5 simpatičnih ideja za blagdanski stol kojima ćete zadiviti goste bez puno muke
Ovo doista može svatko, a najbolje od svega je što će vam ostati vremena da pogledate omiljen Hallmarkov blagdanski film.
24 prosinca 202308:00
Dina PlevnikZamjenica glavnog urednika / Deputy editor
Svi volimo iznenaditi goste nekim ljupkim, a ukusnim novitetom, pogotovo u vrijeme blagdana. Što poslužiti gostima uz klasičnu postavu jela, a bez puno muke? Imamo pet fantastičnih ideja za vaš blagdanski stol.
Sve od priloženog možete brzo pripremiti, bez previše kulinarskih vještina, a jamčimo da ćete ovim malim iznenađenjima izmamiti osmijeh na lica vaših najmilijih.
Brza jela za blagdanski stol na pet načina
SALATA CAPRESE ZA DJEDA BOŽIĆNJAKA
Legendarnu talijansku salatu caprese s rajčicom, mozzarellom i bosiljkom ovaj put poslužite na božićni način! Na pladanj ili dasku za rezanje posložite tri osnovna sastojka u obliku slatkiša candy cane, a tek prije jela prelijete s malo balzamičnog octa.
JELKA PLATA OD SIRA I VOĆA
Zašto bi plata sa sirom i narescima bila dosadna kad može biti – spektakularna! Sir, nareske, voće i povrće posložite u obliku božićnog drvca, a uz pomoć kalupa za kolače neke komade narežite u obliku zvjezdica.
ZVIJEZDA IZ SVIJETA SENDVIČA
Kalupi u božićnim oblicima nisu samo za kolače. Zašto ne biste izradili sendviče u obliku božićne jelke, sobova ili zvjezdica? Ostatke kruha, šunke i sira nemojte baciti već narežite na kockice, sljedeće jutro prelijte jajima umućenim s malo mlijeka i zapecite – za fantastično ukusan doručak.
PUNJENA JAJA S DAŠKOM GLAMURA
Omiljeni recept za punjena jaja, koji je svake godine veliki hit među vašim gostima nikako nemojte mijenjati. Samo ga ukrasite s bobicama šipka koje će djelovati poput crvenih rubina i ukrasite s malo jestivog zelenila. Blagdanski stol u vašem domu ove će godine izgledati posebno svečano!
SMOKING KREKERI SA SIROM
Ovo predjelo izgleda jako profinjeno, a ne može biti jednostavnije za izradu. Na krekere položite trokutiće sira, a zatim narežite crnu maslinu na komadiće i dodajte “ovratnik i gumbe”. Voila!
Bakalar, skandinavska riba koja je stoljećima bila specijalitet hladnih sjevernih mora, danas je nezaobilazna delicija mediteranske kuhinje, posebno tijekom blagdana. Taj fascinantni spoj tradicije i okusa u Istri doživljava pravu renesansu, a recept za jednostavno i brzo jelo koje oduševljava i najmlađe otkriva Aleksandar Stefanov, majstor bakalara s iskustvom od gotovo tri desetljeća.
U trenutku kada namirnica postaje glavna priča, a jednostavnost prostor za kreativnost, nastaje zimski meni koji slavi čiste okuse, tišinu prostora i večeri koje se pamte – bez žurbe, bez viška, s jasnim karakterom.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Pjevačica je nakon glasanja u Europskom parlamentu podržala inicijativu „My Voice, My Choice“ i poručila da je zajedništvo građanki i građana ključno za stvarne društvene promjene.
Advent u Zagrebu i ove godine potvrđuje status jednog od najuzbudljivijih glazbenih programa u regiji. Rijetke su prilike da se karizmatični umjetnici čuju u intimnom, blagdanskom okruženju, a upravo takvo iskustvo priređuje EU Advent. Nakon velikog koncerta u zagrebačkoj Areni, na Europski trg stiže Damir Urban, u petak, 27. prosinca, u ambijent obasjan toplim adventskim svjetlima.
Supruga Matea Kovačića na isti je dan proslavila 33. rođendan i drugu godišnjicu svog modnog brenda, prisjetivši se početaka i zahvalivši onima koji je podržavaju.