Ikona stila, legendarna glumica Audrey Hepburn bila je sinonim za eleganciju na velikom platnu, prepoznatljiva po svom jedinstvenom izgledu, toplom osmijehu i nenametljivoj jednostavnosti. Isti taj jednostavni duh pratio ju je i u svakodnevnom životu – osobito kad je riječ o hrani. Daleko od svjetla reflektora i holivudskog glamura, Audrey je najviše voljela obična, domaća jela, a na njezinu stolu najčešće se nalazila – tjestenina.
Njezin sin Luca Dotti otkrio je da je slavna glumica bila toliko zaljubljena u tjesteninu da ju je uvijek nosila sa sobom na putovanja, u sušenom obliku. Gotovo svakog dana pripremala je jela od tjestenine koristeći sastojke iz vlastitog vrta. “Kad bih doveo prijatelje iz škole, komentirali bi: ‘Nevjerojatno, vi jedete tjesteninu dva puta dnevno!‘” prisjetio se Dotti u razgovoru za People. Dodao je i da je Audrey obroke doživljavala kao pravu priliku za predah – bez obzira na obaveze, potpuno bi im se posvetila, baš u talijanskom stilu.
PROČITAJTE: Celebrity recept – Zapečena tjestenina Stanleyja Tuccija sa samo šest sastojaka
Dotti je majčine recepte sakupio u kuharici “Audrey at Home: Memories of My Mother’s Kitchen”, gdje je među ostalima objavljen i onaj za njezino najdraže jelo – špagete s umakom od rajčice.
Spaghetti al Pomodoro
Ovo jelo ne može biti jednostavnije, a kako biste ga pripremili za četiri osobe, trebat će vam:
- 1 manja glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 mrkve
- 2 stabljike celera
- 700 g pelata
- 2 žlice maslinovog ulja
- 450 g špageta
- malo soli
- bosiljak
- ribani parmezan
Priprema:
U velikom loncu pomiješajte luk, češnjak, mrkvu, celer i rajčice te ih pokapajte maslinovim uljem. Nasjeckajte bosiljak i dodajte ga u lonac. Kuhajte 45 minuta, povremeno miješajući. Dok se umak kuha, stavite kuhati i vodu za tjesteninu. Nakon što povrće omekša, isključite vatru i ostavite umak da odstoji 15 minuta.
Tjesteninu skuhajte dok ne bude al dente, a zatim je ocijedite i isperite mlakom vodom. Kušajte umak i po želji dodajte još soli. Tjesteninu poslužite na tanjur i obilno je prelijte umakom, a zatim je pospite naribanim parmezanom i preostalim narezanim listićima bosiljka.
druge vijesti

Mateo Kovačić raznježio pratitelje fotografijama s djecom: Ovako je Izabel proslavila rođendan
Intimna obiteljska proslava, osmijesi i dirljiva poruka na torti pokazali su koliko Izabel Kovačić ima posebno mjesto u životu slavnog nogometaša i njihove djece.
19 prosinca 2025

Jennifer Lawrence suptilno bocnula DiCaprija? Jedna rečenica iz intervjua zapalila internet
Tijekom zajedničkog gostovanja u emisiji Actors on Actors glumičin komentar o očinstvu mnogi su protumačili kao ironičnu aluziju na ljubavni život Leonarda DiCaprija i njegove znatno mlađe partnerice.
19 prosinca 2025

Božićna pjesma stara 31 godinu dobila novo ruho: Nina Badrić i Zsa Zsa spojile generacije u emotivnom duetu
Da se prave stvari ne zaboravljaju, potvrđuje i pjesma „Naš Božić“, snimljena prije 31 godinu. Riječ je o prvoj pjesmi u karijeri Nine Badrić, tada još vrlo mlade izvođačice, koja je upravo tim singlom započela svoj glazbeni put.
19 prosinca 2025

Severina stiže u Sisak: Novi spektakl nakon rasprodanih Arena Zagreba
Nakon iznimnog uspjeha i dviju rasprodanih Arena Zagreb, Severina nastavlja svoju aktualnu dvoransku turneju koncertom u Sisku. Dvorana Zeleni brijeg ugostit će jednu od najznačajnijih glazbenih umjetnica u regiji u petak, 7. ožujka, čime Sisak postaje nova postaja turneje koja obilježava aktualnu koncertnu sezonu.
19 prosinca 2025








