Netflixova serija Meghan Markle – With Love, Meghan – prikazuje vojvotkinju od Sussexa kako svojim slavnim prijateljima otkriva neke od svojih omiljenih kulinarskih savjeta.
Meghan objašnjava kako dobra hrana nije samo stvar pripreme, već i dijeljenja iskustva s prijateljima.
Među njezinim poznatim gostima su Roy Choi, Mindy Kaling, Alice Waters i Delfina Figueras, a posluživala je sve – od jednostavne vrtne salate do kolača od meda i limuna.
Upravo smo ovaj posljednji odabrali da vam predstavimo. Ovo je recept za kolač od meda i limuna prema Meghan Markle.
Kolač od meda i limuna
Sastojci
Za biskvit:
Maslac ili sprej za podmazivanje kalupa
300 g šećera
375 g glatkog brašna
1 žlica praška za pecivo
1 žličica soli
4 jaja
375 ml mlijeka
Naribana korica 2 limuna
180 ml maslinovog ulja
3 žlice meda
Za sirup od limuna i meda:
120 ml meda
60 ml svježeg limunovog soka
60 ml vode
Naribana korica 1 limuna
Za kremu:
680 g omekšalog maslaca
625 g šećera u prahu
Prstohvat soli
Za dekoraciju:
240-480 ml džema od malina
Svježe maline
Listići limunske verbene ili malog bosiljka
Priprema
Biskvit:
Zagrijte pećnicu na 175 °C.
Pripremite tri okrugla kalupa za torte (20 cm) podmazivanjem maslacem i oblaganjem papirom za pečenje.
U velikoj zdjeli prosijte šećer, brašno, prašak za pecivo i sol.
U drugoj posudi umutite jaja, mlijeko, ulje i koricu limuna.
Suhe sastojke dodajte mokrima, zatim dodajte med i lagano promiješajte dok se ne sjedini.
Smjesu podijelite ravnomjerno u pripremljene kalupe.
Pecite 25-30 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Ostavite biskvite da se ohlade na rešetki. Kada su potpuno hladni, odrežite im ispupčene vrhove.
Sirup od limuna i meda:
U malom loncu zagrijte med, limunov sok, vodu i koricu limuna dok ne zavrije.
Maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
Prije slaganja kolača, svaki sloj biskvita premažite sirupom s pomoću kista.
Krema od maslaca:
Mikserom istucite sve sastojke dok krema ne postane lagana i pjenasta.
Slaganje kolača
Svaki biskvit premažite sirupom od limuna i meda.
Prvi biskvit stavite na tanjur za posluživanje.
Kremu od maslaca prebacite u vrećicu za ukrašavanje i odrežite mali otvor na vrhu. Isto učinite s džemom od malina.
Po rubu biskvita napravite krug kremom od maslaca, a zatim u obliku spirale rasporedite kremu i ostavite razmake.
U praznine između spirala nanesite džem od malina.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.