Večeras, odnosno noćas po našem vremenu, održava se 97. dodjela nagrada Oscar, najprestižnije svjetske filmske nagrade. Tko god osvoji prestižni kipić, svi gosti će se nakon ceremonije uputiti na Governors Ball – službenu proslavu koju organizira Akademija.
Po 31. put zaredom domaćin će biti chef Wolfgang Puck. Ove godine on i njegov tim razvili su ogroman meni od 70 jela, uključujući njegov najveći specijalitet – pileću pitu u loncu.
Slavni chef Puck još je 2004. svoj omiljeni recept donio u knjizi Wolfgang Puck Makes It Easy.
Donosimo vam recept – zašto i vi ne biste jeli kao svjetske zvijezde?
Kuhar dodjele Oscara svake godine pripremi svoj omiljeni recept
Potrebni sastojci
• 900 g pilećih prsa, bez kostiju i kože, narezana na komade od 2,5 cm
• Sol i svježe mljeveni crni papar (količina po izboru)
• 3 žlice brašna
• 4 žlice biljnog ulja
• 4 žlice neslanog maslaca
• 225 g organskih crvenih krumpira, narezano na komade od 1 cm
• 225 g organskih mrkvi, oguljenih i narezanih na komade od 1 cm
• 1 srednje žuta glavica luka, oguljena i narezana
• 2 nasjeckana češnja češnjaka,
• Prstohvat mljevene crvene paprike
• 1 grančica majčine dušice
• 1 lovorov list
• 2,5 decilitra bijelog vina
• pola litre organskog pilećeg temeljca
• 250 mililitara kiselog vrhnja
• 60 ml suhog šerija
• 120 g graška (oljuštenog ili smrznutog)
• Otprilike 225 g smrznutog lisnatog tijesta, odmrznutog prema uputama na pakiranju
• 1 jaje iz slobodnog uzgoja
Puckova pileća pita na jednoj od ranijih dodjela Oscara.
Upute
Začinite komade piletine solju i paprom, te ih pomiješajte u zdjeli s 2 žlice brašna dok se ravnomjerno ne oblože.
U velikoj tavi na jakoj vatri zagrijte 2 žlice ulja. Dodajte komade piletine, smanjite vatru i pržite ih, povremeno okrećući, dok ne postanu svijetlo zlatni i potpuno kuhani (5 do 10 minuta). S pomoću cjedila prebacite piletinu na tanjur i ostavite sa strane.
U tavu dodajte preostalo ulje i 2 žlice maslaca, pa stavite krumpire, mrkve i luk i pržite ih 2 do 3 minute, dok ne postanu sjajni i svijetli.
Smanjite vatru na srednju, dodajte češnjak, mljevenu crvenu papriku, majčinu dušicu i lovorov list te pržite još 2 do 3 minute, dok povrće ne počne lagano poprimati boju.
Dodajte vino, pojačajte vatru, promiješajte i drvenom žlicom pogrebite dno tave kako biste skinuli naslage, te kuhajte oko 3 do 5 minuta, dok ne ispari pola tekućine.
Dodajte pileći temeljac i vrhnje. Zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta, dok ne ispari pola tekućine i smjesa postane gusta i kremasta.
Od gradskih terasa u srcu Zagreba, poput Botaničkog vrta ili Tkalčićeve ulice, do lounge barova na obali u Splitu ili Dubrovniku, slavimo ga na ljetnim zabavama, vjenčanjima ili kao idealan predah na plaži, a svjedoče o tome i nasmijana lica, instagramske priče i sve češće zdravice u njegovo ime.
Ako ste mislili da ste probali sve verzije talijanskih klasika - razmislite ponovno. Ovo nisu obične lazanje, niti je ovo klasična focaccia. Ovo je dekadentna, sočna, hrskava fuzija koja miriše na nedjeljni ručak i izgleda kao san u obliku kruha. Tri sloja tijesta, bogat bešamel, moćan mesni ragu s crnim vinom i dašak parmezana za hrskavi završetak.
Rodom iz Makarske, Marko Andrijašević se nakon 15 godina provedenih u Francuskoj vratio kući i pokrenuo Marendologiju - projekt čije nas fotografije i snimke ljeta u Dalmaciji vraćaju u djetinjstvo.
Antonija Šola, kantautorica prepoznatljivog glasa i senzibiliteta, još jednom potvrđuje zašto je već godinama jedna od najvoljenijih glazbenih autorica u regiji. Ovoga je tjedna predstavila novi spot za pjesmu Čuvaj me, premijerno izvedenu na 17. CMC festivalu u Vodicama, gdje su je publika i kritika dočekali s oduševljenjem.