HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Blagdansko vrijeme donosi mirise svježe pečenih kolača koji ispunjavaju dom toplinom i radošću. Kuglof s đumbirom i cimetom, s bogatim okusima i prepoznatljivim zimskim štihom, savršen je izbor za oduševiti obitelj i prijatelje. Njegova priprema je jednostavna, a rezultat očaravajuć.

Sastojci za kuglof:

  • 300 g glatkog brašna,
  • 1 žličica mljevenog đumbira,
  • 1 žličica mljevenog cimeta,
  • ½ žličice praška za pecivo,
  • 1 žličica sode bikarbone,
  • 180 g omekšalog maslaca,
  • 200 g smeđeg šećera,
  • 2 jaja,
  • 170 g tamne melase,
  • 2 žlice punomasnog mlijeka,
  • 100 g nasjeckanog kandiranog đumbira,
  • 4 žlice sirupa od đumbira.

kuglof s đumbirom, recept za kuglof, blagdanski kuglof, desert za blagdane, jednostavni recepti, cimet i đumbir u kolačima

Za ukrašavanje:

  • 100 g šećera u prahu,
  • Limunov sok,
  • Sjemenke šipka (po želji).

Priprema započinje zagrijavanjem pećnice na 180 °C i obilnim mazanjem kalupa za kuglof (24 cm) maslacem te posipanjem brašnom. U zdjelu stavite brašno, đumbir, cimet, prašak za pecivo i sodu bikarbonu te ih ostavite sa strane.

U drugoj zdjeli kremasto izmiksajte maslac i šećer. Postupno dodajte jaja, a zatim melasu i mlijeko, sve miksajući dok ne dobijete glatku smjesu. U smjesu dodajte suhe sastojke i miksajte minutu na većoj brzini. Na kraju, umiješajte nasjeckani kandirani đumbir i sirup.

Prebacite smjesu u pripremljeni kalup, lagano udarite kalupom o radnu površinu kako biste uklonili mjehuriće zraka i pecite 45 minuta do sat vremena, provjeravajući čačkalicom. Ostavite kuglof u kalupu desetak minuta, a zatim ga pažljivo preokrenite na rešetku da se potpuno ohladi.

Za glazuru, pomiješajte šećer u prahu i limunov sok te prelijte preko ohlađenog kolača. Po želji, pospite sjemenkama šipka za dodatni vizualni i okusni dojam. Poslužite ovaj kuglof s đumbirom i cimetom i uživajte u blagdanskoj atmosferi s najdražima!

druge vijesti