Povijest kečapa: Mnogima omiljeni umak ima zanimljivu prošlost
Kečap je mnogima omiljeni umak i povezujemo ga s modernom hranom. Ali zapravo je nastao davno.
02 siječnja 2025
Kad Kasandra Draganić upali pećnicu, spremno čekamo recept.
Tražite recept za slani desert? Slana štrudla s vrganjima neće vas razočarati. Poznata hrvatska food blogerica i partnerica slavnog Ribafisha svako malo nas razveseli nekim izvrsnim receptom koji podsjeća na kuhinju naših baka. Slanu štrudlu Kasandre Draganić svakako ćemo isprobati!
“Opet sam vukla tijesto i radila štrudlu. Ovaj put slanu i s vrganjima”, napisala je Kasandra Draganić na Instagramu.
“Ova štrudla je bitna jer sam pred točno 6 godina pekla ovo za jedan događaj i time oduševila Ribafisha i ostalo je povijest”, otkrila je simpatična Kasandra uz svoj recept.
Tijesto za ovu štrudlu je standardno. Umijesite brašno, ulje, ocat i sol te pomalo dodajte mlaku vodu dok se ne stvori podatno mekano tijesto. Mora biti na dodir poput ušne resice, dobro ga umijesite i udarite koji put o stol. Nauljite tijesto i ostavite da odmara bar sat vremena pokriveno, a može i duže.
Pripremite nadjev da bi se na vrijeme ohladio. Sitno sjeckanu glavicu luka prodinstajte na malo ulja kojem ste dodali i 20 g maslaca. Na prodinstani luk dodajte češnjak, sol i papar (bogato s paprom, gljive ga vole). Nakon minute dodajte i vrganje i opet koji komadić maslaca ako vrganji popiju masnoću u tavi. Posolite i pustite da se dinsta dok ne nestane višak vode.
Ubacite na vrganje sjeckani svježi peršin, umiješajte dvije žlice kiselog vrhnja, posolite i popaprite ako je još potrebno i pustite da se prohladi.
Nakon što ste odmorili tijesto, na dobro pobrašnjenom stolnjaku ga razvaljajte na veličinu pizze i još malo nauljite. Pustite da upije još nekoliko minuta, a zatim krenite na razvlačenje. Krenite iz sredine i vucite prema van dok vam tijesto nije ravnomjerno razvučeno preko stola. Na razvučeno tijesto rasporedite nadjev od vrganja, premažite rastopljenim maslacem prazan dio tijesta i zarolajte.
Smjestite savijače u protvan, premažite ih s još rastopljenog maslaca i pustite da se peku na 190 °C cca 30 minuta ili do prekrasne zlatne boje.
View this post on Instagram
Dobar tek!
Planiranje vjenčanja često je jedan od najuzbudljivijih, ali i najstresnijih trenutaka u životu budućih mladenaca. Uzbuđenje oko odabira savršene haljine, benda koji će podići atmosferu do jutra, te rasprave o jelovniku, dekoracijama i svečanoj torti ponekad mogu zasjeniti osnovnu bit – uživanje u danu koji slavi ljubav.
03 siječnja 2025
Za dublji san i manje stresa odaberite ovu metodu.
02 siječnja 2025
Korana Gvozdić sa suprugom i sinom uživala je u snježnim radostima na Sljemenu, stvarajući nezaboravne obiteljske uspomene.
02 siječnja 2025
Kečap je mnogima omiljeni umak i povezujemo ga s modernom hranom. Ali zapravo je nastao davno.
02 siječnja 2025
Amar Bukvić sa svojom obitelji uživao je u zimskim radostima.
02 siječnja 2025