HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Tražite recept za slani desert? Slana štrudla s vrganjima neće vas razočarati. Poznata hrvatska food blogerica i partnerica slavnog Ribafisha svako malo nas razveseli nekim izvrsnim receptom koji podsjeća na kuhinju naših baka. Slanu štrudlu Kasandre Draganić svakako ćemo isprobati!

slana štrudla s vrganjima hello magazine croatia hrvatska Kasandra Draganić

Slana štrudla s vrganjima, korak po korak

“Opet sam vukla tijesto i radila štrudlu. Ovaj put slanu i s vrganjima”, napisala je Kasandra Draganić na Instagramu.

PROČITAJTE: Domaći kruh sa slatkim vrhnjem Kasandre Draganić je kao stvoren za jesen

“Ova štrudla je bitna jer sam pred točno 6 godina pekla ovo za jedan događaj i time oduševila Ribafisha i ostalo je povijest”, otkrila je simpatična Kasandra uz svoj recept.

Krenimo na recept – slana pita s vrganjima

Tijesto:

  • 0,5 kg glatkog brašna,
  • prstohvat soli,
  • 2 žlice ulja,
  • 1 žlica octa,
  • 2 – 3 dcl mlake vode,
  • + ekstra ulje za podmazivanje.

Nadjev od vrganja:

  • 1 glavica luka,
  • 3 češnja češnjaka,
  • 800 grama vrganja,
  • sol, papar,
  • dvije žlice kiselog vrhnja,
  • 1 žlica peršina,
  • maslinovo ulje,
  • 100 g maslaca.

Upute za pripremu Kasandre Draganić

Tijesto za ovu štrudlu je standardno. Umijesite brašno, ulje, ocat i sol te pomalo dodajte mlaku vodu dok se ne stvori podatno mekano tijesto. Mora biti na dodir poput ušne resice, dobro ga umijesite i udarite koji put o stol. Nauljite tijesto i ostavite da odmara bar sat vremena pokriveno, a može i duže.

Pripremite nadjev da bi se na vrijeme ohladio. Sitno sjeckanu glavicu luka prodinstajte na malo ulja kojem ste dodali i 20 g maslaca. Na prodinstani luk dodajte češnjak, sol i papar (bogato s paprom, gljive ga vole). Nakon minute dodajte i vrganje i opet koji komadić maslaca ako vrganji popiju masnoću u tavi. Posolite i pustite da se dinsta dok ne nestane višak vode.
Ubacite na vrganje sjeckani svježi peršin, umiješajte dvije žlice kiselog vrhnja, posolite i popaprite ako je još potrebno i pustite da se prohladi.

Nakon što ste odmorili tijesto, na dobro pobrašnjenom stolnjaku ga razvaljajte na veličinu pizze i još malo nauljite. Pustite da upije još nekoliko minuta, a zatim krenite na razvlačenje. Krenite iz sredine i vucite prema van dok vam tijesto nije ravnomjerno razvučeno preko stola. Na razvučeno tijesto rasporedite nadjev od vrganja, premažite rastopljenim maslacem prazan dio tijesta i zarolajte.

Smjestite savijače u protvan, premažite ih s još rastopljenog maslaca i pustite da se peku na 190 °C cca 30 minuta ili do prekrasne zlatne boje.

Dobar tek!


druge vijesti

dario vitale

Zašto je Dario Vitale napustio Versace? Sve što trebate znati o najkraćem mandatu u povijesti modnog brenda

U svijetu mode, gdje se vizije mijenjaju brže nego se ispisuju trendovski manifesti, odlazak darija vitalea iz versacea u manje od godinu dana djeluje poput munje koja nakratko rasiječe nebo pa nestane, ostavljajući za sobom više pitanja nego odgovora. Njegov kratki mandat pretvorio se u fantastično zgusnutu priču o ambiciji, industrijskim tektonskim poremećajima, estetskim sudarima i suptilnim političkim turbulencijama koje rijetko dospiju na površinu. A ipak, svaki detalj otkriva novu perspektivu o tome kako se velika modna kuća nosi s vlastitom prošlošću i budućnošću, pogotovo u trenutku kad promjena vlasništva neminovno pomiče sve unutarnje kotačiće.

Modne vijesti

05 prosinca 2025