HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Kultni film Hocus Pocus iz 1993. godine postao je neizostavan dio svakog Halloweena, posebno u Americi, ali i diljem svijeta.

Priča o trima vješticama koje se nakon tri stoljeća ponovno probude u modernom svijetu oduševila je generacije, no iza ovog bezvremenskog klasika krije se mnogo zanimljivih i nepoznatih detalja koji su pridonijeli stvaranju čarobne atmosfere koju film donosi. Od originalnog naslova, neobičnih snimanja sa živim leptirima, pa sve do ključnih odluka u produkciji, povijest filma Hocus Pocus jednako je čarobna kao i sam film.

Prvotni naziv filma bio je The Halloween House

Prije nego što je film dobio svoj konačni, prepoznatljiv naziv, prvotna je ideja bila da se zove The Halloween House. Ovaj radni naziv odražavao je mračniji ton koji je prvotno bio zamišljen za film. The Halloween House trebao je biti ozbiljniji horor za mlade s mnogo sablasnije atmosfere.

No, kako su se produkcija i scenarij razvijali, bilo je jasno da će film dobiti lakši, humorističniji ton, što je rezultiralo promjenom imena u Hocus Pocus, što asocira na magiju, šale i razigranu energiju. Promjena naslova bila je ključna za prikazivanje duha filma i približavanje široj publici, posebno mlađima.

Pravi noćni leptiri na setu: Čarolija praktičnih efekata

Jedan od najneobičnijih trenutaka iza kulisa Hocus Pocusa svakako uključuje scenu s pravim noćnim leptirima. U jednoj sceni, glavni glumac (Doug Jones, koji glumi Billyja Butchersona) morao je iz usta ispustiti žive leptire. Iako bi se danas takva scena lako realizirala digitalnim efektima, produkcijski tim se odlučio za autentičnost.

PROČITAJTE: Istina o filmu Hocus Pocus – U kinima je doživio fijasko zbog hita s dinosaurima, a tek kasnije postao kultni

Kako bi leptiri mogli sigurno letjeti, a da ne dođe do njihove smrti ili ozljede glumca, u glumčevo grlo postavljena je posebna zaštita. Ovaj bizarni, ali fascinantni detalj samo je jedan od primjera koliko je produkcija filma bila posvećena stvaranju autentičnih i upečatljivih trenutaka, bez prekomjernog oslanjanja na tehnologiju.

Leonardo DiCaprio: Što bi bilo da je prihvatio ulogu Maxa?

Prije nego što je uloga Maxa Denisona dodijeljena Omriju Katzu, prvotni odabir bio je mladi Leonardo DiCaprio. U to vrijeme, DiCaprio je bio na pragu slave i dobivao je mnoge ponude.

PROČITAJTE: Mladi Leonardo DiCaprio skoro je glumio u kultnom filmu

Iako mu je ponuđena uloga u Hocus Pocusu, morao ju je odbiti zbog obaveza u filmu What’s Eating Gilbert Grape. Ta se odluka pokazala sudbonosnom za njegovu karijeru, jer je za svoju izvedbu u filmu What’s Eating Gilbert Grape dobio prvu nominaciju za Oscara i stekao međunarodnu slavu. Ipak, ostaje zanimljivo spekulirati kako bi Hocus Pocus izgledao da je mladi DiCaprio prihvatio ulogu Maxa i kako bi ta uloga utjecala na njegovu kasniju karijeru.

Čarolija pjesme “I Put a Spell on You”

Jedan od najprepoznatljivijih i najomiljenijih trenutaka u filmu Hocus Pocus jest izvedba pjesme “I Put a Spell on You”, koju je na nezaboravan način otpjevala Bette Midler.

Međutim, malo tko zna da ova pjesma prvotno uopće nije bila dio plana. Kada je film bio u fazi produkcije, novi scenarist pridružio se timu i predložio da se pjesma uključi u ključnu scenu. Ideja je bila toliko snažna da su producenti odmah prihvatili prijedlog i osmislili scenu u kojoj se pjesma savršeno uklopila. Tako je ovaj trenutak postao jedan od najpamtljivijih u cijelom filmu, pridonoseći njegovom kultnom statusu.

Redatelj i sestra u ulozi Vraga i njegove žene

Još jedan zabavan i neobičan detalj vezan uz film jest činjenica da su redatelj filma i njegova sestra glumili likove Vraga i njegove supruge. Dok su tri vještice istraživale suvremeni svijet nakon svog povratka, susrele su se s Vragom i njegovom ženom. Ovaj obiteljski duo dodao je još jedan sloj osobne povezanosti iza scene, što je samo jedan od mnogih načina na koje su se filmski stvaraoci igrali sa simbolikom i humorom unutar filma.

Rosie O’Donnell i propuštena prilika za ulogu Mary Sanderson

Glavna uloga vještice Mary Sanderson mogla je pripasti poznatoj komičarki Rosie O’Donnell, koja je u to vrijeme bila na vrhuncu popularnosti. No, O’Donnell je odbila tu ulogu jer je vjerovala da bi utjelovljenje vještice moglo negativno utjecati na njen imidž i karijeru.

PROČITAJTE: Noć vještica – Tradicija starih Kelta koja živi i danas

Smatrala je da bi uloga zle vještice mogla ostaviti pogrešan dojam na njezinu publiku. Međutim, s godinama je O’Donnell priznala da se kaje zbog te odluke jer je film postao globalni fenomen, a lik Mary Sanderson jedan od najomiljenijih u filmu.

Sarah Jessica Parker i njezina stvarna povezanost s vještičjim suđenjima u Salemu

Jedan od najsablasnijih i najintrigantnijih detalja povezanih s filmom odnosi se na Sarah Jessicu Parker, koja je u filmu utjelovila vješticu Sarah Sanderson. Tijekom jednog intervjua, Parker je otkrila da je, istražujući svoju obiteljsku povijest, otkrila kako je jedna od njezinih prapraprabaka bila žena optužena za vještičarenje tijekom slavnih suđenja u Salemu. Ova povezanost s pravom poviješću čini Parkerinu ulogu u Hocus Pocusu još simboličnijom i sablasnijom, dodajući dodatnu dimenziju njenom nastupu.

Disneyjeva odluka o ranijem objavljivanju filma

Premda se Hocus Pocus danas povezuje s Noći vještica, zanimljivo je da je film prvotno objavljen u srpnju 1993. godine. Razlog iza ove neobične odluke leži u strahu Disneyja da bi Hocus Pocus mogao ugroziti uspjeh drugog filmskog projekta – Noćna mora prije Božića.

PROČITAJTE: Predbožićna noćna mora – Hit koji je u početku iznervirao Disney

Disney nije htio da se dva filma, oba s temama vezanim za Noć vještica, međusobno natječu u isto vrijeme. Stoga su odlučili ranije lansirati Hocus Pocus, iako je film prvotno bio zamišljen kao dio jesenske sezone.

Inspiracija za priču bile su priče za laku noć

Redatelj filma David Kirschner otkrio je da je na ideju o radnji filma došao zahvaljujući pričama koje je svake večeri prije spavanja pričao svojim kćerkicama.

Njegove priče o vješticama, čarolijama i čudnovatim likovima inspirirale su ga da stvori svijet Hocus Pocusa. Kroz svoje bajke, Kirschner je oblikovao temelj za priču o tri vještice koje su se nakon tristo godina vratile u suvremeni svijet, spremne na nove vragolije i magične avanture.

druge vijesti

zagreb film festival

Boris T. Matić za HELLO!: “Neskromno mogu tvrditi da smo jako utjecali na promociju hrvatskog filma vani”

"Najteže je bilo pred 5 godina kada je gradonačelnik s preko 200 optužnica čije ime ne volim izgovarati, bespotrebno zbog nekih tuđih privatnih interesa zatvorio naš dom kino Europa kojeg smo uspješno vodili 11 godina i za što smo dobili nagradu kao najbolje art kino u Europi – svojevrsnog kino Oscara, a onda se ubrzo dogodila i pandemija, potres, jačanje streaming platformi što je izazvalo pojavu jako puno izazova koji su mogli uzdrmati ZFF."

Glazba/Festivali

18 listopada 2024