HELLO
Domagoj Kukec

Prije gotovo četiri desetljeća, 1984. godine, David Kirschner stigao je ranije na sastanak s tadašnjim izvršnim direktorom Disneyja, Jeffreyjem Katzenbergom, noseći sa sobom metlu, mop i ispražnjeni usisavač Electrolux. I tako je započela priča o klasiku koji i dan danas mnogi s oduševljenjem gledaju za svaku Noć vještica.

Hocus Pocus doživio je veliki neuspjeh zbog Jurassic Parka

Davis je unaprijed nazvao i zatražio pristup konferencijskoj sobi pola sata prije početka sastanka kako bi objesio tri alata za čišćenje s plafona pomoću ribolovne žice. Također je donio svoj udžbenik biologije iz osmog razreda omotan kožnim materijalom, nadajući se da izgleda dovoljno slično ljudskoj koži, i svijeću iz trgovine na kojoj je ručno nacrtao latinske motive vještičarstva koje nije mogao prevesti i ispeko ih u pećnici kako bi izgledali starije. “Ovo nije baš bila Disneyjeva priča”, smije se David Kirschner sada.

PROČITAJTE: Najveće domaće zvijezde oprostile su se od 2023. godine i najavile još bolju 2024. godinu

Noć prije, djeca iz njegove četvrti crtala su simbole Halloweena – crnu mačku, bundeve – na vrećice ispunjene slatkišima, koje je postavio po konferencijskoj sobi.

“Kad su ušli, želio sam da osjete ugođaj Noći vještica”, otkrio David Kirschner. “Želio sam da osjete djetinjstvo.”

Tog dana je predstavio ono što će postati Hocus Pocus, trajni Disneyjev filmski klasik iz 1993. godine za Noć vještica, u kojoj su Bette Midler, Kathy Najimy i Sarah Jessica Parker glumile zastrašujuće, otkačene sestre Sanderson koje su uskrsnule u suvremenom dobu. Film je bio inspiriran pričom koju je ispričao svojim kćerima o crnoj mački koja je bila čovjek, a koju su vještice proklele da zauvijek živi kao mačka.

Disney je prihvatio ideju, a David Kirschner se s ponosom prisjeća tog trenutka – posebno jer sve što je uslijedilo nije bila laka vožnja.

Naime, trebalo je gotovo deset godina da se film dovede u kina, a kad je napokon premijerno prikazan u srpnju 1993. godine, usred ljeta, naišao je na očajne kritike.

“Propao je”, prisjeća se David. “Izašao je ljeti, istodobno s originalnim Jurskim parkom. To je bio vikend suza i pomislio sam da je to kraj svega.”

Zakašnjele lovorike i kultni status dokazuju da nekad vrijedi čekati

Ipak, kad je film godinama nakon fijaska u kinima stigao na televiziju i u videoteke, gledatelji su ostali oduševljeni te ga prihvatili kao klasik koji se s obožavanjem gleda i citira svake jeseni, pogotovo u doba Noći vještica. Film “Hocus Pocus” je postao šašavi, strašljivi film kultnog statusa pa ne čudi što su njegov nastavak “Hocus Pocus 2”, koji je svjetlo dana ugledao 30. rujna 2022., fanovi dočekali s oduševljenjem. A priča je napokon dobila i priznanja koja zaslužuje.

Samo četiri dana prije 30. godišnjice filma u srpnju, dugoočekivani nastavak “Hocus Pocus 2” na Disney+ osvojio je tri nominacije za nagradu Emmy za film, glazbenu kompoziciju za skladatelja Johna Debneya i kostime u žanru fantastike/znanstvene fantastike.

Nominacije, zajedno s više od 2,7 milijardi minuta strimanih tijekom vikenda otvaranja u rujnu prošle godine, predstavljaju odgođeno, ali dobrodošlo priznanje nekonvencionalnom putovanju filma tijekom tri desetljeća, od potpunog fijaska na blagajnama do voljenog hita za Noć vještica.

“Kao dugometražni film, nije uspio”, govori David Kirschner. “Ali na televiziji je dobio drugi život koji je bio dovoljno važan za Disney da razmotri ulaganje pristojne količine novca u drugi film i sve što je slijedilo.”

Čarolija koju je Disney bacio na film nije imala trenutačni učinak. Tijekom 1990-ih, mogao se gledati samo na VHS-u i LaserDiscu. Oko osam godina nakon premijere filma, David Kirschner se sjeća da je prijateljica njegove kćeri citirala dijelove dijaloga iz sjećanja koje je naučila iz ponovljenih gledanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Disney+ (@disneyplus)

Tada je pripisivao suptilnu postojanost filma “efektu Barbie”, koji danas nosi nove konotacije. “Mame su odrasle igrajući se Barbie lutkama i željele su isto za svoje kćeri”, kaže. “Roditelji su željeli prenijeti ovaj film svojoj djeci, na isti način na koji mi prenosimo iskustva koja smo imali kao djeca.” Iako je to možda istina za obitelji, zapravo je televizija film prenosila iz generacije u generaciju. Sredinom 1990-ih, ABC i Disney Channel su prikazivali film oko Noći vještica. “Brojke nisu bile sjajne, ali nisu bile ni loše”, kaže David Kirschner o njegovom prikazu na Disney Channelu.

“Hocus Pocus 2” pravi je hit

No, 2001. godine, Disney je kupio kabelsku mrežu koja je sada Freeform i počeo je obogaćivati mrežu kabelskih televizija 13 Nights of Halloween sezonski specifičnim sadržajem, kao što je “Hocus Pocus”. Redovito izlaganje u prikladno vrijeme godine povećalo je gledanost filma. Do 2010-ih, film je privukao više od dva milijuna gledatelja tijekom prikazivanja u udarnom terminu.

U to vrijeme, svakodnevna prikazivanja filma postale su obavezna za listopadski raspored Freeforma. Vrhunac je dosegnut 2019. godine s rekordnih 30 prikazivanja tijekom proširenog programa 31 Nights of Halloween.

Obožavatelji su žudili za nastavkom, i David Kirschner se našao ponovno u Disneyjevoj konferencijskoj sobi predstavljajući nove ideje. Ovaj put, međutim, usisavač je ostao kod kuće. Umjesto toga, poveo je svog kreativnog partnera Blakea Harrisa, s 10 potencijalnih priča za nastavak filma.

Za razliku od prvog sastanka iz 1984. godine, David Kirschner je ovaj napustio ne znajući što očekivati. “To je bio sjajan sastanak i onda nismo čuli ništa”, kaže. “Trebalo im je šest mjeseci da nam se jave i rekli su ne.”

No, Disney mu je dozvolio da projekt premjesti na televiziju, gdje briga o zaradi na blagajnama nije bila faktor. Nada je bila da Freeform, gdje je originalni film našao novi život, može voditi njegovo sljedeće poglavlje. Ali razvoj je zapao u zastoj, a Freeform je prebacio film na Disney Channel, gdje je čekao dok Disney nije izgradio novu platformu za streaming. Nakon godina glasina i lažnih startova, “Hocus Pocus 2” službeno je naručen kao glavni film za Disney+ 2021. godine. Film ponovno okuplja iste glumice, zajedno s novim zvijezdama Samom Richardsonom i Hannah Waddingham. David Kirschner je izvršni producent.

Hoćemo li imati prilike gledati i “Hocus Pocus 3”?

David Kirschner i obožavatelji neće morati čekati sljedećih 30 godina za novi film. Treći film, s redateljicom Anne Fletcher, već je u pripremi. “Dugo vremena je opet trebalo da se napravi ‘Hocus Pocus 2’, pa je bilo lijepo vidjeti da je treći film došao tako prirodno jer su brojke bile toliko impresivne”, kaže David Kirschner.

Fun Fact: Fontana iz filma “Hocus Pocus” ista je kao i ona koja je korištena za snimanje špice serije “Friends”.

Hocus Pocus

druge vijesti