HELLO
HELLO! #HelloItsMe

U svijetu zdravih prehrambenih navika i nastojanja da obroci budu nutritivno bogati, ali jednostavni za pripremu, često se suočavamo s izazovom zamjene klasičnih namirnica poput brašna.

Kruh, kao nezaobilazan dio naše svakodnevne prehrane, nerijetko je na meti kritika zbog visokog sadržaja ugljikohidrata i glutena. Međutim, postoji rješenje koje ne samo da zadovoljava kriterije zdrave prehrane, nego je i brzo, jednostavno, te sadrži sastojke koje vjerojatno već imate kod kuće.

PROČITAJTE: Strašni prstići – Desert u kojem će u uživati vaši najmlađi tijekom blagdana Noći Vještica

Donosimo vam recept za kruh bez brašna, spreman za pečenje za samo pet minuta, s minimalnim brojem sastojaka koji će vas oduševiti svojom jednostavnošću i brzinom pripreme. U nastavku otkrijte kako u nekoliko koraka možete napraviti ukusan, zdrav kruh idealan za svaki obrok.

Sastojci koji će vam trebati:

  • 260 grama slanutka (leblebija) – ova nutritivno bogata mahunarka iznimno je dobar izvor proteina i vlakana, a uz to je bez glutena, što je čini savršenom zamjenom za klasično pšenično brašno,
  • 80 grama grčkog jogurta – grčki jogurt je kremast, bogat proteinima i kalcijem, te doprinosi sočnosti kruha,
  • 2 jaja – jaja djeluju kao vezivo i pružaju strukturu kruhu, dajući mu potrebnu čvrstoću,
  • prstohvat soli i praška za pecivo – sol daje kruhu okus, a prašak za pecivo osigurava laganu, prozračnu teksturu.

Priprema:

  1. Pripremite sastojke: Uzmite konzervu slanutka, ocijedite je i isperite pod hladnom vodom. Slanutak stavite u blender ili sjeckalicu. Njegova glatka tekstura omogućit će formiranje tijesta koje je dovoljno kompaktno da stvori stabilnu strukturu, ali dovoljno lagano da ne bude teško za probavu.
  2. Dodajte preostale sastojke: Uz slanutak, u blender dodajte grčki jogurt, jaja, prstohvat soli i pola čajne žličice praška za pecivo. Ovi sastojci zajedno čine tijesto koje je homogeno, kremasto i lako za izlijevanje u kalup.
  3. Blendanje: Sve sastojke izblendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ne brinite ako ostane koji komadić slanutka – oni mogu dati zanimljivu teksturu kruhu. Cijeli proces blendanja ne traje dulje od jedne minute, što ovaj recept čini nevjerojatno brzim.
  4. Izlijevanje i pečenje: Smjesu iz blendera izlijte u manji, nauljeni pleh ili kalup za kruh. Možete koristiti papir za pečenje kako biste izbjegli lijepljenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta, ili dok kruh ne dobije zlatno-smeđu koricu.

Rezultat:

Nakon otprilike pola sata, iz pećnice ćete izvaditi mirisni, zlatno-pečeni kruh koji izgleda i miriše toliko dobro da nećete moći vjerovati kako je jednostavan za pripremu. Kruh bez brašna, napravljen od slanutka, iznenadit će vas svojom mekoćom i bogatom teksturom. Grčki jogurt daje kruhu nježnost, dok jaja i prašak za pecivo osiguravaju dovoljno prozračnosti i laganosti.

Zašto odabrati ovaj recept?

Ovaj recept idealan je za sve one koji izbjegavaju gluten, teže zdravijim alternativama klasičnom kruhu ili jednostavno žele unijeti više proteina i vlakana u svoju prehranu. Slanutak je poznat po svom bogatom nutritivnom sastavu, a uz to ovaj kruh ne sadrži rafinirane ugljikohidrate, čineći ga savršenim izborom za uravnoteženu prehranu.

Još jedan plus je brzina – dok klasični kruh zahtijeva dizanje tijesta i dugotrajnu pripremu, ovaj kruh je gotov za doslovno pet minuta aktivnog rada i trideset minuta pečenja.

Uz to, možete ga kombinirati s raznim namazima, povrćem ili koristiti kao podlogu za sendviče. Kruh od slanutka odličan je i za tostiranje, pa će vaš doručak ili užina biti nutritivno bogat i iznimno ukusan.

Savjeti za dodatne varijacije

Ako želite eksperimentirati, u tijesto možete dodati sjemenke suncokreta, chia sjemenke ili malo začinskog bilja poput origana ili timijana za dodatni okus. Također, možete isprobati različite verzije grčkog jogurta, kao što su one s nižim udjelom masti, bez laktoze, ili čak veganske varijante jogurta.

PROČITAJTE: Ovaj recept Taylor Swift za čajne kolačiće idealan je za jesenske dane

Ovaj recept za kruh bez brašna pravo je otkriće za sve one koji žele brzo, jednostavno i zdravo rješenje za svaki obrok. Bez obzira jeste li početnik u kuhinji ili iskusni kuhar, ovaj kruh možete pripremiti bez ikakvih poteškoća, a rezultat će vas oduševiti svakim zalogajem.

druge vijesti

zagreb film festival

Boris T. Matić za HELLO!: “Neskromno mogu tvrditi da smo jako utjecali na promociju hrvatskog filma vani”

"Najteže je bilo pred 5 godina kada je gradonačelnik s preko 200 optužnica čije ime ne volim izgovarati, bespotrebno zbog nekih tuđih privatnih interesa zatvorio naš dom kino Europa kojeg smo uspješno vodili 11 godina i za što smo dobili nagradu kao najbolje art kino u Europi – svojevrsnog kino Oscara, a onda se ubrzo dogodila i pandemija, potres, jačanje streaming platformi što je izazvalo pojavu jako puno izazova koji su mogli uzdrmati ZFF."

Glazba/Festivali

18 listopada 2024