Oni koji me poznaju znaju da sam početnik u kuhanju, ali i veliki gurman, pa sam se odlučio upustiti u avanturu sudjelovanja na zanimljivoj kulinarskoj radionici u Kotluša Kitchen studiju u Zagrebu.
Simpatični vlasnici Mihaela i Vedran dočekali su nas s velikim osmijehom i odličnim receptima idealnim za nadolazeće hladne jesenske dane. Recepti koje su osmislili činili su se dostojni vrhunskih restorana, a na moju sreću bili su zapravo vrlo jednostavni za pripremu, pogotovo uz pomoć odlično opremljene kuhinje. Ako ste u potrazi za novim, kreativnijim receptima ili želite napraviti druženje s prijateljima i pripremiti najbolju dobrodošlicu jeseni, ovaj slijed jela je pun pogodak. Samsung kuhanje veliki je užitak!
Predjelo – Krem juha od pečene buče
Buča ponosno nosi titulu kraljice jeseni, a topla krem juha je zasigurno njena najpopularnija izvedba. Uz beskrajne mogućnosti poigravanja začinima i sastojcima i jednostavnost pripreme, savršen je odabir za comfort food. Za bazu ove istočne verzije juhe bio nam je potreban pečeni batat i buča, koje smo premazali maslinovim uljem i ispekli u Samsung Dual Cook pećnici. Za vrijeme pečenja dinstali smo nasjeckani luk i dodali mu češnjak i đumbir za dozu pikantnosti, na što smo ulili kokosovo mlijeko i temeljac. A ono što nam je uvelike olakšalo kuhanje je povezivanje pećnice s mobitelom i SmartThings aplikacijom na kojoj smo namjestili sve postavke i pratili vrijeme pečenja, tako da smo se mogli u miru fokusirati na druge namirnice. Kada su se buča i batat ispekli, sve sastojke smo sjedinili i izmiksali štapnim mikserom te dodali korijander, sol, papar i kurkumu, a mirisnu krem juhu ukrasili smo hrskavim bučinim sjemenkama i kikirikijem. Juha od buče daje potpunu slobodnu poigravanja začinima i sastojcima tako si možete dati oduška i svaki put napraviti novu verziju ove jesenske delicije.
Glavno jelo – Rižoto od buče sa slaninom
Nastavili smo u narančastom tonu pa smo za glavno jelo pripremili nevjerojatno ukusan rižoto od buče sa slaninom. Buču smo narezali na kockice i stavili peći na dvadesetak minuta, a kako Samsung Dual Cook pećnica ima dvije zone pečenja nismo morali čekati da se prva tura buče ispeče. Kad se ohladila, buču smo izmiksali u pire, pa smo na Samsung indukcijskoj ploči prodinstali luk i češnjak na maslacu, dodali smo rižu i sve plodili s 2 deci temeljca te dodali sol, papar i bosiljak. Kad se riža skuhala, dodali smo maslac i parmezan, a za dodatnu kremoznost i neodoljiv okus umiješali smo pire od hokkaido buče. Ja se vodim logikom da glavno jelo nije jelo bez mesa pa sam jedva dočekao da rižoto obilnije ukrasim trakicama od pržene slanine. Uz to smo dodali i kockice slanog kravljeg sira i nekoliko kapi ulja od peršina koje je bilo pravo otkriće.
Desert – Keksići od buče i čokolade
Kako to obično biva, desert je i ovog puta bio zvijezda menija. Osobno se nikad ne bih sjetio spojiti buču i čokoladu, no ovu rapsodiju okusa jednostavno morate probati! Keksići su brzo gotovi i priprema je dosta jednostavna pa se i početnici poput mene mogu okušati u pripremi ovog mirisnog deserta. Potrebno je miksati maslac i šećer u velikoj zdjeli i u smjesu umiješati prethodno pripremljen i ohlađen pire od bundeve te ekstrakt vanilije. U zasebnoj posudi pomiješa se brašno, kukuruzni škrob, soda bikarbona, sol i cimet, koji se postepeno dodaju mokrim sastojcima, miksajući dok se sve ne sjedini. Na kraju se ubace komadići tamne čokolade i oblikuju se kuglice od dobivenog tijesta koje je potrebno zamrznuti. Kotluša Kitchen studio je opremljen vrhunskim uređajima pa smo za zamrzavanje tijesta iskoristili Bespoke hladnjak koji, osim što brzo zamrzava, donosi i pametnu tehnologiju za čuvanje kvalitete namirnica čime zadržava njihove sočne okuse. Pećnicu smo zagrijali na 180 stupnjeva i nakon 30 minuta zamrzavanja, kuglice od tijesta smo pekli samo 10 minuta. Jedva smo dočekali da se malo ohlade jer su cijelu prostoriju ispunili neodoljivim mirisom toplog cimeta i vanilije, a kada smo ih konačno probali, nestali su dok smo rekli – keks. Tople keksiće možete dodatno upotpuniti kuglicom sladoleda i uživati u rapsodiji spoja mekog keksa, otopljene tamne čokolade i sladoleda.
Dobar tek!
Meni je ovo iskustvo bilo jedinstveno i bez sumnje bih ga rado ponovio. Svi koji još nisu imali priliku, toplo preporučujem da posjete Kotluša Kitchen studio. Oduševit će vas samim ambijentom, isprobat ćete kreativne recepte, kuhati na visokokvalitetnim Samsung uređajima i ono najbitnije, zabavit ćete se u odličnom društvu!
Fenomen Marka Perkovića Thompsona i razlozi njegove dugotrajne popularnosti, reinterpretacija povijesnih simbola te izazovi s nasljeđem iz prošlosti teme su o kojima u posljednjoj epizodi druge sezone Špice s Macanom razgovaraju filozof i saborski zastupnik dr. sc. Nino Raspudić i novinar, scenarist i pisac Ivica Đikić. Kroz osobna iskustva i analize dotiču se i pitanja političke pasivnosti, uloge UDBA-e u društvu, ali i potrebu za novim političkim snagama koje bi donijele stvarne reforme.
Lemon Market, mjesto poznato po izvrsnim koktelima i zabavi, jučer je zasjalo bojama, mirisima i zvucima Sicilije. Gosti, među kojima i Andrea Trgovčević, Anja Dujaković, Lada Kušec Deči, Isabella Rakonić, Matea Miljan Rafaj i Nela Đinđić uživali su u atmosferi juga Italije na eventu koji je probudio njihovu kreativnost, ali ih i uveo ih u maštoviti svijet keramike i mediteranske opuštenosti.
Peti kupe sinoć se transformirao u pravu oazu stila, samopouzdanja i dobrih vibracija — kao da se centar metropole na jednu noć preselio u samo srce New Yorka. Spektakularan party privukao je sve one koji obožavaju nove trendove, igru svjetla, boja i texture — od influencera, novinara, celebrityja pa sve do zaljubljenika u make-up.
Mime’s Grupa i ovim konceptom potvrđuje svoju reputaciju – svaki njihov lokal ima svoju osobnost, ali ih sve povezuje isti DNK: vrhunski dizajn, gastronomska kvaliteta i iskustvo kojem se gost uvijek vraća.
Plaža, ljeto, zalasci sunca, limeta - ovo su prve asocijacije na kultnu Coronu koja sve ljubitelje poziva da im se pridruži na najvećoj proslavi do sad - na plažama diljem svijeta. Svjetski brend piva koji je prisutan u čak 180 zemalja slavi svoju 100. obljetnicu!
Vrijeme je da zaboravite na ljepljive, guste i dosadne kreme koje smo godinama nanosili kao obavezu. NIVEA SUN Protect & Moisture donosi revoluciju u zaštiti kože – i to ne samo u formuli, već i u cijelom doživljaju ljeta.
Rođendanski party Poliklinike Milojević, u utorak je održan je u elegantnom ambijentu zagrebačkog Prirodoslovnog muzeja, a okupljanje zaposlenika, ambasadora, prijatelja i partnera Poliklinike bilo je prilika za nazdraviti svim onim lijepim trenucima iza nas, ali i onima koji nas tek čekaju. Naime, od svog otvorenja u Zagrebu 2010. godine, kao prva poliklinika specijalizirana za nekiruršku estetsku medicinu, tijekom proteklih 15 godina, Poliklinika Milojević značajno je promijenila paradigmu estetike u regiji, uvodeći inovacije i tretmane koji do tada u ovom dijelu Europe gotovo i nisu ni bili dostupni, čime je podigla standarde i postavila nove smjernice u području neinvazivne estetike.
Legendarni britanski bend The Stranglers, poznat po hitovima poput ''Golden Brown'', uskoro konačno ponovno nastupa u Hrvatskoj, i to kao prava ljetna glazbeno-scenska senzacija! Jedinstveni spoj punk rocka, new wavea i post-punka vjernim obožavateljima Stranglersi donose u utorak, 8. srpnja 2025., u spektakularnom ambijentu istarskog antičkog kamenoloma Cave Romane u Vinkuranu nedaleko Pule.