Oni koji me poznaju znaju da sam početnik u kuhanju, ali i veliki gurman, pa sam se odlučio upustiti u avanturu sudjelovanja na zanimljivoj kulinarskoj radionici u Kotluša Kitchen studiju u Zagrebu.
Simpatični vlasnici Mihaela i Vedran dočekali su nas s velikim osmijehom i odličnim receptima idealnim za nadolazeće hladne jesenske dane. Recepti koje su osmislili činili su se dostojni vrhunskih restorana, a na moju sreću bili su zapravo vrlo jednostavni za pripremu, pogotovo uz pomoć odlično opremljene kuhinje. Ako ste u potrazi za novim, kreativnijim receptima ili želite napraviti druženje s prijateljima i pripremiti najbolju dobrodošlicu jeseni, ovaj slijed jela je pun pogodak. Samsung kuhanje veliki je užitak!
Predjelo – Krem juha od pečene buče
Buča ponosno nosi titulu kraljice jeseni, a topla krem juha je zasigurno njena najpopularnija izvedba. Uz beskrajne mogućnosti poigravanja začinima i sastojcima i jednostavnost pripreme, savršen je odabir za comfort food. Za bazu ove istočne verzije juhe bio nam je potreban pečeni batat i buča, koje smo premazali maslinovim uljem i ispekli u Samsung Dual Cook pećnici. Za vrijeme pečenja dinstali smo nasjeckani luk i dodali mu češnjak i đumbir za dozu pikantnosti, na što smo ulili kokosovo mlijeko i temeljac. A ono što nam je uvelike olakšalo kuhanje je povezivanje pećnice s mobitelom i SmartThings aplikacijom na kojoj smo namjestili sve postavke i pratili vrijeme pečenja, tako da smo se mogli u miru fokusirati na druge namirnice. Kada su se buča i batat ispekli, sve sastojke smo sjedinili i izmiksali štapnim mikserom te dodali korijander, sol, papar i kurkumu, a mirisnu krem juhu ukrasili smo hrskavim bučinim sjemenkama i kikirikijem. Juha od buče daje potpunu slobodnu poigravanja začinima i sastojcima tako si možete dati oduška i svaki put napraviti novu verziju ove jesenske delicije.
Glavno jelo – Rižoto od buče sa slaninom
Nastavili smo u narančastom tonu pa smo za glavno jelo pripremili nevjerojatno ukusan rižoto od buče sa slaninom. Buču smo narezali na kockice i stavili peći na dvadesetak minuta, a kako Samsung Dual Cook pećnica ima dvije zone pečenja nismo morali čekati da se prva tura buče ispeče. Kad se ohladila, buču smo izmiksali u pire, pa smo na Samsung indukcijskoj ploči prodinstali luk i češnjak na maslacu, dodali smo rižu i sve plodili s 2 deci temeljca te dodali sol, papar i bosiljak. Kad se riža skuhala, dodali smo maslac i parmezan, a za dodatnu kremoznost i neodoljiv okus umiješali smo pire od hokkaido buče. Ja se vodim logikom da glavno jelo nije jelo bez mesa pa sam jedva dočekao da rižoto obilnije ukrasim trakicama od pržene slanine. Uz to smo dodali i kockice slanog kravljeg sira i nekoliko kapi ulja od peršina koje je bilo pravo otkriće.
Desert – Keksići od buče i čokolade
Kako to obično biva, desert je i ovog puta bio zvijezda menija. Osobno se nikad ne bih sjetio spojiti buču i čokoladu, no ovu rapsodiju okusa jednostavno morate probati! Keksići su brzo gotovi i priprema je dosta jednostavna pa se i početnici poput mene mogu okušati u pripremi ovog mirisnog deserta. Potrebno je miksati maslac i šećer u velikoj zdjeli i u smjesu umiješati prethodno pripremljen i ohlađen pire od bundeve te ekstrakt vanilije. U zasebnoj posudi pomiješa se brašno, kukuruzni škrob, soda bikarbona, sol i cimet, koji se postepeno dodaju mokrim sastojcima, miksajući dok se sve ne sjedini. Na kraju se ubace komadići tamne čokolade i oblikuju se kuglice od dobivenog tijesta koje je potrebno zamrznuti. Kotluša Kitchen studio je opremljen vrhunskim uređajima pa smo za zamrzavanje tijesta iskoristili Bespoke hladnjak koji, osim što brzo zamrzava, donosi i pametnu tehnologiju za čuvanje kvalitete namirnica čime zadržava njihove sočne okuse. Pećnicu smo zagrijali na 180 stupnjeva i nakon 30 minuta zamrzavanja, kuglice od tijesta smo pekli samo 10 minuta. Jedva smo dočekali da se malo ohlade jer su cijelu prostoriju ispunili neodoljivim mirisom toplog cimeta i vanilije, a kada smo ih konačno probali, nestali su dok smo rekli – keks. Tople keksiće možete dodatno upotpuniti kuglicom sladoleda i uživati u rapsodiji spoja mekog keksa, otopljene tamne čokolade i sladoleda.
Dobar tek!
Meni je ovo iskustvo bilo jedinstveno i bez sumnje bih ga rado ponovio. Svi koji još nisu imali priliku, toplo preporučujem da posjete Kotluša Kitchen studio. Oduševit će vas samim ambijentom, isprobat ćete kreativne recepte, kuhati na visokokvalitetnim Samsung uređajima i ono najbitnije, zabavit ćete se u odličnom društvu!
U srijedu je u Zagrebu otvoren prvi hrvatski Centar za zdravlje metabolizma, a tim povodom održan je i okrugli stol posvećen inzulinskoj rezistenciji - poremećaju koji pogađa gotovo 40 posto populacije te je povezan s razvojem više od 26 različitih bolesti, uključujući određene vrste karcinoma i povećan rizik od preuranjene smrti, osobito kod žena.
U bečkoj koncertnoj i kazališnoj dvorani Das MuTh, ovog je vikenda održana 21. dodjela nagrada SozialMarie. Riječ je o prestižnoj nagradi za društvene inovacije koja se svake godine dodjeljuje projektima koji se ističu svojom originalnošću i učinkovitošću. Nagrađuju se inicijative koje na inovativan i održiv način odgovaraju na suvremene društvene izazove, nudeći pritom rješenja koja su nova, rijetka i primjenjiva kao inspiracija drugima. Projekti se koji se provode u Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Od čak 401 prijave, projekt Centra mladih Ribnjak „Alternativna nastava“ osvojio je nagradu za društveno inovativan projekt.
I ove godine, već četvrti put zaredom, zagrebački Bundek postaje mjesto okupljanja ljudi velikog srca – donatorska utrka RUN FOR DOWN održat će se u subotu, 17. svibnja 2024. godine s početkom u 18:00 sati, u organizaciji Atletskog kluba Perpetuum Mobile i Udruge za sindrom Down – Zagreb.
Smješten u srcu povijesne jezgre Dubrovnika, restoran i bar Cele oduvijek je bio više od ugostiteljskog objekta, bio je kultna slastičarnica, mjesto susreta i nezaobilazna postaja generacija Dubrovčana. Svoju priču, ukorijenjenu u gradskom životu i nazvanu po Celestinu Šikiću, danas nastavlja ispisivati u potpuno novom ambijentu koji spaja nasljeđe i suvremeni duh stoga je uz novi interijer dobio i novo ime Pastry&Cuisine Atelier Cele.
Domenica je podijelila video iz aviona uz duhovitu poruku, no jedan komentar glazbenika Borisa Rogoznice ipak je uspio iznenaditi i zbuniti pratitelje.