HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Međutim, uvođenje strogih režima prehrane i restrikcija u siječnju, najdepresivnijem mjesecu u godini, nije najbolje što možete priuštiti organizmu. Krenimo polako, umjereno i postupno i – na veselje mnogih – s kavom, tradicionalno omiljenim napitkom kojim mnogi započinju svaki novi dan. Kava, umjereno konzumirana, može imati nekoliko dobrobiti za zdravlje, posebice nakon blagdana, ali i tijekom svih ostalih mjeseci u godini.

I da, ovdje ne pišemo samo o espressu već i o različitim vrstama kave, uključujući crnu kavu, instant napitke poput cappuccina i raznovrsnih kofeinskih mikseva. Ne morate se odmah na početku godine odreći kremastog cappuccina ili izbaciti praktične 2u1 ili 3u1 vrećice. Dovoljno je odabrati čak i instant napitke boljeg sastava, bez laktoze, odnedavno dostupne i na hrvatskom tržištu.

Dobar primjer je nova linija renomirane hrvatske tvrtke s dugom tradicijom, koja se pobrinula da napitci na bazi kave postanu još zdraviji i ponudila ih bez laktoze – prikladne čak i veganima. Tako je sada lakše probavljive napitke, odnosno one bez laktoze, moguće pronaći u svim bolje opskrbljenim trgovinama – što znači da uživanje u ritualu može početi i nije rezervirano samo za obožavatelje turske.

S dodatnim Kosher i Halal certifikatima, nove Anamaria instant mješavine bez laktoze – u obliku klasičnog Cappuccina te 2u1 i 3u1 napitaka – rezultat su posebnog načina proizvodnje u kojemu se naglasak stavlja na brigu o životinjama te ne sadrže dodatke koji se protive načelima veganstva. Pritom se izgledom, okusom i mirisima ne razlikuje od uobičajenih instant napitaka na bazi kave.

PROČITAJTE: Kava za raspoloženje – Pomaže za koncentraciju i zimsku depresiju

Kava poboljšava mentalnu budnost i koncentraciju jer sadrži stimulans kofein, a nakon razdoblja obilne konzumacije hrane i pića tijekom blagdana može pomoći povratku u uobičajeni ritam i poboljšati fokus. Bogata je antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima te pridonijeti općem zdravlju tijela ili podržati imunološki sustav nakon perioda pojačane konzumacije hrane. Kofein u kavi može pomoći u povećanju energije i smanjenju osjećaja umora koji se često javlja nakon sezone pune proslava – što zbog obilne hrane ili manjka sna. Također, istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija kave može biti povezana sa smanjenim rizikom od određenih bolesti poput dijabetesa tipa 2, bolesti jetre i određenih oblika raka. Osim toga, kava može potaknuti probavu i olakšati probavne procese, što je itekako korisno nakon razdoblja prekomjerne konzumacije hrane.

PROČITAJTE: Više od kofeina: Čarolija jutarnje kave krije se u

A kako bi užitak bio još potpuniji, donosimo listu dodataka koji će svojim svojstvima i aromama obogatiti svaku kavu i/ili napitak na bazi kave, te im čak i pojačati okus.

  • Cimet ima začinjeni i aromatični okus koji kavi može dati toplinu, blagu slatkoću i predivan miris,
  • Kakao prah daje čokoladnu notu i dublji, bogatiji okus te kremastu teksturu svakoj kavi,
  • Vanilija daje slatkasti i ugodno aromatični touch popularnim kofeinskim napitcima,
  • Đumbir dodaje pikantnost i osvježavajući okus lagano začinjenog tona i ugodne topline,
  • Kardamom, koji se često koristi u pripremi kave, može joj dati složeniji okus s notama citrusa i začina.

Više informacija potražite na: www.anamaria.hr


druge vijesti

biljke za božić

Genijalni blagdanski pokloni koji rastu, traju i pričaju priču: Upoznajte čarobne kokedame brenda Hangin’ garden

Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.

Design

05 prosinca 2025