HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Čini vam se da godine nekako sve brže prolaze, a evo već je i stiglo proljeće, a kao da smo tek nedavno raskitili božićnu jelku? Prisjećate se dana kad vam se kao djeci činilo da ljeto traje godinama, a sada kao da sva godišnja doba prolaze u treptaju oka? Ne brinite, niste jedini koji se tako osjećate, a mnoge zanima zašto nam se čini da vrijeme brže prolazi što smo stariji.

Stručnjaci imaju odgovor na to, i ne, nema veze s pandemijom i društvenim mrežama koje su preuzele moderan stil života.

Zašto nam se čini da vrijeme brže prolazi

Zašto nam se čini da vrijeme brže prolazi kad smo stariji?

Postoji razlog zašto se možda osjećate kao da su godine tekle sporo kad ste bili dijete, a da sada lete. Stručnjaci kažu da se naša percepcija vremena uvelike mijenja kako starimo, zbog čega nam se čini da određena razdoblja brzo prolaze.

“Čini se da je naša percepcija dana, tjedana, godina i te vrste vremena posebno pod utjecajem naše perspektive: doživljavamo li to u ovom trenutku ili gledamo unatrag na vrijeme?”, rekla je Cindy Lustig, profesorica psihologije na Sveučilištu u Michiganu.

Dodala je da na percepciju vremena također utječe pamćenje i koliko ste toga doživjeli. Za osmogodišnjaka je tjedan dana veliki dio života. Za 80-godišnjaka tjedan je puno manji dio života, što pridonosi osjećaju da je brzo prošao.

Osamdeset ipak nije osam

Jedan dan u životu umirovljenog 80-godišnjaka može izgledati kao da prolazi sporije od onog 8-godišnjaka koji je zaposlen u školi. Međutim, kada se obje osobe osvrnu na mjesec ili godinu unatrag, starijoj osobi to će se razdoblje činiti kao da je brže prošlo.

To je iz više razloga. Za 80-godišnjaka njihov život vjerojatno ne izgleda previše drugačije nego kad su imali 78 ili 79, “tako da se u tom slučaju osvrću na manje događaja”, rekla je Lustig. “Kada pogledate unatrag, što je vaša svakodnevica manje raznolika, to će vam se više činiti da je vrijeme brzo prošlo.”

Drugim riječima, naš mozak počinje spajati vrijeme kad su dani ili tjedni slični. Dakle, za 80-godišnjaka koji većinom radi istu stvar svaki dan, godina će se pomiješati u njihovim mislima i osjećat će se kao da je brzo prošla.

Zašto nam se čini da vrijeme brže prolazi i kako ga usporiti?

Nove i uzbudljive stvari u danu su ono što čini dane i mjesece drugačijima i tako ih izdvaja u našem umu.

Zašto nam se čini da vrijeme brže prolazi

“Naši su mozgovi dizajnirani da bilježe promjene”, rekao je Adrian Bejan, profesor strojarstva na Sveučilištu Duke i autor nedavno objavljene knjige “Vrijeme i ljepota: Zašto vrijeme leti i ljepota nikad ne umire”.

Iskoristite tu informaciju.

druge vijesti

tajna izgleda

Tajne zanosnog izgleda modela Victoria Secreta

Najljepše žene svijeta otkrile nekoliko jednostavnih ali korisnih tajni i savjeta koje koriste za postizanje zanosne ljepote i održavanje besprijekornog izgled, a njihove savjete lako možete primijeniti i vi.

Beauty

25 svibnja 2024