HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Haljina za djeveruše s kraljevskog vjenčanja kraljice Elizabete s princem Philipom prodana je na aukciji po vrtoglavoj cijeni. 2. srpnja, Christie’s je objavio da je posebno izrađena svijetlo smeđa haljina Normana Hartnella koju je nosila Lady Elizabeth Lambart kao djeveruša na vjenčanju tadašnje princeze Elizabete 1947. godine prodana za 44 822€.

Ovo je divna prilika za nabavku rijetkog primjera kraljevske modne povijesti,” rekao je specijalist Benedikt Winter iz Christie’sa u izjavi prije prodaje. “Sa svojim nježnim dizajnom, prekrasnim vezom i izvrsnim krojem, ova elegantna haljina simbolizira glamur Sir Normana Hartnella i nadu koju je vjenčanje pokojne kraljice i vojvode od Edinburgha pružilo poslijeratnoj Britaniji.” Očekivalo se da će haljina postići između 38 000 i 63 000 dolara i privući kolekcionare kraljevske povijesti ili vintage kreatore.

haljina za djeveruše

Svaka haljina za djeveruše je bila identična

Dana 20. studenog 1947., Lady Elizabeth Lambart bila je jedna od osam djeveruša, uključujući princezu Margaret, koje su nosile iste haljine kako bi podržale buduću kraljicu Elizabetu tijekom njezinog kraljevskog vjenčanja s princem Philipom u Westminster Abbeyu.

Ona je odrasla u krugu kraljevske obitelji i poznavala je princezu Elizabetu od malih nogu. Obje su djevojke pohađale istu školu plesa i bile su dio Buckingham Palace Girl Guides kompanije. Pretpostavljam da joj je bila velika čast imati ulogu djeveruše na kraljevskom vjenčanju,” rekao je Winter.

haljina za djeveruše

Djeveruše kraljice Elizabete nosile su haljine u istoj boji s okruglim dekolteima, uskim korzetima i širokim suknjama te cvjetnim satenskim ukrasima u kosi. Kao i princezina vjenčanica, i ove su haljine bile ukrašene cvjetnim detaljima. Zanimljive haljine je dijelom dizajnirala vezilja Flora Ballard a tkane su kod Warner & Sons, prema Royal Collection Trustu.

Haljina za djeveruše na kraljevskom vjenčanju je zaista komad povijesti

Hartnell je također dizajnirao vjenčanicu kraljice Elizabete te je kasnije kreirao i njezinu krunidbenu haljinu 1953. godine. Lambart je posudila svoju kraljevsku haljinu za djeverušu Fashion Museum Bathu od 1980-ih do ranih 2000-tih. Jednom je haljinu na kratko nosila  britanska manekenka Kate Moss.

Manekenka je naknadno izjavila: “Upoznavanje Lady Elizabeth i nošenje njezine haljine, koja ima prekrasnu priču, bilo je čarobno iskustvo za mene. Osjećala sam se kao da nosim komad povijesti.” Kraljevska haljina za djeverušu Lady Elizabeth Lambart bila je u vlasništvu njezine obitelj nakon njezine smrti 2016. godine sve dok je 2. srpnja nije kupio privatni kupac.

druge vijesti