HELLO
Stipe Vukšić

Posljednje scene Krune, popularne Netflixove serije o britanskoj kraljevskoj obitelji, kao da su predvidjele u kakvom će se stanju britanska monarhija naći nakon smrti kraljice Elizabete II., piše Business Insider.

Posljednja epizoda povijesne dramske serije smještena je u 2005., gotovo dva desetljeća prije nego što je kraljica Elizabeta II umrla 2022. nakon rekordnih 70 godina na prijestolju.

Epizoda završava scenom u kojoj kraljica, koju glumi Imelda Staunton, zamišlja vlastiti sprovod dok joj se pridružuju njezine mlađe verzije (Claire Foy i Olivia Colman).

Prije toga pokojna kraljica razgovora sa svojim suprugom, princem Phillipom, koji je na kraju umro nešto više od godinu dana prije nje.

Kako je posljednja scena Krune predvidjela budućnost kraljevske obitelji?

Stojeći u kapeli svetog Jurja u dvorcu Windsor, na mjestu gdje su na kraju oboje pokopani, razgovaraju o tome da sljedeća generacija kraljevske obitelji “ni iz daleka nije spremna preuzeti vlast“.

Dobra stvar je što to nije naš problem“, uvjerava Philip kraljicu. “Ovdje ćemo biti, ti i ja. Točno ispod ovog kamena. Iznutra nećemo čuti vriske.”

kruna

Imelda Staunton kao kraljica Elizabeta II i Jonathan Pryce kao princ Phillip u posljednjoj sezoni Krune.FOTO: Profimedia

Dok kraljica prekorava Philipa zbog njegovog crnog humora, ipak se mora složiti. “Sustav više nema smisla onima izvan njega, a niti nama unutar njega.”

Mi smo izumiruća vrsta, ti i ja. Siguran sam da će svi nastaviti, pretvarajući se da je sve u redu“, nastavlja Philip prije nego što poraženo doda: “Ali zabava je gotova.”

Posljednja scena Krune kao da je predvidjela probleme s kojima će se suočavati kralj Charles

Kralj Charles zasjeo je na prijestolje nakon smrti kraljice Elizabete 8. rujna 2022. Iako je u početku britanska javnost dobro prihvatila njegovu vladavinu, u posljednje vrijeme monarhija ima mnogo problema.

U siječnju 2023. objavljeni su memoari princa Harryja, “Spare”, koji otkrivaju dosad neobjavljene detalje o njegovom sukobu s kraljevskom obitelji.

Jedna od najšokantnijih optužbi bila je da je William 2019. fizički napao Harryja tijekom sukoba vezanog uz Meghan Markle. Harry je također napisao kako vjeruje da je sadašnja kraljica Camilla novinarima odavala priče o drugim članovima obitelji, uključujući Meghan.

Buckinghamska palača nije odgovorila ni na jednu tvrdnju iz memoara.

Razumljivo je da je kraljevska uloga smanjena, ali sada neki vjeruju da postoji nedostatak vodstva unutar institucije – a mnogi su doveli u pitanje njezinu budućnost. Najnovije izvješće Sovereign Granta pokazalo je da je kraljevska obitelj koštala britanske porezne obveznike 86,3 milijuna funti, ili oko 101 milijuna eura, tijekom fiskalne godine 2022.-23.

Novi problem je skandal s Kate

Posljednji u nizu kraljevskih skandala je tzv. „Katespiracy“. Kensingtonska palača objavila je u siječnju da je princeza Catherine imala planiranu operaciju abdomena i da se vjerojatno neće vratiti kraljevskim dužnostima do Uskrsa.

Ali Kateina produljena odsutnost označila je promjenu u PR strategiji palače. Charles se slikao u javnosti nedugo nakon što mu je dijagnosticiran rak, dok je Kate potpuno nestala.

Situacija je dovela do sve brojnijih nagađanja i teorija zavjere o tome gdje se Kate nalazi, od glasina o njezinom braku s Williamom do sugestija da bi se nešto zlokobnije moglo događati iza kulisa.

kruna

Zdravstveno stanje princeze Catherine glavna je tema posljednjih mjeseci.FOTO: Profimedia

Kate je u nedjelju objavila službenu fotografiju sa svojom djecom kako bi obilježila Majčin dan. Fotografija je vjerojatno trebala zaustaviti javna nagađanja, ali učinila je suprotno nakon što su je opozvale velike foto agencije rekavši da je manipulirana.

Kao i mnogi fotografi amateri, povremeno eksperimentiram s montažom“, rekla je Kate u izjavi objavljenoj na X.

Ispričala se “zbog zabune” koju je fotografija izazvala. Kensingtonska palača nije odgovorila na daljnje zahtjeve za komentar.

Kao princeza od Walesa, uvijek će se držati drugačijih standarda i ne mislim da je javna izjava imala željeni učinak umanjivanja važnosti stvari“, rekao je Business Insideru Evan Nierman, osnivač i izvršni direktor tvrtke za krizne komunikacije Red Banyan.

PROČITAJTE: Šokantna objava – Princeza Catherine ima rak!

Sve što je učinila bilo je da je pokrenula više pitanja nego što je dala odgovora, što znači da će buduće fotografije biti pažljivo ispitivane“, dodao je.

Instagram je od tada dodao oznaku „promijenjeno“ na fotografiju na računu Williama i Kate. Govoreći u emisiji “The Media Show” BBC Radija 4, Phil Chetwynd, globalni direktor vijesti foto agencije AFP, rekao je da se Kensingtonska palača više ne smatra pouzdanim izvorom.

druge vijesti