HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Nevjerojatna ekspanzija platforme Airbnb u posljednjih nekoliko godina donijela je sasvim nov način planiranja putovanja i biranja smještaja. Hotele mnogi danas smatraju preskupima i zastarjelima, dok je uvriježeno mišljenje da Airbnb omogućuje putnicima da povoljno obiđu cijeli svijet. Ipak,  novo istraživanje donosi realan odgovor na pitanje – što je u 2023. godini povoljnije: hotel ili Airbnb smještaj?

Rezultati bi vas mogli iznenaditi!

Hotel ili Airbnb smještaj – što je jeftinije?

Kad ste posljednji put bili u hotelu, a koliko ste puta prilikom planiranja putovanja automatski krenuli na službenu stranicu platforme Airbnb? Mogućnost iznajmljivanja cijelog apartmana, u kojem možete sami kuhati i doživjeti atraktivno iskustvo doma daleko od doma, često po izuzetno niskoj cijeni, bila je vrlo primamljiva alternativa klasičnoj hotelskoj sobi, no sve se mijenja, pa tako i svijet turizma i cijene kad je ponuda smještaja u pitanju.

PROČITAJTE: Od Kennedyjevih do Kardashiana – hotel s najljepšim bazenom u Francuskoj desetljećima privlači glamurozne goste

Novo istraživanje koje je proveo časopis Which? Travel je otkrilo da su se, iznenađujuće, stvari promijenile i da hotelske sobe često pobjeđuju Airbnb po cijeni na brojnim lokacijama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Airbnb (@airbnb)

Kako je provedeno istraživanje?

Istraživanje tvrtke Which? Travel analiziralo je troškove 300 000 jednokrevetnih oglasa na popularnim stranicama za iznajmljivanje smještaja u usporedbi s cijenama za tisuće hotelskih soba, na 50 odredišta od svibnja 2022. do svibnja 2023.

U prošlosti su Airbnb i druge platforme za iznajmljivanje smještaja bile u mogućnosti ponuditi jeftinije boravke jer nisu imale osoblje, a sami iznajmljivači brzo su mogli korigirati cijenu po volji. No zahvaljujući sve većoj popularnosti smještaja za iznajmljivanje, koju je katalizirala pandemija, Airbnb je doživio veliki skok cijena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Airbnb (@airbnb)

U Grčkoj i Amsterdamu jeftinije je otići u hotel nego u privatni smještaj

Na Santoriniju, super popularnom grčkom otoku, Airbnb oglasi bili su oko 71 posto skuplji od hotela, u prosjeku 203 funte (233 eura, 248 dolara), u usporedbi sa 119 funti (137 eura, 145 dolara).

U Amsterdamu najam u prosjeku košta 183 funte (210 eura, 223 dolara), u usporedbi sa 116 funti (133 eura, 142 dolara) za hotele, što je gotovo 60 posto skuplje. U Hong Kongu su se cijene razlikovale i do nevjerojatnih 85 posto, a slične su brojke zabilježene i u Singapuru i Dubaiju.

Također se pokazalo jeftinijim odlučiti se za hotel u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva, kao i u mnogim popularnim turističkim odredištima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Hotel ili Airbnb – kako donijeti odluku u 2023. godini?

Glavna prednost Airbnb najma i dalje je ta što je to što je rezerviranje za velike grupe uvijek bilo isplativije, a srećom, to je još uvijek slučaj. Prema Roryju Bolandu, uredniku Which? Travel časopisa za putovanja, još uvijek se isplati otići na Airbnb ako unajmljujete smještaj za veće grupe. Putujete li s nekoliko parova, velikom obitelji ili želite organizirati djevojačku ili momačku, putem Airbnb platforme pronaći ćete nevjerojatne smještaje i po osobi platiti manje nego u hotelu.

No, ako putujete sami, s jednim ili dvoje djece ili idete na romantičan odmor, u 2023. moći ćete si priuštiti glamurozan boravak u hotelu, uz fantastičan doručak i večeru, bazen, poslugu i one zgodne šlapice i ogrtače, koji sami po sebi daju dojam luksuza.

druge vijesti