HELLO
HELLO! #HelloItsMe

U srcu pirinejskog pograničnog gradića Canfranca nalazi se jedinstven raskošni hotel koji je nekada bio željeznička postaja.

Španjolski hotel nekada je bio željeznička postaja

Kao i mnogi drugi španjolski gradići, i Canfranc ima godišnju proslavu, ali ona nije posvećena nekom svecu nego željezničkoj stanici koja je otvorena 1928. godine.

Prikladno nazvana “Titanic of the Mountains” zbog svoje velike dužine, koja podsjeća na legendarni prekooceanski brod, postaja se može pohvaliti slavnom poviješću ispunjenom požarima, ratovima i sabotažama, što dodatno povećava njezinu privlačnost. Mnogi kažu da ih ova željeznička postaja jako podsjeća na Grand Budapest Hotel iz istoimenog filma Wesa Andersona.

Prošlost Canfranca fascinantna je gotovo koliko i sama željeznička postaja. U priči koja zvuči poput nekog filma, carinik Albert le Lay igrao je ključnu ulogu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Tada je Španjolska, koja je taman izašla iz svoga građanskoga rata, bila nominalno neutralna dok su se preko puta granice u Francuskoj vodile borbe.

Le Lay je koristio poziciju željezničke postaje da tajno pomaže francuski pokret otpora protiv nacista prenoseći im obavještajne podatke. Nakon rata, slava postaje je jenjavala i ona je tijekom desetljeća pala u zaborav.

Ovaj španjolski hotel pravi je spoj povijesti i suvremenosti

No sve se promijenilo nakon ideje da se stari kolodvor pretvori u luksuzni hotel. Potpomognut ulaganjima lokalne vlade i hotelskog lanca Barcelo, kolodvor Canfranc Estacion ponovno se rodio – kao hotel. Ovo raskošno zdanje sada je utočište sa 104 sobe koje odiše raskoši prošlih putovanja, besprijekorno spajajući povijesni šarm s modernim sadržajima poput spa centra i bazena.

Impozantni hodnici ukrašeni svjetiljkama iz doba jazza prenose posjetitelje u neko drugo vrijeme, dok koktel bar i kafić obavijaju goste bogatim nijansama i elegancijom Art Decoa.

Sobe koje odražavaju ambijent Orient Expressa, upotpunjene su akvamarin staklenim stolovima koji podsjećaju na obližnja planinska jezera. Kulinarski užici čekaju unutar elitnoga restorana El Internacional.

Ekonomski i društveni utjecaj hotela udahnuo je novi život gradiću Canfrancu. Sa svojom legendarnom prošlošću koja se sada isprepliće s luksuzom, Canfranc Estacion poziva putnike da uživaju u kombinaciji prošlosti i sadašnjosti.

druge vijesti