HELLO
Stipe Vukšić

Mnogo je čimbenika koji određuju koliko je neka zemlja “zdrava” – od očekivanog životnog vijeka do kvalitete zdravstvenoga sustava – što dokazuje gomila godišnjih ljestvica razasutih po internetu. Najzdravije zemlje na svijetu biraju se svake godine!

Iako je Bloombergov Global Health Index povijesno bio najpopularnija verzija ove vrste popisa, indeks nije ažuriran od pandemije COVID-19 – nešto što je vrlo očito utjecalo na globalno zdravlje u cjelini.

Zbog toga je Condé Nest Traveller odlučio napraviti popis za ovu godinu. Popis najzdravijih zemalja na svijetu sastavili su uz pomoć studije časopisa CEOWORLD, koja je koristila podatke Ujedinjenih naroda, medicinskog časopisa Lancet, Svjetske zdravstvene organizacije te Svjetske banke kako bi odredila koje su zemlje najzdravije.

Najzdravije zemlje na svijetu su u Europi, Aziji i Oceaniji

Na popisu nema niti jedne afričke ili američke države – Sjedinjene Države su, na primjer, tek na 45. mjestu – a zato dominiraju neke države koje su mnogi od nas u Hrvatskoj posjetili ili planiramo posjetiti. Ovo je popis CN Travellera:

10. Norveška

Norveška se pojavljuje na ovogodišnjoj listi zahvaljujući čistom zraku i vodi, visokom očekivanom životnom vijeku (nešto više od 83 godine) i niskim stopama ubojstava (0,6 posto, u usporedbi sa svjetskim prosjekom od 3,7).

Prekrasni krajolici dodatan su plus.

9. Monako

Malen i jako bogat, Monako je pravo mjesto ako želite živjeti zauvijek – ili barem duboko u svoje 80-e.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daniela (@danzda_)

Prema najnovijem izvješću UN-a o svjetskoj populaciji, prosječan životni vijek u Monaku je 85,9 godina (trenutačno najveći u svijetu), što znači da njegovi stanovnici milijunaši imaju više nego dovoljno vremena za uživanje u svojim jahtama i mediteranskoj prehrani.

8. Australija

Jedan pogled na njihove plaže i jasno je zašto toliko mnogo građana Australije živi zdravo i sretno.

Organska hrana nije trend – to je ovdje način života, kao i surfanje, planinarenje i boravak na otvorenom.

7. Novi Zeland

Kada živite u nekima od najljepših krajolika na svijetu ne možete nego biti zdravi. Bilo da se tijekom odmora odlučite voziti kajakom u Milford Soundu ili ići na bungee jumping u Queenstownu, sigurno ćete se osjećati okrijepljeno kada se vratite kući.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 𝐋𝐞𝐚 (@leart.photo)

Auckland se također smatra jednim od najboljih mjesta za život na svijetu, s preuređenom obalom ispunjenom zelenim površinama i uspješnom kulinarskom scenom koja ističe pacifičke okuse.

6. Tajvan

Azijske zemlje poznate su po njegovanju kulture svakodnevne tjelovježbe, kao i po prehrani koja daje prednost riži, povrću i morskim plodovima ispred crvenog mesa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by yasufumi (@yasufumi_phot)

Tajvan nije iznimka: istočnoazijska država nudi univerzalnu zdravstvenu skrb za svoje građane (i pristupačnu zdravstvenu skrb za useljenike) te mnoge visokokvalitetne bolnice u velikim gradovima. Godine 2020. tajvanska je vlada čak pretvorila Nacionalni park Yangmingshan u prvi službeni Urbani tihi park na svijetu, dajući stanovnicima mjesto za jačanje i duha i tijela.

5. Finska

Finska je poznata po tome što je nazivaju najsretnijom zemljom na svijetu – a znamo koliko je mentalno zdravlje ključno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FINLAND (@finmood)

Na fizičkom planu, očekivani životni vijek u Finskoj se produžio u posljednja dva desetljeća, zahvaljujući naporima kao što su povećanje izdataka za zdravstvo i naglo smanjenje broja odraslih pušača.

4. Hong Kong

Iako Ujedinjeni narodi ne priznaju Hong Kong kao neovisnu državu, njegovo visoko mjesto na ljestvici CEOWORLD-a vrijedi istaknuti. Grad ima jedan od najdužih očekivanih životnih vjekova u svijetu – 85,5, prvi je nakon Monaka – što Lancet pripisuje “jedinstvenoj kombinaciji ekonomskog prosperiteta i niske razine pušenja“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Manson (@mansonyms)

Dodajte tome obilje gradskih parkova, visokokvalitetnih bolnica i jednostavan pristup planinama i plažama, i nije čudo da se ova metropola nalazi tako visoko na ljestvici.

3. Island

Mnogo toga je napisano o sjevernom svjetlu i nordijskoj kuhinji – i pokazalo se da je oboje pomoglo da se Island popne gotovo na sam vrh ovog popisa.

Građani ove zemlje aktivni su i borave na otvorenom, a prehrana koja se uglavnom sastoji od svježih morskih plodova i slobodno uzgojenoga mesa pomaže održati očekivani životni vijek visokim.

2. Singapur

Možda je poznatiji po svojoj kulinarskoj sceni nego po sportu, ali Singapur je jedna od najzdravijih zemalja u Aziji. Čini se da ljudi ovdje uravnotežuju svoju ljubav prema hrani s aktivnim životnim stilom – vlada je 2019. svojim građanima podijelila besplatne Fitbite.

Čak i oni koji se ne brinu za svoje tijelo imaju jedan od najboljih svjetskih zdravstvenih sustava kao sigurnosnu mrežu.

1. Italija

Na vrhu ovoga popisa našla se nama susjedna zemlja koja je mnogim Hrvatima drago odredište za odmor.

Djeca rođena u Italiji mogu očekivati da će doživjeti svoje 80-e. Čak i u zemlji pizze i tjestenine, većina građana vodi aktivan način života i pridržava se prehrane bogate povrćem i maslinovim uljem, što dovodi do niske razine kolesterola i općeg blagostanja.

druge vijesti