U potrazi ste za malo zdravijim zamjenama za svoje omiljene slatkiše i grickalice? Pravo je čudo što se sve može napraviti sa zobenim pahuljicama, a jedan od atraktivnijih prijedloga su keksi koji se rade sa zobi, pogotovo u kombinaciji s čokoladom. Poznata hrvatska influencerica Cindy Šoštarić na svom je profilu podijelila recept za zobene kekse koji su joj, kako kaže, odmah ispali izvrsno. Zobeni keksi poznate mame s Instagrama svakako su nešto što ćemo isprobati i u vlastitom domu.
Zobeni keksi s čokoladom – kako ih napraviti?
Za ovaj recept nije potrebno puno kulinarskog znanja, samo malo strpljena i pažljivosti kad je mjerenje sastojaka u pitanju.
“Prvi put sam radila ovu varijantu zobenih keksića i ispali su totalni hit doma, svi ih jedemo. Možete se poigrati sa sastojcima, a evo kako sam ih ja napravila”, napisala je Cindy uz recept.
Zobeni keksi po receptu Cindy Šoštarić
Sastojci:
165 g brašna,
90 g smeđeg šećera,
90 g bijelog šećera,
130 g otopljenog maslaca,
1 jaje,
1 žličica ekstrakta vanilije,
110 g zobenih pahuljica,
125 g nasjeckane čokolade,
1 žličica sode bikarbone,
1/2 žličice soli.
Postupak:
Zagrij pećnicu na 165 °C i pleh obloži papirom za pečenje,
Otopi maslac i ostavi da se malo ohladi,
U zdjeli pomiješaj brašno, šećer, sodu i sol te dodaj čokoladu i zobene,
Umućeno jaje s ekstraktom vanilije i otopljenim maslacem dodaj suhim sastojcima (smjesa će biti malo mokra, ali to je OK),
Formiraj kuglice veličine oraha i slaži ih na pleh ostavljajući 5 cm razmaka između svake jer će se keksi raširiti u pečenju,
Peci cca 10/15 min ovisno o pećnici. Kad su gotovi, bit će zlaćani okolo, ali mekani na dodir – hlađenjem će se malo stisnuti.
Bakalar, skandinavska riba koja je stoljećima bila specijalitet hladnih sjevernih mora, danas je nezaobilazna delicija mediteranske kuhinje, posebno tijekom blagdana. Taj fascinantni spoj tradicije i okusa u Istri doživljava pravu renesansu, a recept za jednostavno i brzo jelo koje oduševljava i najmlađe otkriva Aleksandar Stefanov, majstor bakalara s iskustvom od gotovo tri desetljeća.
U trenutku kada namirnica postaje glavna priča, a jednostavnost prostor za kreativnost, nastaje zimski meni koji slavi čiste okuse, tišinu prostora i večeri koje se pamte – bez žurbe, bez viška, s jasnim karakterom.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Pjevačica je nakon glasanja u Europskom parlamentu podržala inicijativu „My Voice, My Choice“ i poručila da je zajedništvo građanki i građana ključno za stvarne društvene promjene.
Advent u Zagrebu i ove godine potvrđuje status jednog od najuzbudljivijih glazbenih programa u regiji. Rijetke su prilike da se karizmatični umjetnici čuju u intimnom, blagdanskom okruženju, a upravo takvo iskustvo priređuje EU Advent. Nakon velikog koncerta u zagrebačkoj Areni, na Europski trg stiže Damir Urban, u petak, 27. prosinca, u ambijent obasjan toplim adventskim svjetlima.
Supruga Matea Kovačića na isti je dan proslavila 33. rođendan i drugu godišnjicu svog modnog brenda, prisjetivši se početaka i zahvalivši onima koji je podržavaju.