Stigla je sezona pita: Evo koje su najbolje, a koje najgore pite za vaš struk
Obožavate pite? U mnogim zemljama pita je ultimativna jesenska poslastica, a popularna je i u Hrvatskoj zbog relativno jednostavne pripreme i fantastičnog ukusa.
Veliki ste obožavatelj pita? Svi volimo spremiti ukusnu i oku ugodnu pitu koja izgleda “kao iz filma”, no ako ovih dana pazite na liniju, možda će vas zanimati koje se vrste pita smatraju najboljima, a koje najgorima kad su zdravlje i kalorije u pitanju. Popis na kojem se nalazi popis pita koje su najbolje za naš struk, kao i one koje bi trebalo izbjegavati ako pokušavate izgubiti kilograme, svakako je nešto što vrijedi proučiti.
Najbolja pita za dane kad ste na dijeti mogla bi vas iznenaditi
Koja je najbolja pita ako pazite na liniju? Vjerovali ili ne, na prvom mjestu nalazi se…
Kokosova pita
Na prvom mjestu nalazi se kokosova pita koja nije pretjerano popularna u Hrvatskoj, a koja je pravi hit u Americi. Zahvaljujući ponudi raznovrsnih sastojaka u domaćim dućanima, lako je možete spremiti i sami, pogotovo sad kad znate da je poprilično “lagana”. Obožavaju je i oni koji su na keto dijeti.
“Kokosovo vrhnje ima malo ugljikohidrata i masti, što ga čini dobrim izborom za ljude koji slijede keto dijetu. Pola šalice vrhnja sadrži samo oko 3 g ugljikohidrata. Kokosovo vrhnje posebno je popularan sastojak keto-friendly deserta jer dodaje okus bez šećera”, govore stručnjaci.
Pita od jagoda
Pita od jagoda još je jedna varijanta koja se obično radi bez gornje kore, što pomaže u održavanju broja kalorija i masti na konzervativnoj strani. Jagode su niskokalorične i zdrave, pogotovo ako smanjite doživljaj s dodavanjem šećera. Naravno, riječ je o piti koja ne sadrži kremu.
Pita od borovnica
Ova pita, koja se često zanemaruje, ima iznenađujuće nizak sadržaj šećera u usporedbi s ostalim opcijama na vašem blagdanskom stolu. Osim toga, bobičasto voće ima veliki antioksidativni učinak i može pomoći vašem tijelu da odbije srčane bolesti i rak.
Pita od bundeva
Pita od bundeva ne sadrži bombastičnu količinu kalorija, a pritom je bogata beta-karotenom, nutrijentom koji se bori protiv raka prostate, štiti vid i održava sluznicu otpornom na infekcije. Stručnjaci je smatraju izvrsnom opcijom za one koji se žele zasladiti dok su na dijeti.
Pita od jabuka
Fitonutrijenti u jabukama mogu pomoći u borbi protiv raka debelog crijeva i jetre, ali ćete htjeti preskočiti vrh sladoleda ako se odlučite prepustiti se. Iako je ova kriška visoko na našem popisu, već unosi dovoljno kalorija u vaš obrok.
Pite koje biste trebali izbjegavati ako ste na dijeti
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.