S obzirom na količinu šampanjca koja je trenutno u posebnoj ponudi, pomislili biste da ljudi neće piti ništa drugo, ali većina će, pretpostavljamo, popiti samo slavljeničku čašu prije božićnog ručka.
Međutim, postoji mnogo drugih prilika za uživanje u šampanjcu – i kombiniranje s hranom. Evo nekoliko poslastica u kojima možete uživati.
Prutići od domaćeg sira
Prutići od sira jako su podcijenjeni a, kao i sve drugo hrskavo i sirasto, izvrsni su uz čašu pjenušavog pića.
Dimljeni losos
Možda mislite da to nije iznenađenje, ali mislimo da pjenušac najbolje paše s dimljenim lososom kada se uz njega ponudi krem sir (kao u kanapeima) ili kajgana.
Kamenice
Još jedan klasičan pratitelj šampanjca, ali budući da su slane, mogu stvoriti dojam da je šampanjac presladak. Ako ih želite ‘au naturel’, odaberite suhi šampanjac. Ili ih pržite u ulju što ih ionako mnogima čini ukusnijima.
Jakobove kapice
Pečene jakobove kapice savršen su dodatak vintage šampanjcu. Dobar početak za malu zabavu na Božić.
Iverak
Ako poslužujete veliku cijelu ribu – ili riblje odreske – za Badnjak ili čak Božić, šampanjac će ga učiniti još svečanijim. Dodajte umak od gljiva.
Riblja pita
Još jedan favorit za Badnjak. Izaberite između bijelog burgundca i šampanjca. Odlučite se za ovo drugo ako uključuje luksuzne sastojke poput jastoga ili jakobovih kapica.
Puretina (ili piletina)
Šampanjac s puretinom? Apsolutno! Opet, odlučite se za vintage model (i kombinirajte s umakom od brusnica!).
Tartufi (ili, vjerojatnije, ulje od tartufa)
Šampanjac – posebno vintage šampanjac – odlično ide s tartufima, posebno s tjesteninom s tartufima ili rižotom.
Macarons
Poslužite ih s muškatom ili “ekstra-suhim” (drugim riječima slatkim) prošekom.
Božićni kolač
Demi-sec je također iznenađujuće dobar s voćnim kolačima. Koji je bolji način za početak Badnje večeri? Pogotovo s jednom od onih bijelih boca kao što su Moet Ice ili Lanson White Label Sec.