HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Jeste li ikad isprobali uskršnja peciva s križem? Ova ukusna peciva tradicionalno se poslužuju u Velikoj Britaniji za vrijeme Uskrsa, a sigurno ste ih više puta vidjeli u serijama i filmovima. Ova tradicionalna peciva mogu biti zgodan dodatak vašem stolu, pogotovo ako volite grožđice, a mi vam predlažemo da ih napravite po receptu Jamieja Olivera koji svakako zna kako pripremiti omiljena britanska jela.

uskršnja peciva s križem

Evo kako slavni Jamie radi uskršnja peciva s križem koja se mogu jesti danima.

Recept za uskršnja peciva s križem s kojim ne možete pogriješiti

Prije nego se bacite na pripremu, sigurno vas zanima s čime poslužiti ova neodoljiva peciva. Britanci preporučuju sljedeće: maslac, džem, kremasti sir ili med.

PROČITAJTE: Napravite neodoljivo šarmantan last minute brunch uz 5 jednostavnih ideja

SASTOJCI:

200 ml mlijeka
55 g neslanog maslaca
2 vrećice suhog kvasca (7 g)
455 g oštrog brašna za kruh, plus dodatak za posipanje
55 g šećera
2 žlice glatkog brašna
1 žličica cimeta
1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
1 žličica đumbira u prahu
1 veliko jaje
55 g grožđica
30 g suhih brusnica
2 žlice kandiranog voća
med

uskršnja peciva s križem

POSTUPAK:

Ulijte mlijeko i 50 ml vode u mali lonac i stavite na laganu vatru na nekoliko minuta ili dok se malo ne zagrije – trebali biste moći uroniti prst u to, a da se ne opečete.

Otopite maslac u zasebnoj tavi – stavite ga na laganu vatru nekoliko minuta, a zatim ga ostavite sa strane.

Zagrijanu mliječnu smjesu prebacite u srednju zdjelu i umiješajte kvasac.

Prosijte brašno u veliku zdjelu, zatim dodajte 1 žličicu morske soli, začine, nekoliko dobrih struganja muškatnog oraščića i šećer. Stabljiku đumbira sitno nasjeckajte i umiješajte u smjesu.

U sredini napravite udubljenje i ulijte otopljeni maslac, a zatim i smjesu od kvasca. U posebnoj zdjeli umutite jaje i dodajte ga u zdjelu.

Vilicom dobro izmiješajte dok ne dobijete grubo tijesto, zatim ga prebacite na čistu radnu površinu posutu brašnom i mijesite oko 10 minuta ili dok ne postane mekano i elastično.

Vratite tijesto u zdjelu posutu brašnom, pokrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu najmanje sat vremena ili dok se ne udvostruči.

Prebacite tijesto na čistu radnu površinu posutu brašnom. Izbacite zrak lupkajući šakom, zatim pospite preko suhog voća i miješanih kora i umijesite tijesto 1 do 2 minute.

Zagrijte pećnicu na 190º. Namastite i obložite veliki pleh za pečenje.

Podijelite tijesto na 12 jednakih dijelova i svaki razvaljajte u kuglu, ravnomjerno ih raspoređujući po plehu.

Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu još 30 minuta, ili dok se ne udvostruči.
Stavite glatko brašno i 2 žlice vode u malu zdjelu i pomiješajte u gustu smjesu.

Nježno tapkajte po naraslim uskršnjim pecivima, a zatim tijestom pažljivo ocrtajte križ po vrhu vrećicom ili žlicom.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 15 do 20 minuta, ili dok ne porumene.

Prebacite na žičanu rešetku za hlađenje, premažite s malo meda da se glazira, a zatim ostavite da se ohladi.

Ljepljive vruće križaste kiflice narežite, namažite s malo maslaca i poslužite!

druge vijesti