
Ove namirnice sabotiraju tvoj trening – izbjegni ih na vrijeme
Saznaj koju hranu izbjegavati prije treninga kako bi spriječio umor, nadutost i pad energije – pravilna prehrana ključna je za rezultate!
02 svibnja 2025
Oduvijek vas je zanimalo kakav okus imaju takozvana "hot cross buns" peciva? Naučite ih raditi po receptu slavnog Jamieja Olivera!
Jeste li ikad isprobali uskrsna peciva s križem? Ova ukusna peciva tradicionalno se poslužuju u Velikoj Britaniji za vrijeme Uskrsa, a sigurno ste ih više puta vidjeli u serijama i filmovima. Ova tradicionalna peciva mogu biti zgodan dodatak vašem stolu, pogotovo ako volite grožđice, a mi vam predlažemo da ih napravite po receptu Jamieja Olivera koji svakako zna kako pripremiti omiljena britanska jela.
Evo kako slavni Jamie radi uskršnja peciva s križem koja se mogu jesti danima.
Prije nego se bacite na pripremu, sigurno vas zanima s čime poslužiti ova neodoljiva peciva. Britanci preporučuju sljedeće: maslac, džem, kremasti sir ili med.
SASTOJCI:
200 ml mlijeka
55 g neslanog maslaca
2 vrećice suhog kvasca (7 g)
455 g oštrog brašna za kruh, plus dodatak za posipanje
55 g šećera
2 žlice glatkog brašna
1 žličica cimeta
1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
1 žličica đumbira u prahu
1 veliko jaje
55 g grožđica
30 g suhih brusnica
2 žlice kandiranog voća
med
POSTUPAK:
Ulijte mlijeko i 50 ml vode u mali lonac i stavite na laganu vatru na nekoliko minuta ili dok se malo ne zagrije – trebali biste moći uroniti prst u to, a da se ne opečete.
Otopite maslac u zasebnoj tavi – stavite ga na laganu vatru nekoliko minuta, a zatim ga ostavite sa strane.
Zagrijanu mliječnu smjesu prebacite u srednju zdjelu i umiješajte kvasac.
Prosijte brašno u veliku zdjelu, zatim dodajte 1 žličicu morske soli, začine, nekoliko dobrih struganja muškatnog oraščića i šećer. Stabljiku đumbira sitno nasjeckajte i umiješajte u smjesu.
U sredini napravite udubljenje i ulijte otopljeni maslac, a zatim i smjesu od kvasca. U posebnoj zdjeli umutite jaje i dodajte ga u zdjelu.
Vilicom dobro izmiješajte dok ne dobijete grubo tijesto, zatim ga prebacite na čistu radnu površinu posutu brašnom i mijesite oko 10 minuta ili dok ne postane mekano i elastično.
Vratite tijesto u zdjelu posutu brašnom, pokrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu najmanje sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Prebacite tijesto na čistu radnu površinu posutu brašnom. Izbacite zrak lupkajući šakom, zatim pospite preko suhog voća i miješanih kora i umijesite tijesto 1 do 2 minute.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Namastite i obložite veliki pleh za pečenje.
Podijelite tijesto na 12 jednakih dijelova i svaki razvaljajte u kuglu, ravnomjerno ih raspoređujući po plehu.
Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu još 30 minuta, ili dok se ne udvostruči.
Stavite glatko brašno i 2 žlice vode u malu zdjelu i pomiješajte u gustu smjesu.
Nježno tapkajte po naraslim uskrsnim pecivima, a zatim tijestom pažljivo ocrtajte križ po vrhu vrećicom ili žlicom.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 15 do 20 minuta, ili dok ne porumene.
Prebacite na žičanu rešetku za hlađenje, premažite s malo meda da se glazira, a zatim ostavite da se ohladi.
Ljepljiva vruća peciva s križem narežite, namažite s malo maslaca i poslužite!
U prepoznatljivo elegantnom ambijentu zagrebačkog restorana Botanist, sinoć se odvila večer u znaku glazbe, emocije i sofisticiranog urbanog šarma. Pjevačica Stefany, čije se ime sve češće spominje među najperspektivnijim mladim umjetnicama domaće scene, predstavila je svoj novi singl “Otrov i med” – pjesmu koja već na prvo slušanje osvaja svojom dubinom, interpretacijom i estetskim skladom.
09 svibnja 2025
U ambijentu koji odiše rafiniranim luksuzom i nenametljivom profinjenošću, u samom srcu prestižnog monobrand store-a Eichholtz by Mashroom, 8. svibnja 2025. svečano je otvorena izložba suvremene umjetnice Dorin Zelenika pod nazivom „Uvertira u svjetlo“. Riječ je o izložbi koja transcendira klasične granice likovne forme, dizajna interijera i emocionalnog doživljaja, te nudi posjetiteljima iskustvo koje se pamti – onkraj vizualnog.
09 svibnja 2025
Za razliku od prethodnih generacija, princeza svoju djecu, princa Georgea, princezu Charlotte i princa Louisa, stavlja na prvo mjesto.
09 svibnja 2025
U impresivnom ambijentu obnovljenog Prirodoslovnog muzeja, među svjetlucavim eksponatima morskih divova prošlosti, sinoć se dogodila prava modna čarolija. Revija koja se s razlogom iščekivala kao vrhunac modne sezone, potvrdila je svoj status spektaklom koji je spojio eleganciju, osobni stil i dozu odvažnosti.
09 svibnja 2025
Egipat ju je očito oduševio i šokirao u isto vrijeme ali je još jednom dokazala da zna kako svoje putničke zgode pretvoriti u zabavan i urnebesan sadržaj.
09 svibnja 2025