Ljeto možda prolazi, ali okusi Italije uvijek su dobrodošli. Chef Stefano Cosattini, Talijan s adresom u Hrvatskoj, proveo je vikend u Istri s domaćim gastro influencerima, a San Canzian se pokazao kao savršeno mjesto za učenje pripreme talijanskih specijaliteta.
Tijekom Italian Chef Weekend Experience, hedonisti su mogli uživati u mediteranskim okusima, među kojima je bio i glazbenik i strastveni kuhar Luka Nižetić. Luka je s oduševljenjem pripremao desert koji kombinira kremasti espresso s lješnjacima, citrusima i prozračnom kremom od mascarponea.
Za pripremu ovog deserta potrebni su sljedeći sastojci:
Recept za kremu s agrumima i lješnjacima:
Sastojci:
200 g mascarponea,
1/2 mahune vanilije,
Korica 1 naranče,
Korica 1 limete,
20 g oguljenih lješnjaka,
30 g glatkog brašna,
Čajna žličica meda od kestena,
25 g maslaca,
20 g šećera,
Prstohvat soli,
20 ml vrhnja za šlag,
0,02 ml likera od lješnjaka,
Za ukras: klice meda, kandirana korica naranče i/ili limete.
Priprema:
1. Tepsiju obložite papirom za pečenje, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
2. Usitnite lješnjake, pomiješajte ih s brašnom, maslacem, soli i šećerom te izmrvite rukama.
3. Istresite smjesu na papir za pečenje i pecite oko 15 minuta, povremeno miješajući, dok ne porumeni. Ohladite.
4. Miksajte mascarpone s medom od kestena i koricom limete i naranče. U drugoj posudi umutite šlag i dodajte ga u mascarpone da krema bude prozračnija.
5. Servirajte slasticu tako da na dnu čaše stavite crumble od lješnjaka, zatim kavu, liker od lješnjaka i na kraju kremu od mascarponea i agruma. Ukrasite kandiranim koricama limete i naranče ili klicama meda.
Ovaj desert savršeno dočarava mediteranske okuse i lako ga možete pripremiti kod kuće.