Ljeto možda prolazi, ali okusi Italije uvijek su dobrodošli. Chef Stefano Cosattini, Talijan s adresom u Hrvatskoj, proveo je vikend u Istri s domaćim gastro influencerima, a San Canzian se pokazao kao savršeno mjesto za učenje pripreme talijanskih specijaliteta.
Tijekom Italian Chef Weekend Experience, hedonisti su mogli uživati u mediteranskim okusima, među kojima je bio i glazbenik i strastveni kuhar Luka Nižetić. Luka je s oduševljenjem pripremao desert koji kombinira kremasti espresso s lješnjacima, citrusima i prozračnom kremom od mascarponea.
Za pripremu ovog deserta potrebni su sljedeći sastojci:
Recept za kremu s agrumima i lješnjacima:
Sastojci:
200 g mascarponea,
1/2 mahune vanilije,
Korica 1 naranče,
Korica 1 limete,
20 g oguljenih lješnjaka,
30 g glatkog brašna,
Čajna žličica meda od kestena,
25 g maslaca,
20 g šećera,
Prstohvat soli,
20 ml vrhnja za šlag,
0,02 ml likera od lješnjaka,
Za ukras: klice meda, kandirana korica naranče i/ili limete.
Priprema:
1. Tepsiju obložite papirom za pečenje, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
2. Usitnite lješnjake, pomiješajte ih s brašnom, maslacem, soli i šećerom te izmrvite rukama.
3. Istresite smjesu na papir za pečenje i pecite oko 15 minuta, povremeno miješajući, dok ne porumeni. Ohladite.
4. Miksajte mascarpone s medom od kestena i koricom limete i naranče. U drugoj posudi umutite šlag i dodajte ga u mascarpone da krema bude prozračnija.
5. Servirajte slasticu tako da na dnu čaše stavite crumble od lješnjaka, zatim kavu, liker od lješnjaka i na kraju kremu od mascarponea i agruma. Ukrasite kandiranim koricama limete i naranče ili klicama meda.
Ovaj desert savršeno dočarava mediteranske okuse i lako ga možete pripremiti kod kuće.
Od 25. do 31. kolovoza Zagreb postaje pozornica strasti, boja i ritmova – prvi put u povijesti stiže Fiesta Latina, festival koji u srce grada donosi energiju Caracasa, Rija i Buenos Airesa. Trg Josipa Jurja Strossmayera pretvorit će se u vrelo latino atmosfere, gdje se mirisi egzotične hrane stapaju s glazbom koja poziva na ples, a osmijesi stranaca i domaćih posjetitelja pričaju istu priču – onu o uživanju u životu.
Zamislite popodne koje provodite bosi, s pogledom na more, u hladu borova ili ispod ventilatora na balkonu… Zvuk leda u čaši, miris svježe kave, hladno mlijeko i lagana pjena. Da, upravo takva scena može postati vaša svakodnevica. A potrebna su vam samo tri sastojka i – malo mašte.
Rodom iz Makarske, Marko Andrijašević se nakon 15 godina provedenih u Francuskoj vratio kući i pokrenuo Marendologiju - projekt čije nas fotografije i snimke ljeta u Dalmaciji vraćaju u djetinjstvo.
Ako želite kožu koja blista, više energije i zdravlje koje prkosi godinama, ne tražite dalje — ovi prirodni sokovi s razlogom su na tronu anti-age napitaka!
U svijetu u kojem društvene mreže obiluju savršenim tanjurima i još savršenijim tijelima, rijetko što zvuči tako iskreno i toplo kao – domaći kolačići. Još kad ih pripremi netko poput Marka Petrića, teško im je odoljeti. No, ovdje nije riječ samo o receptu – već o spoju ljubavi, zdravlja i životne ravnoteže.