Postoji li osoba iz Hrvatske koja ne obožava sarmu? Dok vani utješnom hranom, koja budi emocije i u hladnim danima budi osjećaj topline smatraju jela poput tjestenine sa sirom, na našim prostorima u zimskim mjesecima upravo je sarma obožavano jelo koje se s veseljem jede danima. Tako je i u domu poznate hrvatske glumice Ecije Ojdanić koja obožava spremati sve – od morskih specijaliteta do popularnih savitaka sa zeljem i mesom. Ecija Ojdanić upravo je otkrila svoj savršen recept za sarmu, a mi ćemo ga sa zadovoljstvom isprobati!
Loading ...
Ecija Ojdanić donosi recept za sarmu od kojeg rastu zazubice
“Dakle, ipak recept za sarme, sarme, a ne arambašiće, sorry, mama. I moj i sin i muž su mi znali reći, e, ove sarme su bolje od tvojih. To je bio dovoljan motiv da krenem u istraživanje, skupljanje tips &tricks, i došla sam do čarobne formule koje su proizvele najbolje sarme prema neovisnoj ocjeni mojih ukućana”, napisala je Ecija Ojdanić na početku snimke i tako odala svoju motivaciju da pronađe najukusniji recept za sarmu.
Recept za sarmu i tajni sastojci by Ecija Ojdanić
Sastojci:
- 1 kg mljevenog mesa( 70 dkg junetine i 30 dkg svinjetine)
- suha svinjska rebarca(obavezno)+kobase opcionalno
- 2 glavice kapule ili crvenog luka
- 10 dkg suho nasjeckane pancete
- 2 česna češnjaka, samo malo da zamiriše
- 1 veća glavica kiselog kupusa(zelja), i nešto malo naribanog
- 10 dkg ječma (orza)
- sol, papar, papar u zrnu, paprika dimljena slatka, malo Harise, malo provansalskih trava,
- ulje od suncokreta
- jedno jaje
Postupak:
- Ječam kratko namočiti, i prokuhati , svinjska rebarca također
- Na ulju zdinstati kapulu, češnjak i pancetu, malo ohladiti i dodati u mljeveno meso.
- Ubaciti ječam, začine, 1 jaje .. dobro, dobro, promiješati..
- Odvojiti listove kupusa, odrezati tvrdi dio peteljke .
- Motati meso u listove kupusa.
- U duboki lonac, preporučam veći od mog, staviti malo ulja na dno, slagati sloj naribanog kupusa, pa sarme, pa suho meso.
- Zadnji sloj neka bude ribani kupus .
- Uliti vodu, staviti lovor, papar u zrnu. Nakon nekih sat ipo, dodati zapršku. Nisam ljubitelj zaprške, ali u sarmu je stavim.. napravim blagu, sa žlicom brašna.I kuham sve dok meso iznutra ne izgubi crvenu boju, a listovi kupusa(zelja) ne omekšaju.
“Gotovo uvijek ih spremam prije nekog mog poslovnog puta. I tako materijaliziram svoju ljubav prema njima u najfinije sarme. P.S: trebam pod hitno nabaviti veći lonac P.P.S: već mjesec i pol dana čekamo majstora da nam postavi novu napu”, zaključila je na kraju simpatična glumica.
Jedva čekamo da dođemo kući s posla i isprobamo sarme a la Ecija!