Ako volite otkrivati tradicionalnu hrvatsku kuhinju, ovo je nešto za vas. Kolač utopljenici, koji neki poznaju i pod nazivom “vodene kiflice” priprema se na uistinu jedinstven način, a posebno ga vole na Korčuli gdje ga s puno ljubavi pripremaju majke i none, jer se ovih dana rijetko gdje može kupiti. Recept za kolač utopljenici u svoje su kuharice uvrstile mnoge gastro blogerice i influencerice iz Dalmacije, a mi vam donosimo dva recepta, jedan Anke Slišković i drugi Tee Mamut, u praktičnom obliku videa.
Recept za kolač utopljenici korak po korak
Ovaj recept na svom je profilu objavila Anka Slišković koja je detaljno opisala kako izraditi slavne kolače okusa punog nostalgije.
“Plivajući vodeni kiflici… Negdi utopljenici. Sve su to varijacije na temu, već sam ih radila i savršeni su, danas repriza sa sitnim izmjenama – moj degustator prezadovoljan”, napisala je Anka Slišković i svojim pratiteljima otkrila svoj recept i upute.
U toplo mlijeko dodajte razmrvljeni kvasac, žlicu šećera i žlicu brasna. Ostavite da se aktivira.
U zasebnu posudu stavite brašno, sol, jaja, ulje, koricu naranče i rum te dodajte mješavinu mljeka i kvasca. Miksajte 5 do 10 minuta dok tijesto postane homogeno.
Tijesto stavite u kuhinjsku krpu i svežite u čvor, te stavite u zdjelu napunjenu do pola vodom sobne temperature. Pustite da stoji sve dok se ne digne na površinu (cca 60-ak min)
Izvadite tijesto iz krpe, otkinite komadiće veličine oraha, formirajte valjcice te ih uvaljajte u smjesu koju ste prethodno pripremili – mljeveni (ne presitno) orasi pomiješani sa šećerom.
Kako bi orasii šećer što bolje ušli u smjesu, kiflić lagano zavrtite (ka kad robu cidite)
Slazite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C dok lagano ne počnu dobijati boju, a šećer se počne karamelizirati, duzinu pecenja prilagodite svojim pećnicama
Vrlo je bitno je da ih ne prepečete jer onda orasi izgore i kiflice budu pretvrde.
Recept za kolač utopljenici Tee Mamut
Tea Mamut svojedobno se također pozabavila ovim ukusnim kolačem koji nije tako lako pronaći u slastičarnicama pa je bolje da ga sami spremite.