HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Proljetna hrana obiluje svježim i zrelim okusima i teksturama bogatim antioksidansima, mineralima, flavonoidima i ključnim hranjivim tvarima koje vaše tijelo voli.

Dani postaju duži, zrak svježiji, a svi izgledaju raspoloženi. Ovo mijenjanje sezone označava vrijeme kada sve stvari ožive i dožive obnovu.

Priroda u proljeće donosi obilan rast u obliku svih biljaka, cvjetova i ukusne raznolike proljetne hrane.

Za naše tijelo to znači prihvaćanje svega laganog i svježeg.

Sva bića su inherentno usklađena s okolinom i trebala bi konzumirati hranu koja raste oko njih. U proljeće ta hrane uključuju raznovrsno povrće i voće koje će vas nahraniti, a istovremeno nježno čistiti i resetirati vaš probavni i imunološki sustav.

Tijekom ovog vremena obnove, dopustite svježoj i zdravoj proljetnoj hrani da istisne nezdravu hranu i nezdrave navike.

Umjesto da izbjegavate ili eliminirate bilo što iz svoje prehrane tijekom proljeća, jednostavno jedite više svježe proljetne hrane i dopustite im da postupno istisne eventualne ostale teške namirnice.

Kako biste omogućili pravu dobrodošlicu sezoni, donosimo popis omiljenih proljetnih namirnica i kako ih koristiti.

Većina njih zahtijeva minimalno kuhanje, pa su odlične i za one koji su zauzeti i nemaju puno vremena za pripremu hrane.

Naravno, što je u sezoni ovisit će o vašem mjestu stanovanja, i možda ste već imali pristup nekim od ovih namirnica tijekom cijele godine zbog uvoza, no lokalna sezonska raznolikost imati bolji okus i miris. Njihova svježina i bioaktivni spojevi također će koristiti vašem tijelu na mnogo dublji način.

Uživajte u ovih 10 najboljih proljetnih namirnica:

Rukola

(I drugo lisnato-zeleno povrće poput špinata i zelene salate)

Lisnato-zeleno povrće poput rukole, špinata i salate ultimativne su proljetne namirnice.

Bogate vitaminima poput A, K i folatom, kao i klorofilom, vlaknima i čak vodom, ovo lisnato-zeleno povrće pomaže u smanjenju upala, istovremeno hidratizirajući i detoksificirajući vaše tijelo.

Kako ih konzumirati: Jednostavno bacite svježe lisnato-zeleno povrće u zdjelu s drugim povrćem, orašastim plodovima ili sjemenkama i prelijte s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i balzamičnog octa ili soka od citrusa. Nasjeckajte ih ili pokidajte na komadiće kako biste poboljšali teksturu salate.

Artičoke

Artičoke su dostupne u proljeće i jesen, bogate su folnom kiselinom, vitaminom C, kompleksom vitamina B i mnogim mineralima. Ovi nutrijenti pomažu u snižavanju kolesterola, osiguravaju zdravu trudnoću kod žena, smanjuju slobodne radikale i osiguravaju optimalnu staničnu funkciju metabolizma.

Kako ih konzumirati: Postoji umjetnost i znanost osnovnog načina kuhanja artičoke; trebamo ih kuhati oko 20 minuta, zatim guliti i jesti listove nakon što ih umočimo u maslinovo ulje infuzirano češnjakom.

Šparoge

Ako volite šparoge, onda znate da su proljetna namirnica. Šparoge obiluju vitaminom K (koji je potreban za zgrušavanje krvi, zdravlje srca i kostiju, prevenciju raka i mnoge druge funkcije), kao i bakrom, selenom, B vitaminima i mnogim drugim važnim hranjivim tvarima. Šparoge mogu poboljšati vaše opće zdravlje.

Šparoge su ukusne kada se jednostavno poprže s češnjakom i morskom soli na malo maslaca, gheeja, kokosovog ulja ili čak malo povrtnog ili pilećeg temeljca. Samo pazite da ih ne prekuhate! Želite da ostanu živahno zelene i zadrže oblik dok malo omekšavaju. Oko 10 minuta bi trebalo biti dovoljno!

Cikla

Cikla je i proljetna i jesenska namirnica. Neke namirnice jasno pokazuju kojem dijelu tijela mogu koristiti, a to je slučaj s ciklom. Njihova duboka i sočna boja pokazuje da su odlične za krv i cirkulaciju. Mogu sniziti krvni tlak, poboljšati izdržljivost i podržati detoksikaciju zahvaljujući jedinstvenom izvoru fitonutrijenata nazvanom betalaini.

Kako ih konzumirati: mnogo opcija. Možete ih iscijediti ili dodati smoothieju, peći kao prilog, na salatu, ili napraviti juhu od cikle!

Mrkva

Svi smo upoznati s ovim klasičnim povrćem, ali kada su lokalno u sezoni, mrkve su apsolutno ukusne. Ova proljetna hrana bogata je vitaminom A i drugim antioksidansima, sjajna je za održavanje zdrave kose, kože i noktiju, te se stoga smatra hranom “protiv starenja”. Osim toga, snažan je borac protiv raka.

Kako ih konzumirati: Volimo ih jesti sirove i možete eksperimentirati s različitim načinima sjeckanja, rezanja ili ribanja na sve, od salata do sendviča ili tacoa. Čak ih možete koristiti kao zamjenu za tikvice kako biste napravili zdravu “tjesteninu”. Također su savršen zdravi snack za putovanje i odlično se stapaju s orašastim maslacem.

Metvica

Metvica bi mogla biti najrasprostranjenija od svih proljetnih namirnica. Ova moćna biljka raste kao korov i ponekad ne dobiva dovoljno priznanja za svoja snažna ljekovita svojstva. Metvica sadrži antioksidans po imenu rosmarinska kiselina, koja može olakšati simptome sezonskih alergija (ne baš sjajan nusproizvod proljeća!), mentol koji je prirodni dekongestant, i može također umiriti nadraženi želudac.

Kako je konzumirati: Metvica je nježna biljka, pa ju je bolje ne kuhati. Volimo je dodavati vodi ili ledenom čaju za osvježavajući prirodni okus, također je odličan jestivi ukras i može se sjeckati i dodati voćnim salatama.

Grašak

Grašak obično ima vrlo kratko vrijeme rasta od samo nekoliko tjedana, što ga čini još posebnijima. Sadrži raznolike vitamine i minerale, uključujući vitamine C i K, te nekoliko B vitamina, plus mangan, fosfor i protein. To ga čini odličnom hranom protiv upala.

Kako ih konzumirati: Možete jesti grašak izravno iz mahuna kao lagani snack, dodati ih salatama, smoothijima, wok jelima, tjesteninama i praktički bilo čemu! Svježi grašak čini odličan snack za djecu, a možete ih i skuhati i usitniti u dječju hranu.

Jagode

Ima li išta bolje od ugriza u svježu, zrelu, mirisnu i ukusnu jagodu kasno u proljeće/rano ljeto? Ova dekadentna i seksi hrana je zdravo uživanje jer spada među pet najbogatijih izvora voća bogatog antioksidansima. Unatoč tome što je voće i sadrži fruktozu, jagode zapravo mogu pomoći održavanju ravnoteže šećera u krvi, a polifenoli koje sadrže podržat će imunološki sustav, obnovu zdravih stanica i mnoge druge funkcije.

via GIPHY

Kako ih konzumirati: Osim što ih jedete sirove, možete ih smrznuti (samo odrežite peteljke prije smrzavanja) i dodati smoothijima, otopiti tamnu čokoladu na pari i umakati jagode u nju pa ih zamrznuti s čokoladnim slojem za desert. Također ih možete staviti na chia puding ili zobenu kašu ili brzo napraviti džem tako da ih nasjeckate i krčkate u malo vode s cimetovim štapićem, a zatim dodate ekstrakt vanilije i javorov sirup na kraju.

Mladi luk

Mladi luk sadrži veliku količinu polifenola, posebno flavonoida, koji su spojevi koji igraju ključnu ulogu u prevenciji bolesti i smanjenju oksidativnog stresa koji tijelo iscrpljuje kada se ne brinemo dovoljno o sebi. Oni su također prirodni antihistaminici i imaju antibakterijska i antifungalna svojstva.

Kako ih konzumirati: Možete dodati luk u salate ili tacose. Također su savršena osnova za proljetne umake i juhe.

Rotkvice

Izvrstan detoksifikator, rotkvice su divna proljetna namirnica koja izvrsno uklanja otpad i toksine iz želuca i jetre. Ova proljetna hrana također je prirodni diuretik i pomaže u liječenju urinarnih i bubrežnih problema, ali i borbi protiv raka, hidrataciji kože, smanjenje groznica i čak liječenje ugriza insekata.

Kako ih konzumirati: Volimo ih tanko narezane za salatu, a također ih možete peći, dodati u salatu od kvinoje, ili ih čak iscijediti u sok.

druge vijesti

eugen dišem

Napokon neke dobre vijesti iz Njemačke: hrvatska pjesma i spot pomeli svjetsku konkurenciju s čak 4 priznanja!

“Presretan sam i preponosan na cijelu ekipu. Nismo očekivali ovoliki broj nagrada s obzirom da su svi kontinenti i zemlje iz cijeloga svijeta uključeni u odabir. Drago mi je što čak četiri nagrade, kao i nagrada za najbolju originalnu pjesmu idu u Hrvatsku! Mene su baš jako razveselile barem neke dobre vijesti iz Njemačke ovih dana”, izjavio je mladi eugen čiji spot i pjesma “dišem” su oduševili na Munich Music Video Awards.

Glazba/Festivali

26 lipnja 2024