Originalna pizza Napoletana u centru Zagreba: Otkrili smo zašto svi hrle u pizza i bar La passione
Na Britancu se otvorio pizza bar u kojem se vješto i s puno ljubavi rade najfinije talijanske pizze, a mi smo isprobali Napoletanu i još neka "slavna imena" koja su nas osvojila.
31 listopada 202318:30
Dina PlevnikZamjenica glavnog urednika / Deputy editor
Obožavatelji pizze znaju da je to slavo jelo mora biti savršen spoj jednostavnosti i perfekcionizma. Jednostavna po svojim sastojcima, zaista ukusna pizza mora biti izrađena po pravom receptu te uz savršen omjer okusa koji zvijezdu talijanske cucina povera pretvaraju u nezaboravno iskustvo za nepce. Najbolja pizza u Zagrebu, prema našem mišljenu, može se kušati u pizza baru La passione u samom centru Zagreba, gdje se s puno ljubavi prema spaja tradicija s originalnim pristupom.
Pizza bar La passione nalazi se na adresi Ilica 67, a u tom šarmantnom lokalu, uvijek punom dobrih vibracija, naglasak je na najpopularnijoj pizzi na svijetu – ukusnoj Napoletani.
Pizza&bar La passione, novi gastro dragulj Zagreba
Čim zakoračite u elegantno uređen pizza bar La passione na zagrebačkom Britancu, jasno vam je da ćete ovdje pojesti jedan od najboljih obroka u životu. Neodoljivi mirisi ukusne pizze šire se iz kuhinje, zadovoljna lica posjetitelja govore za sebe, a ugodna atmosfera unutar elegantno uređenog lokala u isto je vrijeme intimna i prijateljska pa imate dojam da ste se iz užurbane gradske vreve transportirali na neku tajanstvenu lokaciju u Napulju za koju znaju samo pravi gastro znalci.
No ako mislite da to znači da će vas na stolu dočekati “obična pizza” s bezličnim umakom od rajčice i malo naribanog sira, iznenadit ćete se.
Zagrebačka Napoletana kao zvijezda ponude
Pizza bar za La passione ponosi se svojim jedinstvenim pristupom pizzi Napoletana, koja je zaštićena oznakom Traditional Speciality Guaranteed, a koja potječe iz davnog 18. stoljeća.
“Biti tradicionalan, ali i svoj”, moto je ove originalne pizzerije u kojoj obožavanoj pizzi Napoletana pristupaju na uistinu jedinstven način.
“Naša Napoletana nije samo kopija, već zagrebački original koji odražava našu ljubav prema tradiciji i kreativnosti, a važno je napomenuti da slijedimo pravila AWPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) kako bi našim posjetiteljima spremili originalnu Napoletanu, kakva se radi u Italiji”, govore nam u pizzeriji za koju se traži mjesto više dok isprobavamo prve zalogaje slasne pizze čiji miris mami.
Po čemu je pizza Napoletana drugačija u ovom lokalu?
“Naš glavni pizzajol Ivan je majstor svoje struke. Svojim promišljanjima i kreacijom izradio je Napoletanu prema svim pravilima, ali uz ‘dodatak originalnosti’. Smanjena hidracija tijesta zahtijevala je dugotrajnu i višefaznu fermentaciju, rezultirajući tijestom koje je prozračnije i hrskavije izvana, s izraženim orašastim aromama. Prilagodba temperature pečenja i još nekoliko tajnih trikova pružaju puniji finalni okus i aromu. Rezultat: moderna Napoletana koja poštuje tradiciju”, govore nam iz pizza&bara La passione dok jedemo prve komade još vruće pizze čijem je mirisu nemoguće odoljeti.
Ova pizza okusima vas vodi u čarobnu Italiju gdje su sastojci svježi i jednostavni, a ljubav prema hrani i vještina najboljih pizza majstora utkane u svaki zalogaj. I stvarno, korica je nevjerojatno hrskava, tijesto elastično i mekano te ravnomjerno ispunjeno okusima koji pjevaju o kvaliteti.
Jeste li za pikantnog Ala Pacina ili zavodljivu Monicu Bellucci?
U pizza&baru La passione osim strastveno ukusnih pizza možete očekivati i odličnu glazbu i bogatu ponudu pića, a li i šarmantne nazive jela koji će vam izmamiti osmijeh na lice i prije no što se uvjerite koliko su ukusni.
Ljuta talijanska pizza Al Pacino s jalapeno i sušenim chilli papričicama naš je savjet za sve koji vole ljuto (dolazi i u veganskoj varijanti), pizza Jovanotti s pestom, šparogama i tikvicama idealna za one koji vole “zdrave pizze”, Monica Bellucci sa žutim rajčicama, mozzarellom fior di latte, burratom, mortadelom, kremom od pistacija i San marzanom umakom od rajčice profinjena je poput same glumice, a pizza Sofia Loren, s jadranskim kozicama i tartufima dramatična poput te talijanske dive.
Kolegice koje su vegani iz ureda oduševila je Da Vinci’s Calzone s veganskom mozzarellom, idealna za ukusan, ali lagani ručak, a isprobali smo i jednu od najglamuroznijih salata u gradu pod nazivom Donatella Versace, s jadranskim kozicama, mozzarellinom, rikulom i cherry rajčicama.
A što je za desert?
Domaće zapečene štrukle sa sirom, sočan lava kolač od čokolade s kuglicom sladoleda od vanilije ili štrudle s jabukama i toplim cimetom koje okusima vraćaju u djetinjstvo.
Choco souffle
Vjerujemo da ste svoj stol rezervirali već dok ste bili na pola čitanja ovog teksta, a naš savjet glasi – pizza&bar La passioneposjetite u društvu kako bi mogli isprobati barem nekoliko okusa s fantastičnog menija.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.