Ovo su najbolje pizzerije na svijetu: Vjerujemo da ćete pogoditi u kojoj se državi većina njih nalazi
Napravljen je i službeni popis najboljih pizzerija na svijetu za 2023. godinu, a Hrvatska se na žalost, na njemu ne nalazi.
19 rujna 202319:00
Dina PlevnikZamjenica glavnog urednika / Deputy editor
Veliki ste obožavatelj putovanja, ali i jednoj od najpopularnijih jela svijeta – slasne pizze. Popis na kojem se nalaze najbolje pizzerije na svijetu sigurno će vas zanimati.
Kako odabrati najbolju pizzu na svijetu? Mnogi će se složiti da to nije nimalo jednostavan zadatak. Neki vole pizzu s debelom koricom, neki s tankom, neki vole da je suha, a neki da pliva u svježe spremljenom umaku od rajčice dok će neki naglasiti kako je za fenomenalnu pizzu najvažniji izbor sira.
Stručnjaci su odabrali najbolje pizzerije na svijetu za 2023. godinu
Top50 Pizza, strogo ocjenjivačko povjerenstvo, nekoć opisano kao ‘Michelinov vodič za pizzu’ u Chiswick kalendaru, provelo je rigorozno istraživanje najboljih pizza i pizzerija te došlo do zaključaka koji su rezultirali stvaranjem top ljestvice od 20 najboljih pizzerija na svijetu.
Na prvom mjestu našao se restoran 10 Diego Vitagliano Pizzeria u Napulju, koji je ranije ove godine već rangiran kao najbolja pizzerija u Italiji. Cijeli kat ove izvanredne pizzerije pretvoren je u otmjeni prostor u stilu dnevne sobe, sa pultom za koktele i poznatom gostoljubivom uslugom. Ako vas zanima kako izgleda najbolja pizza na svijetu, donosimo i fotografiju:
Drugo mjesto pripalo je američkom restoranu Una Pizza Napoletana iz New Yorka, kojeg predvodi Anthoni Mangieri. Ova pizzerija u East Villageu održava se jednostavnom, prikazujući svježinu i suptilnu izvrsnost kuhinjskih sastojaka. Najveći broj mjesta zauzele su talijanske pizzerije, sasvim očekivano, s obzirom da je pizza “rođena” u Italiji, a zanimljivo je da se u prvih pet mjesta našla i pizzerija iz Japana.
Ovo su najbolje pizzerije na svijetu za 2023. godinu
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.