Kada lišće počne mijenjati boje i temperatura počne padati, to je jasan znak da je jesen stigla. S dolaskom jeseni, naše tijelo često treba dodatnu dozu hranjivih tvari kako bi se zaštitilo od sezonskih bolesti i održalo razinu energije. Srećom, priroda nam daje niz ukusnih i hranjivih namirnica koje dozrijevaju u ovo doba.
Donosimo vam pet najboljih namirnica koje treba konzumirati tijekom jeseni kako biste ojačali svoj imunitet, povećali razinu energije i poboljšali opće stanje.
Najbolje jesenske namirnice: Bundeve
Bundeve su neprikosnovene kraljice jeseni. Ne samo da su izvrstan ukras za Noć vještica, već su i nutritivne. Bogate vitaminom A, bundeve su fantastične za održavanje zdrave kože i snažnog imunološkog sustava.
Također sadrže vlakna koja pomažu probavi i pomažu da se duže osjećate sitima. Sjemenke bundeve, koje se često odbacuju, izvrstan su izvor proteina, zdravih masti i magnezija. Mogu se ispeći za ukusan, hrskav zalogaj ili dodati salatama za dodatnu hranjivost.
Jabuke
“Jedna jabuka na dan tjera doktora van” stara je izreka s razlogom. Jabuke su bogate vlaknima i vitaminom C, što ih čini izvrsnima za jačanje vašeg imunološkog sustava.
Također su izvrstan izvor antioksidansa koji mogu pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti. Jabuke dolaze u različitim okusima i teksturama, od slatkih i hrskavih do trpkih i sočnih. Uživajte u njima kao međuobroku ili ih dodajte jutarnjoj zobenoj kaši.
Batat
Ovo živopisno narančasto povrće prepuno je vitamina i minerala, uključujući vitamin A, vitamin C i kalij.
Također su izvrstan izvor složenih ugljikohidrata, koji osiguravaju ravnomjerno oslobađanje energije tijekom dana. Pečeni batat pokapan maslinovim uljem i s malo začina je ukusan i hranjiv prilog.
Najbolje jesenske namirnice – brusnice
Ove male trpke bobice bogate su antioksidansima i vitaminom C, što ih čini izvrsnim za jačanje vašeg imunološkog sustava. Istraživanja pokazuju da brusnice mogu pomoći u sprječavanju infekcija mokraćnog sustava i poboljšati zdravlje srca.
Svježe brusnice mogu se koristiti u umacima i kolačima, dok su sušene brusnice praktičan i ukusan međuobrok.
Kelj
Kelj je lisnato zeleno povrće koje uspijeva na hladnim jesenskim temperaturama. Pun je vitamina A, C i K, kao i vlakana, kalcija i željeza. Kelj je poznat po svojim protuupalnim svojstvima i može pomoći vašem imunološkom sustavu. Uključite kelj u svoju prehranu tako da ga dodate u salate, pirjate kao prilog ili umiješate u smoothie.
Ukratko, jesen je doba promjena, a također je i idealno vrijeme za pozitivne promjene u prehrani. Uključivanjem ovih pet najboljih jesenskih namirnica u svoje obroke i međuobroke možete ojačati svoj imunitet, povećati razinu energije i podržati svoje cjelokupno zdravlje.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.