Otkrijte kako pripremiti ovu namirnicu koja je bogata vitaminom C
Naranča je zimsko voće okruglog oblika i narančaste boje popularno zbog svoje prirodne slatkoće i vitamina C, a ima mnogo više prednosti nego što mislite!
One su vrsta zdravih, niskokaloričnih, vrlo hranjivih agruma. Kao dio zdrave i raznolike prehrane, naranče pridonose snažnoj, čistoj koži i mogu pomoći u smanjenju rizika od mnogih bolesti. Naranče su jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina C, a upravo taj vitamin ima ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava, potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica i poboljšava otpornost organizma na infekcije. Također, vitamin C važan je za sintezu kolagena, što pridonosi zdravlju kože.
Sadrže i razne antioksidanse, uključujući flavonoide, koji imaju sposobnost neutralizacije slobodnih radikala. Ovo svojstvo pomaže u zaštiti stanica od oštećenja, čime se smanjuje rizik od upalnih bolesti i starenja.
Ono što je još zanimljivo jest činjenica da naranče ne sadrže natrij. S druge strane, šalica soka od naranče može povećati dnevni unos kalija za 14 %, a održavanje niskog unosa natrija ključno je za snižavanje krvnog tlaka.
Međutim, povećanje unosa kalija može biti jednako važno za smanjenje rizika od visokog krvnog tlaka jer može pomoći u opuštanju i otvaranju krvnih žila. Prema Uredu za dodatke prehrani (ODS), povećanje unosa kalija može smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka i moždanog udara.
Kalij je mineral koji podržava ravnotežu elektrolita u tijelu, pomaže u regulaciji krvnog tlaka te podržava funkciju srca i mišića.
Naranče sadrže i vlakna koja su pretežno topiva, što znači da mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola u krvi. Također, vlakna podržavaju zdravu probavu, sprječavaju zatvor i potiču redovito pražnjenje crijeva.
Dobrobiti konzumiranja naranče
Antioksidansi u narančama imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u tijelu, izvrstan su izvor vode i pomažu u hidraciji organizma. Dobra hidracija ključna je za održavanje zdrave kože, funkcije organa i općeg zdravlja. Vitamin C također ima ulogu u smanjenju razine stresa i poboljšava raspoloženje.
Osim što štiti zdravlje srca, redovita konzumacija naranči i drugog citrusnog voća može pomoći u smanjenju rizika od drugih zdravstvenih stanja, uključujući određene vrste raka i dijabetesa.
Studije pokazuju da prehrana bogata agrumima može pomoći u smanjenju rizika od nekoliko vrsta raka, uključujući rak pluća, rak usta, rak želuca, kako piše Healthline.com.
Recepti s narančom
Topli napitak od naranče i đumbira
Sastojci:
2 naranče (sok)
1 žličica svježe naribanog đumbira
1 žlica meda
Topla voda
Upute:
Pomiješajte sok od naranče, svježe naribani đumbir i med. Dodajte toplu vodu prema želji. Miješajte dok se svi sastojci dobro ne spoje. Poslužite toplo.
Salata s narančama, pečenom ciklom i feta sirom
Sastojci:
3 naranče (oguljene i narezane)
2 šalice kuhane i narezane cikle
1/2 šalice feta sira (izmrvljenog)
1/4 šalice nasjeckanog peršina
Maslinovo ulje, ocat, sol i papar po ukusu
Upute:
Pomiješajte naranče, ciklu, feta sir i peršin u zdjeli. Napravite preljev od maslinovog ulja, octa, soli i papra. Preljevom prelijte salatu prije posluživanja.
Narančasti smoothie s bananama i jogurtom:
Sastojci:
2 naranče (oguljene i narezane na kriške)
2 banane
1 šalica grčkog jogurta
1 šalica leda
1 žlica meda (po želji)
Upute:
Stavite naranče, banane, grčki jogurt i led u blender. Miksajte sve sastojke dok ne dobijete kremastu smjesu. Po želji dodajte med za sladak okus. Poslužite odmah kao osvježavajući smoothie.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.
Nakon gotovo tisuću dana šutnje, potresa i dugotrajnih radova, jedan od najintimnijih prostora hrvatske kulturne baštine ponovno će oživjeti: Atelijer Meštrović sredinom prosinca otvara svoja vrata s novim stalnim postavom, promišljenim s iznimnom pažnjom i dubokim poštovanjem prema životu i djelu Ivana Meštrovića.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.