HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Jedan od nasljednika restoranske dinastije Cerea, čija obitelj već više od šest desetljeća vodi ekskluzivni restoran Da Vittorio s tri Michelinove zvjezdice u Bergamu, u porečkom je Valamar Collection Isabella Resortu pripremio spektakularni degustacijski meni u kojemu je spojio talijansku tradiciju i blagodati istarskog podneblja

Roberto “Bobo” Cerea, proslavljena zvijezda talijanske restoranske scene, kuhao je koncem srpnja u restoranu Miramare by Fratelli Cerea u Valamar Collection Isabella Island Resortu na otoku Sveti Nikola kraj Poreča.

Jedan od nasljednika restoranske dinastije Cerea, čija obitelj već više od šest desetljeća vodi ekskluzivni restoran Da Vittorio s tri Michelinove zvjezdice u Bergamu, u Poreču je pripremio spektakularni degustacijski meni u kojemu je spojio talijansku tradiciju i blagodati istarskog podneblja.

Miramare

Talijanski chef je na otok Sveti Nikola stigao u sklopu dugoročne suradnje između Valamara i obitelji Cerea s ciljem da podigne međunarodnu prepoznatljivost Istre i Hrvatske na razinu svjetski prepoznate gastronomske turističke destinacije. Prvi korak ka ostvarenju spomenutog cilja ostvaren je krajem lipnja otvaranjem restorana Miramare by Fratelli Cerea, a drugi je započet gostovanjem proslavljenog talijanskog virtuoza.

Mislim da je Miramare by Fratelli Cerea među najljepšim restoranima u Hrvatskoj i siguran sam da ima potencijala za Michelinovu zvjezdicu. Ovo je tek početak naše suradnje s Valamarom. Imamo još prostora za napredak, ali već sada sam izuzetno zadovoljan s jelima koja izlaze iz kuhinje jer smo Miramare otvorili krajem lipnja, a već smo postigli poprilično visoku kvalitetu koju i gosti prepoznaju“, izjavio je tijekom večere dobro raspoloženi Bobo Cerea.

Miramare

Goste koji su objedovali u romantičnom ambijentu pored bazena, s fantastičnim pogledima na pučinu i zalazak sunca, Cerea je pozdravio nježnim i kremastim „špagetima“ od sirove tune u slasnom umaku Bagna Cauda. Jednostavnim, no opet moćnim jelom najavio je večer mediteranske gastronomske rapsodije.

Na tanjuru su se potom našli rep škampa na mariniranim patlidžanima, krema od pistacija i butarga cipla. Vizualno atraktivna i okusom raskošna delicija bili su savršena uvertira za rižoto, vječni klasik lombardijske tradicionalne kuhinje. Bobo Cerea je za ovu prigodu odlučio uzeti samo najbolje od plodova Jadranskog mora te pripremio kremasti rižoto s jakobovim kapicama, kozicama, dagnjama i škampima. Rižoto je krasila valovito kremasta tekstura za koju je prvenstveno zaslužan temeljac jer, kako kažu u srcu Lombardije, da bi imao dobar rižot, moraš imati Carnaroli rižu i dobar temeljac.

Miramare

No, zvijezda večeri su svakako bili Paccheri da Vittorio, jelo od tri vrste rajčica i pet do šest godina odležanog parmezana s daškom svježeg bosiljka. Riječ je o svjetski poznatoj tjestenini s rajčicama koja se nalazi i na degustacijskom meniju samog Da Vittoria i stoga možemo doslovno reći da vrijedi tri Michelinove zvjezdice, a Cerea je gostima otkrio da tajna njene baršunaste, posve glatke teksture leži u temperaturi kuhanja umaka i u neprekidnom miješanju, kao kad se kuha rižoto.

Tavu ispunjenu kremastim, crvenim sokom rajčica zamijenio je potom tanjur s vladarom obalnog mora. Gosti su uživali u fileu brancina na kremi od krumpira sa šafranom, a već bogatu paletu boja upotpunila je marmelada od žute rajčice, prah od maslina i kapara te granita od mediteranskog bilja.

Miramare

Večer mediteranske tradicije zaokružio je desert, odnosno – deserti. Iako je na degustacijskom meniju kao desert predstavljen „samo“ čokoladni tiramisu u čaši, Cerea je obišao sve stolove i osobno gostima poslužio i male cannole (punjene na licu mjesta, pred svakim gostom ponaosob!), kao i Cerein glasoviti ljetni panettone, tako da je svatko imao priliku kušati čak tri slastice. Na kraju je gostima poslužen i Espreso Martini, osvježavajući a moćni koktel koji se savršeno sljubio s desertima.

Gastro rapsodija pritom nije završila ovom Cereinom večerom, jer je degustacijski meni s potpisom braće Cerea uklopljen u redovnu ponudu i dostupan je svim gostima Miramare by Fratelli Cerea restorana, koji ostaje otvoren do listopada. No, ovime je suradnje Valamara i obitelji Cerea tek započela. Osim otvaranja restorana, suradnja podrazumijeva i višemjesečne treninge za Valamarove kuhare, voditelje restorana, sommeliere i druge djelatnike restorana kako u Valamarovim restoranima u Hrvatskoj, tako i u restoranima obitelji Cerea u Italiji, u čemu će svakako sudjelovati tim restorana Miramare, ali i brojni drugi specijalisti hrane i pića u Valamaru.

Miramare

Valamar kontinuirano ulaže u hrvatsku gastronomiju te u svojoj ponudi već ima brojne inovativne koncepte i prepoznatljive F&B objekte. Braća Enrico „Chicco“ i Roberto “Bobo“ Cerea, jedni su od najutjecajnijih europskih chefova, čije su Michelinove zvjezdice napravile iznimno mnogo za talijansko područje Bergamo, kao i za sve druge destinacije u kojima su otvorili svoje restorane. Bobo je prošle godine u našem restoranu Spinnaker na porečkoj rivi napravio pravi gastro spektakl, stoga smo uvjereni kako ovo nije samo dugoročno strateški bitan potez za Valamar, već i za hrvatski turizam te samu destinaciju. Iznimna nam je čast ponovno surađivati s ovim gastro virtuozima, a još veća što će naši zaposlenici imati priliku od njih učiti zanat. Ovaj početak suradnje temelj je za izgradnju odnosa s obitelji Cerea i zajedničke projekte najvišeg nivoa u budućnosti”, izjavio je Dario Kinkela, direktor sektora hrane i pića u Valamaru.

Miramare

Ova suradnja ostvaruje se upravo u godini u kojoj Valamar, vodeća hrvatska turistička kompanija, obilježava 70 godina postojanja. Valamar je prepoznat kao najbolji poslodavac, najveći investitor te kvalitetan partner destinacijama i lokalnim poduzetnicima, a kontinuirana ulaganja u društvenu odgovornost, proizvode, destinacije i lokalne zajednicu okosnica su stvaranja novih dugoročnih vrijednosti poslovanja Valamara.

Miramare

druge vijesti