Tražite nešto utješno, toplo i slano, a opet malo drugačije? Kad je utješna hrana za hladnije dane u pitanju, rijetko je što toliko originalno i izdašno kao lazanja juha, pomaknuti način izrade omiljenog talijanskog jela s mljevenim mesom, tjesteninom, sirom i bechamel umakom. Lazanja juha vrući je hit na TikToku, a ako je još niste isprobali, donosimo recept!
Lazanja juha – kako je napraviti?
Ako ne pripremate lazanje kod kuće, možda će vam trebati malo više da vam lazanja juha ispadne savršeno no ako ste ekspert kad je talijanska kuhinja u pitanju, koraci će vam biti jasni već na prvu.
Evo kako da vam lazanja juha ispadne kao s fotografija.
Lazanja juha – recept korak po korak
500 g ricotta sira
50 g mozzarelle, nasjeckane na komadiće
2 žlice ribanog parmezana
1-2 žličice soli (po ukusu)
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 nasjeckani žuti luk
450 g mljevenog mesa
3 velika režnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žlica paste od rajčice
1⁄4 žličice mljevene crvene paprike
1 konzerva rajčica
4 šalice pilećeg temeljca
2 šalice vode
1 žlica šećera
8 nekuhanih listova za lazanje, izlomljenih na trećine
Pesto iz trgovine
Rezani parmezan
Postupak:
Pomiješajte ricottu, mozzarellu, ribani parmezan i 1/4 žličice soli u maloj posudi; smjesu ricotte ostavite sa strane.
Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj temperaturi. Dodajte luk; dinstajte, povremeno miješajući, dok ne postane gotovo proziran, oko 5 minuta. Dodajte mljevenu junetinu; kuhajte, lomeći mljevenu govedinu na male komadiće s pomoću drvene žlice, dok ne porumeni, oko 5 minuta.
Dodajte češnjak, pastu od rajčice i mljevenu crvenu papriku u goveđu smjesu u loncu; kuhajte uz stalno miješanje dok češnjak ne postane aromatičan, oko 2 minute. Dodajte rajčice, juhu, vodu, šećer i preostalu 1 žličicu soli; dovedite do jakog vrenja.
U kipuću juhu u loncu dodajte rezance za lazanje; kuhajte jako, povremeno miješajući, dok se tjestenina ne skuha, ali neka ne bude potpuno mekana, 8 do 10 minuta. Začinite po ukusu s dodatnom soli.
Ravnomjerno rasporedite juhu u 6 zdjelica; poslužite s malo mješavine ricotte, malo pesta i naribanog parmezana.
Za koliko je osoba juha izrađena prema ovom receptu: 6