Malo što se može usporediti s užitkom finog, toplog obroka nakon planinarenja ili šetnje prirodom. Zadovoljstvo je to kojeg smo se prisjetili nedavno, kada smo “ukrali” jedno sunčano jesensko prijepodne usred tjedna i proveli ga na vrhu Sljemena, u posjeti Kućici Sljeme.
Priroda koja iscjeljuje, tišina i mir koji pune energijom, cvrkut ptica koji unosi radost, i sve to popraćeno bogatstvom narančasto i smeđe obojenih krošnji. Tako otprilike izgleda šetnja jednom od sljemenskih staza početkom jeseni, dok sunce još uvijek miluje obraze svojim toplim zrakama. Jedino kako ovakva šetnja omiljenom zagrebačkom planinom može postati još ljepšom jest, složit ćete se, okrjepa koja stiže nakon nje. Dio redakcije Lj&Z potonju je za posljednjeg boravka na Sljemenu odlučio potražiti u Kućici Sljeme, maloj, toploj oazi koja podsjeća na alpske planinske kolibe, a na jelovniku krije i ponešto za vegane i vegetarijance.
Kućica Sljeme – mjesto za chill, finu klopu i dobru zabavu
Smještena uz žičaru na vrhu Sljemena, Kućica Sljeme samo je jedna od niza ugostiteljskih objekata na Medvednici, no ono zbog čega se izdvaja, i zbog čega smo je mi odabrali kao mjesto odmora prije povratka na gradski beton jest nešto drukčija gastro ponuda.
Naime, u slučaju da ne jedete meso ili ne konzumirate namirnice životinjskog porijekla, dobro znate da je teško pronaći adekvatan obrok u tradicionalnijim planinarskim domovima i restoranima na planinama, pa tako i na Sljemenu. Kućica Sljeme prkosi tim tradicionalnim postulatima te nudi mnoštvo jela za svačiji ukus.
“Na Sljemenu smo svi navikli na tradicionalnu hranu poput graha s kobasicom i roštilja. U Kućici Sljeme smo ova jela zadržali u našoj ponudi, međutim, jako pratimo trendove i potrebe naših gostiju te smo se odlučili osigurati i jedinstvenu ponudu vegetarijanskih i veganskih jela. Osim toga, ljudi vole zasladiti svoj dan pa smo, osim naših fritula kojima sezona upravo počinje, uveli i deserte poput čokoladnog soufflea i zapečenih domaćih štrukli sa sirom”, otkrivaju nam iz Kućice Sljeme.
Na ovom ćete šarmantnom mjestu tako moći pojesti klasična jela poput ćevapčića, pečenice, burgera, bečkog odreska, pilećih prutića, pilećeg filea, alpskog curryja, kao i clubhouse sendviča ili mesne plate, no zakinuti neće biti ni oni koji ne jedu meso. Od hladnih predjela tu je veganska plata za dvoje sa selekcijom sireva i nekoliko vrsta humusa, a tražite li nešto laganiji obrok, na izbor imate i veganski omlet. Od glavnih jela, birati možete između veganskog burgera, alpskog curryja i Chillija sin Carne. Sva su veganska jela jasno označena na jelovniku, pa nećete imati problema s odabirom ili pregledavanjem sastojaka. Naš izbor bio je ujedno i preporuka domaćina – Chilli sin Carne, koji je serviran u dvije tortilje, na podlozi od zelene salate, i poprilično je zasitan. Okusa i arome mu definitivno nije nedostajalo, i moramo priznati da je posebno ukusan nakon uspona na vrh Medvednice. Usprkos našem biljnom odabiru jela, doznajemo da chef Kućice Sljeme stiže iz Makedonije i ima bogato iskustvo rada u europskim hotelima i restoranima, a njegova uža specijalnost je meso, stoga ovdje nećete pogriješiti odaberete li i neko mesno jelo.
Atmosfera alpskih koliba na Sljemenu
Imate li sreće pa se na vrhu Sljemena zateknete po suncu, nemojte propustiti zachillati na terasi Kućice Sljeme, okruženoj šumom. Osim što će vaši čupavi članovi obitelji ovdje uživati (Kućica Sljeme je iznimno pet-friendly mjesto), iznad vas, osim ptica, mirno će “ploviti” i gondole žičare, što je svakako još jedna dimenzija uživanja za one koji vole guštati u promatranju okoline. Iznenadi li vas koja kap kiše, vjetar ili tmurni oblaci, ušuškajte se u zatvoreni dio Kućice Sljeme, u kojem ćete lako pomisliti da se nalazite na Alpama.
“Kućica je uređeno u tradicionalnom stilu, a njezinom šarmu pridonosi peć na drva.Malo što može biti slađe zimi od grijanja uz pucketanje drva i topli obrok. Drvo kao materijal dominira Kućicom, a osim tog prirodnog izgleda htjeli smo odati počast i detaljima sljemenske povijesti, pa su na zidovima fotografije naših skijaša iz prošlog stoljeća, dok je naša maskota veliki medo koji je uvijek rado viđen gost za slikanje”, govore nam domaćini.
Kućica Sljeme inače postoji duži niz godina, no s novom ponudom i potpuno novim konceptom otvorila se prije godinu dana.
“Radimo svakim radnim danom od 10 do 19 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 23 sata, a prema potrebi i dogovoru s gostima, radno vrijeme se može produžiti. Naša uža specijalnost je pripremanje raznih slavlja. U Kućici sljeme tako možete proslaviti rođendan, brak, organizirati korporativni event ili teambuilding, između ostalog. Kućicu možemo staviti na raspolaganje za tvrtke i privatne osobe, odnosno svakome tko želi doživjeti drugačije slavlje – 1.035 metara bliže suncu”, pojašnjavaju iz Kućice Sljeme.
Kako doći do Kućice Sljeme?
Bilo da se uputite sami, s kućnim ljubimcima, prijateljima ili mališanima, do Kućice Sljeme možete doći na nekoliko načina. Na raspolaganju vam je javni prijevoz, sljemenska žičara ili osobni automobil. Kad dođete na vrh i izađete kroz glavni ulaz žičare, Kućica Sljeme će vas dočekati odmah s desne strane, pedesetak metara od izlaza iz glavne žičare.
Nakon godinu dana uređen je i prilaz vršnom području, a betonirana cesta vodi do samoga vrha. Naravno, idete li pješice, na raspolaganju vam je mnoštvo staza, pa odaberite onu koja odgovara vašoj fizičkoj spremi i vremenu koje želite potrošiti na hodanje.
Bilo da želite pobjeći od gradske vreve sami, s prijateljima ili obitelji, budite sigurni da će vas Kućica Sljeme dočekati širom otvorenih ruku, sa svojom toplom, veselom, domaćom atmosferom. Jedini problem na koji smo mi naišli jest da je teško krenuti natrag, u smjeru gradske gužve i sivog betona.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Umjetna inteligencija sve je prisutnija u našim životima, a njezina primjena iz dana u dan postaje raznolikija. AI više nije samo alat za analizu podataka ili industrijsku automatizaciju sada sudjeluje u kreativnosti, glazbi, komunikaciji i svakodnevnim navikama. Unatoč čestim raspravama o prednostima i rizicima, jedno je sve jasnije: kada se koristi odgovorno, AI može povezati ljude na načine koji su prije bili nezamislivi.
U potrazi za božićnim poklonom koji nije tek još jedan predmet, već promišljena gesta, modno osviještene žene uvijek traže isto: estetiku, kvalitetu i priču. De’llure je upravo takav izbor, nakit koji ne viče, ali se pamti. Brend koji dolazi iz “tvornice luksuza” zagrebačke obitelji Prahir u sebi nosi onu rijetku ravnotežu između suvremenog minimalizma i suptilnog glamura, idealnu za fashionistice koje znaju da je pravi stil uvijek nenametljiv.
Božići devedesetih nezamislivi su bez Kevina McCallistera, njujorških ulica i bezvremenske pjesme All Alone On Christmas koja se zauvijek urezala u kolektivnu blagdansku memoriju. Upravo je taj filmski klasik ove godine dobio novo, domaće ruho – i to potpuno legalno, uz službeno odobrenje američkih nositelja autorskih prava.
Nakon gotovo dva desetljeća, fanovi kultne serije Sex and the City s nestrpljenjem su dočekali nastavak And Just Like That…, očekujući onu čaroliju, humor i emocionalnu povezanost koja je originalnu seriju učinila legendarnom.
Godina 2026. označava prekretnicu u svijetu televizije i zabave. Nakon godina dominacije tzv. “woke” narativa, kada su LGBTQ+ likovi, rodne ideologije i politički korektne poruke preplavile ekran, industrija polako, ali sigurno počinje vraćati ravnotežu i fokus na ono što publika doista želi gledati. Statistike iz GLAAD-ovog izvještaja Where We Are on TV jasno pokazuju trend: gotovo 41% LGBTQ+ likova s prethodnih sezona neće se vraćati u 2026. – rezultat ne toliko cenzure koliko poslovnih odluka i prirodnog završetka serija, ali u očima mnogih kritičara, ovo simbolizira kraj ere prisilne ideološke uključenosti u mainstream zabavi.