Stiže vrijeme božićnih kolača, no samo će posebno brižne domaćice pripremiti nešto i za goste koji ne smiju ili ne žele jesti gluten. Ako vam stiže veća ekipa, u kojoj će biti i nekoliko novih lica, predlažemo da za svaki slučaj pripremite prilagođene kekse koji će biti ukusni i svima ostalima. Gingerbread man keksi bez glutena bez sumnje će oduševiti svakoga tko stigne na vaš prag, a lijepo će izgledati i ako ih odlučite zamotati u celofan i dodati božićnim poklonima za svoje najmilije.
Ukusni keksi bez glutena za pravo blagdansko slavlje
Osnovni sastojak za kekse bez glutena je, naravno, brašno bez glutena pa vam savjetujemo da najprije dobro proučite popis za shopping, a zatim se bacite na izradu ove tradicionalne poslastice u nešto modernijem izdanju.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Limove za pečenje obložite papirom za pečenje i ostavite ih sa strane.
U veliku zdjelu stavite brašno bez glutena, sodu bikarbonu, cimet, đumbir i sol, pa promiješajte da se dobro sjedine. Dodajte smeđi šećer i ponovno promiješajte.
Napravite udubljenje u sredini suhih sastojaka i dodajte maslac, melasu, med, jaje i vaniliju, miješajući da se sjedine nakon svakog dodavanja. Tijesto će biti gusto i ljepljivo.
Prebacite tijesto na papir za pečenje, prekrijte ga još jednim listom papira za pečenje i razvaljajte u pravokutnik. Ako mislite da će tijesto biti komplicirano za rukovanje, nakon što ga razvaljate stavite ga u hladnjak ili zamrzivač da otvrdne.
Maknite gornji list papira za pečenje, umočite rezač za medenjake u višenamjensko bezglutensko brašno ili kukuruzni škrob i izrezujte oblike iz tijesta. Pri izrezivanju svakog kolačića pomičite rezač naprijed-natrag kako bi oblik bio uredan.
Stavite tijesto na ravnu, prijenosnu površinu poput daske za rezanje i stavite u zamrzivač dok se ne stisne (oko 10 minuta).
Nakon što se tijesto ohladi, odvojite ostatak tijesta oko izreza i skupite ostatke. Zatim pažljivo odvojite izrezane oblike i stavite ih, s razmacima, na pripremljene limove za pečenje.
Ponovite postupak s preostalim tijestom dok ga ne potrošite.
Stavite limove za pečenje na kojima su izrezani kolačići u hladnjak ili zamrzivač da se stvrdnu (oko 20 minuta u hladnjaku ili samo 5 minuta u zamrzivaču). To će im pomoći da zadrže oblik tijekom pečenja.
Stavite lim u sredinu prethodno zagrijane pećnice i pecite oko 8 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade na papiru za pečenje.
Potpuno ohlađene kolačiće po želji ukrasite glazurom. Ostavite glazuru da se stisne 24 sata prije slaganja kolačića.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Pop boje, blagdanski motivi i luksuzne teksture definiraju Chanel Holiday ekskluzivnu blagdansku selekciju modnih dodataka koja u prvi plan stavlja sofisticiranu interpretaciju božićne estetike. Kolekcija je osmišljena kao hommage sezoni slavlja, uz naglasak na detalje koji čine razliku.
Postoje LEGO setovi koji se slažu, izlože i s vremenom padnu u zaborav. A postoje i oni rijetki, pomno osmišljeni modeli koji nadilaze granicu igračke i postaju predmet želje, razgovora i statusa. Upravo takav je novi LEGO Icons set inspiriran serijom Stranger Things – Creel House, mračna kuća iz Hawkinsa koja u Hrvatsku stiže za svega nekoliko dana i već sada se smatra jednim od najpoželjnijih kolekcionarskih izdanja ove godine.
Eurosong je desetljećima volio sebe zamišljati kao sigurno utočište glazbe – prostor u kojem se politika zaustavlja na vratima pozornice, a reflektori obasjavaju isključivo pjesme, izvođače i obećanje zajedništva. No povijest tog natjecanja pokazuje da se stvarnost uvijek, prije ili kasnije, probije kroz scenografiju. Odluka Nema, pobjednika Eurosonga 2024., da vrati svoj trofej Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU), nije samo osobni čin savjesti, nego i simbolički rez u tkivu natjecanja koje se već godinama bori s vlastitim proturječnostima.