Obožavate engleski muffin s jajetom iz Mekića? I mi! Zato smo zahvalni hrvatskoj influencerici Kristini Štrigi koja stoji iza popularnog profila Cellulite Factory, a koja se potrudila napraviti video u kojem korak po korak radi duplić mnogima omiljenog doručka. Evo kako napraviti McMuffin kod kuće!
Recept Kristine Štrige za kućni McMuffin svakako vrijedi probati
Šunka i jaje sastojci su koje je lako ponoviti kad je ovaj planetarno obožavani doručak u pitanju, no posebno je bitno kako radite engleski muffin ako želite da vam vaš kućni “McDoručak” ima okus kao onaj originalni.
Donosimo recept Kristine Štrige za McMuffin od kojeg cure sline.
sastojci:
- 350 g glatkog brašna,
- 4 g suhog kvasca,
- 1 žličica soli,
- 1 žlica šećera,
- 1 jaje,
- 140 ml mlijeka, sobne temperature,
- 80 ml vode, sobne temperature,
- 40 g maslaca, sobne temperature,
- semolina ili kukuruzna krupica, za brašnjenje.
priprema:
- U zdjelici sjedinite 1 žlicu brašna, kvasac, šećer i pola količine mlijeka. Ostavite da odstoji 10 minuta. U veću zdjelu dodajte ostatak brašna i sol te promiješajte. Dodajte smjesu s kvascem, ostatak mlijeka, vodu i umućeno jaje te zamijesite mekano tijesto (možete mijesiti rukama ili uz pomoć kuhinjskog robota).
- Nakon 5 min miješenja postupno dodajte maslac. Nakon što ste dodali sav maslac mijesite još 7 minuta. Oblikujte tijesto u kuglu i prebacite u nauljenu posudu koju pokrijte plastičnom folijom. Tijesto će vam biti jako ljepljivo, pa vam je moj savjet da ga stavite u hladnjak na dizanje preko noći jer će biti lakše za oblikovanje. Ako volite izazove, ostavite tijesto da se diže 1-1,5 sat na sobnoj temperaturi, odnosno dok duplo ne naraste. Ja nekad volim da mi je život dosadan, pa biram hladnjak, plus za doručak imate svježe muffine.
- Dignuto tijesto prebacite na dobro pobrašnjenu podlogu i razvaljajte u pravokutnik debljine 1 cm. Okruglim kalupom promjera 7 cm izrezujte muffine. Slažite ih na dasku posipanu semolinom (griz) ili kukuruznom krupicom. Tijesto koje vam je ostalo nakon rezanja premijesite i opet razvaljajte do debljine 1 cm te izrežite kalupom. Muffine prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu 60-80 minuta (odnosno dok duplo ne narastu, ovisi o temperaturi prostorije i tijesta).
- Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte 2-3 muffina (narast će pa ostavite dovoljno razmaka između njih), smanjite vatru na laganu i poklopite tavu. Pecite muffine 5-6 minuta, okrenite i pecite još 5 minuta (poklopljeno). Pečene muffine poslužite s nadjevom po želji, ja sam odabrala McMuffin verziju šunka, sir i naravno jaje koja sam pekla u kalupu u vodenoj kupelji jer tako ćete imati McJaje.
Pogledajte kako Kristina radi McMuffin korak po korak: