HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Kada znate pravilno čuvati kolačiće i tijesto za kolače, možete ih sačuvati za kasnije i uživati u okusu svježe pečenih, domaćih kolačića. Uz nekoliko osnovnih trikova i jednostavne kuhinjske materijale, možete lako sačuvati preostale kolačiće i tijesto, uz dodatnu uštedu vremena. U nastavku pročitajte najbolje (i najgore) metode čuvanja kolačića i tijesta za kolače.

Zašto kolačići postaju ustajali?

Glavni razlog zašto kolačići gube svježinu je izloženost zraku. Dugotrajno izlaganje zraku potiče isparavanje, zbog čega kolačići postaju suhi i gube vlagu. Kako biste to izbjegli, osigurajte da su kolačići čvrsto zatvoreni i pravilno pohranjeni.

Kako čuvati kolačiće u zamrzivaču

Ako planirate jesti kolačiće više od četiri dana nakon pečenja, najbolji način za njihovo čuvanje je zamrzivač.

kolačići

Pečeni kolačići mogu se čuvati u zamrzivaču do godinu dana, dok je tijesto za kolače najbolje iskoristiti unutar nekoliko mjeseci.

Koraci za čuvanje pečenih kolačića:

  1. Stavite pečene kolačiće u hermetički zatvorene plastične posude namijenjene za zamrzivač.
  2. Čuvajte ih u zamrzivaču do jedne godine.
  3. Prebacite kolačiće u ukrasne kutije (npr. božićne limenke) tek nakon što ih izvadite iz zamrzivača.

Kako čuvati kolačiće u hladnjaku

Kolačići u hladnjaku mogu trajati do dva tjedna, ali ih je bolje pojesti unutar nekoliko dana. Ako kolačići sadrže lako kvarljive sastojke, poput džema, sira ili meringe, odmah ih stavite u hladnjak ili zamrzivač.

Koraci za čuvanje u hladnjaku:

  1. Ohladite kolačiće nakon pečenja.
  2. Stavite ih u potpuno zatvorene plastične vrećice ili posude.
  3. Čuvajte ih u hladnjaku do dva tjedna.

Kako čuvati tijesto za kolačiće

Prema zdravstvenim preporukama tijesto za kolačiće može se čuvati u hladnjaku dva do četiri dana, a treba ga pohraniti u malim posudama. Zamrznuto tijesto za kolačiće može trajati do dva mjeseca.

Pročitajte: Ovaj recept Taylor Swift za čajne kolačiće idealan je za jesenske dane

Postoje dva načina za zamrzavanje tijesta:

  1. Zamrzavanje podijeljenog tijesta:
  • Oblikujte tijesto u pojedinačne porcije spremne za pečenje.
  • Posložite porcije na lim za pečenje obložen papirom za pečenje ili podmazan maslacem.
  • Zamrznite tijesto na limu jedan sat kako biste spriječili lijepljenje.
  • Premjestite zamrznute porcije u hermetičku posudu i pohranite ih u zamrzivač.
  1. Zamrzavanje nepodijeljenog tijesta:
  • Oblikujte tijesto u valjak, zamotajte ga u voštani papir i stavite u zamrzivač.
  • Kada ga želite koristiti, odmrznite tijesto nekoliko sati u hladnjaku prije rezanja, oblikovanja i pečenja.

Kako čuvati kolačiće na sobnoj temperaturi

Kolačići na sobnoj temperaturi ostaju svježi dva do tri dana.

kolačići

Ako koristite staklenku za kolačiće ili neku drugu posudu koja nije hermetički zatvorena, prvo ih stavite u plastične vrećice kako biste spriječili ulazak zraka.

Najgori način čuvanja kolačića

Najgori način čuvanja kolačića je u staklenkama koje nisu hermetičke. Iako izgledaju lijepo, omogućuju prolaz zraka, zbog čega kolačići gube teksturu i vlagu.

Pročitajte: Kolačići Madeleine vaša su tiha patnja? Evo recepta hrvatskog chefa Lea Jurešića

Isto vrijedi i za otvorene posude poput stalaka za torte.

Kako podgrijati kolačiće

Podgrijavanje kolačića vraća im okus i teksturu svježe pečenih.

Podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici:

  1. Stavite kolačić na tanjur i prekrijte ga vlažnim papirnatim ručnikom.
  2. Zagrijavajte pet sekundi i ponavljajte dok ne postane topao.

Podgrijavanje u pećnici:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Stavite kolačiće na lim za pečenje i zagrijavajte dvije do tri minute (ili dulje ako su smrznuti).

druge vijesti