Kad sezona diktira ritam: Zima kao inspiracija za intimnu, sporiju i puniju kuhinju
U trenutku kada namirnica postaje glavna priča, a jednostavnost prostor za kreativnost, nastaje zimski meni koji slavi čiste okuse, tišinu prostora i večeri koje se pamte – bez žurbe, bez viška, s jasnim karakterom.
U Dežman bistrou zima ne dolazi s datumom, već s odlukom. Onog trenutka kada chef Mislav Drenjančević osjeti da su namirnice spremne ispričati novu priču, nastaje novi meni. Sve počinje upravo tamo gdje i mora, s namirnicom. Ona diktira smjer, dinamiku i karakter svakog jela. A zima, iako skromnija izborom, otvara daleko širi prostor za kreativnost.
U tom razdoblju na tanjure dolaze sastojci koje često uzimamo zdravo za gotovo. Pod Mislavovim rukopisom oni dobivaju novu snagu, slojevitost i iznenađujuću svježinu. Jednostavnost zime ne skriva se, nego se naglašava. Cikla, spojena s kremom od mrkve i marakuje, unosi neočekivanu živost u jelo s hobotnicom. Juha od luka, naizgled skromna, postaje jedno od temeljnih zimskih jela – dugim kuhanjem oslobađa se njezina prirodna slatkoća i stvara osjećaj topline i udobnosti.
Upravo u tim detaljima prepoznaje se chefov potpis: čisti okusi, promišljeni kontrasti i jednostavnost koja nikada ne prelazi u banalnost. Sporo pečeni mladi kupus donosi gotovo karameličnu slatkoću, dok dimljeni lješnjaci i ukiseljeni orasi stvaraju napetost i karakter. Jakobove kapice s pistacijom i umakom od crnog vina nude toplu, zimsku interpretaciju klasičnog morskog jela. Toast s kozicama zaokružuje filozofiju korištenja cijele namirnice, od mesa i ulja do majoneze i umaka, koncentrirani okus mora na hrskavoj podlozi.
Jela su osmišljena za dijeljenje, spontano naručivanje i večeri koje se ne planiraju unaprijed, ali se pamte. Velik dio inspiracije dolazi iz francuske kuhinje, kojoj se Mislav uvijek iznova vraća kao čvrstoj osnovi. Tehnike i logika francuskog pristupa prilagođene su lokalnim namirnicama i ritmu sezone, što rezultira menijem koji je istovremeno profinjen i vrlo čitljiv, bez viška, ali s jasno izraženim karakterom.
Dežman Bistro pritom nije zamišljen kao klasično mjesto za ručak ili večeru. Prostor je rezerviran isključivo za jedno društvo po terminu, čime se stvara rijetka razina privatnosti i fokusa. Bez drugih gostiju, bez žurbe i bez buke. Akustički umiren interijer, toplo svjetlo i diskretna usluga čine svaki dolazak malim, personaliziranim događajem.
Filozofija ostaje dosljedna: simple, rich, local. Svježa riba, domaće meso, sezonsko povrće i comfort food koji je promišljen, ali nenametljiv. Hrana koja se pamti jer je iskrena, a puni doživljaj nastaje upravo u spoju prostora, ritma i pažljivo izgrađenih okusa.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Više od deset godina nakon preventivne operacije koja joj je spasila život, slavna glumica otvoreno govori o tijelu, solidarnosti i pravu žena na informirane zdravstvene odluke.