Jeste li znali da Talijani ovu juhu nazivaju juha penicilin? Evo kako je pripremiti
Ukusna juha uvijek je dobra ideja, a u sezoni gripa i prehlada itekako nam je potrebna.
05 studenoga 202312:00
Dina PlevnikZamjenica glavnog urednika / Deputy editor
Kad nas uhvati prehlada ili osjećamo da nam je metabolizam oslabljen, ne postoji ništa bolje od domaće pileće juhice. Dok je klasična pileća juha standard u hrvatskim kućanstvima, zahvaljujući društvenim mrežama mnogi ovih dana isprobavaju takozvanu pastina juhicu, koju Talijani nazivaju juha penicilin.
Ovu juhu talijanske none spremaju kad god se netko razboli, a zahvaljujući društvenim mrežama, popularnija je no ikad prije.
Zašto Talijani ovu juhu nazivaju juha penicilin?
Pastina juha zapravo je vrlo slična našoj tradicionalnoj pilećoj juhi, samo se radi uz sitnu tjesteninu, najčešće orzo, povrće se usitnjava u kašu, a na kraju se dodaje naribani parmezan.
Ova juha odlična je i za mališane koji ne vole jesti povrće jer se u pastina juhi povrće može vješto “sakriti”.
Isprobajte ukusnu juhu koja osvaja TikTok i Instagram!
Juha penicilin i kako se priprema
SASTOJCI:
pileće meso za juhu
3 i pol litre vode
sol i papar
luk
mrkva, celer i peršin
dvije pileće kocke za juhu ili pileći temeljac u tekućem obliku
naribani parmezan (tri velike žlice)
PRIPREMA:
U vodu stavite oguljeni luk, oguljene mrkve, stapke celera, peršin i meso. Dodajte kocke ili temeljac.
Kuhajte sat i pol na srednjoj vatri, redovito uklanjajte pjenu, a zatim izvadite meso i povrće i uklonite meso s kosti.
Procijedite juhu u drugi lonac i nastavite kuhati te dodajte sitnu tjesteninu.
Za to vrijeme u blenderu usitnite povrće u pastu i kad se tjestenina skuha, sve vratite u lonac i dobro promiješajte.
Poslužite uz naribani parmezan.
U jednostavnijoj varijanti, možete napraviti pileću juhu penicilinsamo uz pomoć kocke, a možete napraviti i malo više povrća i jedan dio vratiti u juhu u krupnijim komadima. Ako želite isprobati još nešto novo, na kraju kuhanja dodajte u juhu jedno svježe jaje i vilicom ga lagano miješajte dok se ne skuha u juhi i ne napravi starinske trakice kakve su za svoje ukućane radile talijanske bake.
Rodom iz Makarske, Marko Andrijašević se nakon 15 godina provedenih u Francuskoj vratio kući i pokrenuo Marendologiju - projekt čije nas fotografije i snimke ljeta u Dalmaciji vraćaju u djetinjstvo.
Sportaši znaju da uspjeh ne počinje na treningu ni na cilju – već na tanjuru. Probavni sustav mora biti u top formi kako bi apsorbirao nutrijente, održavao energiju i podržao oporavak.