Isprobajte ih već ovog vikenda: Blagdanski keksići bez glutena koje će vaši gosti obožavati
Stižu vam gosti koji ne smiju jesti gluten? Ovi božićni keksi bez glutena u obliku slavnog čovječuljka od đumbira će ih oduševiti.
22 studenoga 2024
Ne može se baš svaka hrana podgrijavati u mikrovalnoj.
Mikrovalna pećnica je čudo tehnologije. Hrana može prijeći iz ledeno hladne u vatreno vruću u nekoliko sekundi. Skraćuje vrijeme kuhanja, ubrzava vrijeme pripreme, znatno olakšava ukupan kuharski posao.
No, ne treba sve ići u mikrovalnu. Neka hrana i pića mogu ispuštati toksine, gorjeti, rastopiti se ili čak eksplodirati. Neka hrana čak može postati otrovna.
Neke od ovih namirnica su prilično uobičajene – možda ste jutros jednu čak i podgrijali u mikrovalnoj. Međutim, samo zato što se ništa loše nije dogodilo ne znači da se neće dogoditi, stoga zaštitite sebe i druge držeći ovu hranu podalje od mikrovalne pećnice.
Ljute, narančaste ili zelene paprike sadrže spoj koji se zove kapsaicin. Kada se paprike zagrijavaju, posebno one ultraljute, kapsaicin isparava u zatvorenom zraku mikrovalne pećnice. Otvaranjem vratašca mikrovalne pećnice izlažete se isparavanjima koja mogu iritirati i opeći vaša pluća, grlo, oči i nos.
Kako podgrijati: Pecite, pirjajte ili grilajte paprike umjesto da ih stavljate u mikrovalnu.
Dosta vam je hladnih jaja za užinu, pa jedno stavite u mikrovalnu pećnicu na 15 sekundi. Sve se čini dobro dok ne zarežete jaje i ono eksplodira – po cijelom vašem uredu, računalu i vama.
Bilo da su u ljusci ili oguljena, jaja zagrijana u mikrovalnoj pećnici ispuštaju paru. Para ne može izaći iz bjelanjaka, pa se povećava pritisak. Kada zarežete (ili još gore, zagrizete) jaje, para se trenutno oslobađa. Nastala eksplozija može vas opeći.
Kako zagrijati: Narežite jaje na četvrtine prije nego što ga zagrijete u mikrovalnoj pećnici. Ako imate nekoliko minuta, stavite cijelo jaje u šalicu vruće vode i ostavite da odstoji 3 do 5 minuta.
Ambalaža za hranu može biti od plastike koja otpušta štetne kemikalije u vašu hranu i zrak kada se zagrijava. Pjena nije otporna na toplinu kada se probija mikrovalovima. Može se rastopiti ili iskriviti.
Kako zagrijavati: Stavite hranu na stakleni tanjur ili posudu umjesto da se kuha u stiroporu. Pokrijte papirnatim ručnikom i stavite u mikrovalnu na uobičajeni način.
Spremnici koji imaju ručkice sadrže metal koji bi mogao iskriti i izazvati požar.
Uvedite pravilo da još jednom provjerite piše li na plastičnoj posudi “Za upotrebu u mikrovalnoj pećnici” prije nego što je zatvorite. Ova oznaka reći će vam hoćete li biti izloženi kemikalijama ako se spremnik zagrije.
Kako podgrijati: Izvadite hranu i prije zagrijavanje je stavite u posudu ili na tanjur koji su prikladni za mikrovalnu pećnicu. Prekrijte papirnatim ručnikom da spriječite prskanje i pucanje. Zagrijte normalno.
Mnogo je brže zagrijati vodu za čaj u mikrovalnoj pećnici nego čekati da kuhalo za vodu zavrije, ali ušteda vremena mogla bi vas skupo stajati. Voda koja se sama zagrijava u mikrovalnoj pećnici može brzo postati pregrijana. Iako možda nećete vidjeti nikakve mjehuriće, oni se mogu brzo stvoriti kada dodate vrećicu čaja, žlicu ili čak samo pomaknete vodu. U rijetkim slučajevima može čak i eksplodirati.
Kako grijati: Neka kuhalo za vodu odradi posao.
Slaninu, hrenovke, meso za ručak i kobasice treba peći na štednjaku ili u pećnici, a ne u mikrovalnoj. Zagrijavanje ovih prerađenih mesnih proizvoda dovodi do stvaranja produkata oksidacije kolesterola (COP). COP se povezuje s koronarnom bolesti srca. Istraživanja sugeriraju da bi to također moglo biti povezano s upalom, nakupljanjem plaka u arterijama i drugim zdravstvenim stanjima.
Kako grijati: Jedna je studija otkrila da pečenje na roštilju također povećava količinu COP-a u mesu, pa su pečenje u pećnici ili pirjanje najsigurnije opcije.
Zagrijavanje umaka od rajčice u mikrovalnoj pećnici često završi prskanjem. Toplina i para koju stvara umak kada se zagrije teško izlaze kroz gusti umak ili oko dijelova sastojaka. Para se nakuplja dok ne postane dovoljno snažna da probije na zidove mikrovalne pećnice. U nekim slučajevima umak može eksplodirati kada ga promiješate, što može dovesti do opeklina i umrljane odjeće.
Kako podgrijati: Zagrijte bilo koje umake u maloj tavi na štednjaku. To će omogućiti ravnomjerno zagrijavanje, a možete lagano miješati kako biste spriječili nakupljanje pare.
Nikada ne palite praznu mikrovalnu pećnicu. Bez hrane koja bi apsorbirala mikrovalove, zrake se odbijaju natrag do magnetrona. To bi moglo oštetiti stroj i čak izazvati požar. Još jednom provjerite jeste li stavili hranu u mikrovalnu prije nego što pritisnete start.
U današnjem polariziranom društvu, pojam wokeizma zauzima centralno mjesto u političkim i kulturnim raspravama, a Generacija Z – najmlađa generacija na društvenoj sceni – sve više postaje ključni glas u ovom dijalogu.
23 studenoga 2024
Kad razmišljate o poslovanju, možda vas prvo ne asocira riječ "knjigovođa". Možda vam na pamet padnu inovacije, marketing, prodaja ili velike ideje. Ali iza svakog uspješnog projekta stoji jedna tiha, marljiva figura koja sve to drži pod kontrolom – knjigovođa. On je poput kućnog temelja – nevidljiv, ali neophodan. Jer, ruku na srce, bez dobrog knjigovođe, poslovni temelji bi se vrlo brzo uzdrmali.
23 studenoga 2024
Stižu vam gosti koji ne smiju jesti gluten? Ovi božićni keksi bez glutena u obliku slavnog čovječuljka od đumbira će ih oduševiti.
22 studenoga 2024
Damir Kedžo, istaknuti hrvatski glazbenik prepoznatljiv po svom snažnom vokalu i emotivnim interpretacijama, ove će godine po peti put zaredom obogatiti blagdansku atmosferu svojim tradicionalnim božićnim koncertom pod nazivom "Moj Božić, vol. 5".
22 studenoga 2024
Miran Kurspahić pokazuje kako uz fitness i pravu prehranu, u četrdesetima možete zadržati fantastičnu formu i energiju.
22 studenoga 2024