Svaki novi recept za čokoladnu tortu je dobrodošao, pogotovo ako se ne peče, i ako ima pečat odobrenja poznate osobe. Glumica Ecija Ojdanić na svom Instagram profilu često dijeli recepte koje rado radi za svoju obitelj, a sad je otkrila recept za sirovu tortu s datuljama koji ćemo svakako rado ponoviti.
Recept za sirovu tortu s datuljama poznate hrvatske glumice glasi ovako
Predlažemo da spremite recept za sirovu tortu s datuljama, jer kad ju jednom napravite, ukućani će sigurno tražiti da to ponovite.
Korak po korak, ovako je sve objasnila Ecija Ojdanić.
*kalup promjera 20 cm*
**1 šalica = 250 ml**
Sastojci za podlogu:
- 1 šalica lješnjaka*
- 1 šalica datulja
- prstohvat soli
- 1 žlica kakaa u prahu
*Lješnjake preporučujem tostirati, skinuti koru (koliko možete) i pustiti da se ohlade prije korištenja. No onda neće biti sirova torta. Ako želite, možete pustiti lješnjake sirove.
Sastojci za kreme:
- 3 + 1/2 šalice indijskih oraščića namočenih
- 1 šalica kokosovog mlijeka (veće masnoće)
- 3/4 šalice rižinog sirupa
- + za sloj sa šumskim voćem
- 1 šalica šumskog voća **
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- + za čokoladni sloj
- 2 žlice kakaa u prahu
- 2 žlice kokosovog mlijeka
- prstohvat soli
** Šumsko voće može biti i zaleđeno, no onda ga je najbolje pustiti da se malo odledi prije korištenja.
Priprema:
- Datulje namočiti u toploj vodi 30 minuta prije korištenja.
- Ako koristite svježe, medjool datulje ovaj postupak nije potreban. Lješnjake, sol i kakao staviti u multipraktik i izmiksati.
- Procijediti datulje i dodati mljevenim lješnjacima.
- Miksati dok ne dobijete mrvičastu smjesu koja se lijepi na dodir. Kalup obložiti papirom za pečenje ili nauljiti te u njega ravnomjerno utisnuti dobivenu smjesu.
- Staviti u hladnjak dok pripremate kremu.
- U blender staviti indijske oraščiće, mlijeko i rižin slad te miksati dok ne dobijete gustu kremu.
- Ako vam je blender nešto slabiji morat ćete zaustavljati, pustiti da se malo ohladi te skidati smjesu sa stijenke blendera.
- Odvojiti kremu na dva jednaka dijela te u blender staviti pola kreme, šumsko voće i vaniliju. Miksati dok se sastojci ne ujedine.
- Izliti kremu na pripremljenu podlogu i poravnati te staviti u zamrzivač.
- Ako želite, možete sačuvati dvije, tri žlice kreme za kasnije ukrašavanje torte.