Autori novog izvješća, objavljenog u Journal of Clinical Medicine, pronašli su brojne dokaze o tome kako crno vino može pomoći muškarcima i ženama da uživaju u zdravom seksualnom životu.
Polifenoli su spojevi u crnom vinu koji preuzimaju zasluge za jačanje libida.
Idealno za libido, crno vino bogato i antioksidansima
Polifenoli imaju snažna antioksidativna svojstva koja sprječavaju slobodne radikale i druge kemikalije da izazovu oksidativni stres koji može oštetiti stanice.
Oksidativni stres povezan je s brojnim zdravstvenim problemima, uključujući rak, bolesti srca, moždani udar, artritis, imunološke poremećaje, emfizem, Parkinsonovu bolest i druga stanja.
Vitamini A, C i E, kao i beta-karoten, likopen i lutein, također su snažni antioksidansi.
Istraživanje je pokazalo da antioksidansi u crnom vinu mogu poboljšati zdravlje krvnih žila, omogućujući veći protok krvi, što pomaže u održavanju erekcije.
Crno vino također može poboljšati razinu hormona odgovornih za seksualni nagon kod muškaraca i žena.
“Fascinantno je da su žene koje umjereno konzumiraju (jednu do dvije čaše dnevno) crnog vina, pokazale više seksualne želje i vaginalne vlažnosti”, navode autori.
Istraživači su također otkrili da prisutnost etanolau crnom vinu i njegova interakcija s polifenolima igra ulogu u tome kako crno vino utječe na reproduktivni sustav.
Crno vino treba konzumirati u umjerenim količinama
„Crno vino, ako se konzumira u umjerenim količinama, može biti korisno za pacijente s erektilnom disfunkcijom, a može i pozitivno utjecati na reproduktivnufunkciju kroz mehanizme koji ovise o vazorelaksacijskim svojstvima crnog vina i njegovim antioksidativnim svojstvima”, navodi istraživanje.
“Osobe koje su dovoljno stare za konzumaciju alkohola mogu odlučiti žele li konzumirati crno vino u umjerenim količinama, što znači dva pića ili manje dnevno za muškarce i jedno piće ili manje dnevno za žene”, navodi se u istraživanju.
Potrebno je više istraživanja, napisali su autori studije, “kako bi se potvrdila točna uloga EtOH (etanola) i polifenola na muško i žensko seksualno zdravlje.”
Bakalar, skandinavska riba koja je stoljećima bila specijalitet hladnih sjevernih mora, danas je nezaobilazna delicija mediteranske kuhinje, posebno tijekom blagdana. Taj fascinantni spoj tradicije i okusa u Istri doživljava pravu renesansu, a recept za jednostavno i brzo jelo koje oduševljava i najmlađe otkriva Aleksandar Stefanov, majstor bakalara s iskustvom od gotovo tri desetljeća.
U trenutku kada namirnica postaje glavna priča, a jednostavnost prostor za kreativnost, nastaje zimski meni koji slavi čiste okuse, tišinu prostora i večeri koje se pamte – bez žurbe, bez viška, s jasnim karakterom.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Pjevačica je nakon glasanja u Europskom parlamentu podržala inicijativu „My Voice, My Choice“ i poručila da je zajedništvo građanki i građana ključno za stvarne društvene promjene.
Advent u Zagrebu i ove godine potvrđuje status jednog od najuzbudljivijih glazbenih programa u regiji. Rijetke su prilike da se karizmatični umjetnici čuju u intimnom, blagdanskom okruženju, a upravo takvo iskustvo priređuje EU Advent. Nakon velikog koncerta u zagrebačkoj Areni, na Europski trg stiže Damir Urban, u petak, 27. prosinca, u ambijent obasjan toplim adventskim svjetlima.
Supruga Matea Kovačića na isti je dan proslavila 33. rođendan i drugu godišnjicu svog modnog brenda, prisjetivši se početaka i zahvalivši onima koji je podržavaju.