Recept za fritatu s povrćem, jajima i svježim biljem savršen je izbor obroka koji će zadovoljiti i one koji preferiraju vegetarijansku hranu. Kombinacija aromatičnih začina, svježih sastojaka poput šparoga i baby špinata te kremaste Burrate stvara ukusan i hranjiv obrok koji je idealan za brunch ili večeru. Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će zasigurno oduševiti vaše goste i obitelj.
Potrebni sastojci:
1/2 šalice sjeckanih svježih biljaka poput bosiljka, vlasca i peršina s ravnim listovima
1/4 šalice plus 2 žlice maslinovog ulja, odvojeno
Sol i svježe mljeveni crni papar
10 velikih jaja
1/3 šalice vrhnja
28 grama parmezana, naribanog (oko 1/4 šalice)
Šparoge – količina po volji (preporučeno oko 450 grama), narezane na komade od cca 2,5 cm, odbacite tvrde krajeve
2 šalice svježeg baby špinata
1 (115 grama) kugla burrate
2 žlice tostiranih pinjola
Priprema:
Korak 1: Zagrijte pećnicu na 175 °C. Pomiješajte bosiljak, vlasac, peršin i 1/4 šalice ulja u zdjeli. Začinite sa soli i paprom. U drugoj zdjeli istucite jaja, vrhnje i parmezan. Začinite solju i paprom.
Korak 2: Zagrijte preostale 2 žlice ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte šparoge i začinite solju i paprom. Kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekšaju, 3 do 4 minute. Dodajte špinat i kuhajte, miješajte, otprilike 1 minutu. Prelijte smjesu jaja preko povrća i kuhajte, ne miješajući, dok se jaja ne stvrdnu po rubovima, 2 do 4 minute. Premjestite tavu u pećnicu i pecite dok se ne ispeku, 12 do 14 minuta. Ostavite da se ohladi 5 minuta.
Korak 3: Stavite burratu u sredinu frittate i lagano je razrežite nožem. Poslužite s vrhom od bilja i posipajte pinjolima.
U iščekivanju Božića, ali i posljednje epizode, donosimo recept za doboš tortu – savršen klasik za blagdanski stol, koji spaja tradiciju i nezaboravne okuse Austro-Ugarske.
Bakalar, skandinavska riba koja je stoljećima bila specijalitet hladnih sjevernih mora, danas je nezaobilazna delicija mediteranske kuhinje, posebno tijekom blagdana. Taj fascinantni spoj tradicije i okusa u Istri doživljava pravu renesansu, a recept za jednostavno i brzo jelo koje oduševljava i najmlađe otkriva Aleksandar Stefanov, majstor bakalara s iskustvom od gotovo tri desetljeća.
U trenutku kada namirnica postaje glavna priča, a jednostavnost prostor za kreativnost, nastaje zimski meni koji slavi čiste okuse, tišinu prostora i večeri koje se pamte – bez žurbe, bez viška, s jasnim karakterom.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
U danu koji prirodno poziva na tišinu, usporavanje i povratak sebi, Matija Cvek objavio je novu pjesmu – onu koja ne traži pažnju glasno, ali je dobiva iskreno. Objavljena na Božić, pjesma Dom su ljudi (radni naziv prema poruci) donosi jednostavnu, ali duboko univerzalnu misao: dom nisu ni gradovi ni adrese, nego ljudi s kojima dijelimo život.
U Ujedinjenom Kraljevstvu utrka za vrh glazbenih ljestvica svake je godine u prosincu žešća nego u bilo kojem drugom razdoblju. Tijekom božićnog tjedna i najveće zvijezde i manje poznata imena ulažu iznimne napore kako bi s pjesmom ili albumom dosegli prvo mjesto – jer se božićni broj jedan smatra osobito prestižnim i simbolički snažnim uspjehom.
Vratimo se nakratko u veljaču. Dodjela Grammyja 2025. godine i Beyoncé koja ispisuje povijest. Ne samo da joj je napokon dodijeljena najvažnija nagrada večeri, album godine, nego je postala i prva crna žena koja je osvojila Grammy za najbolji country album – za Cowboy Carter. Nedavne promjene koje je uvela Recording Academy tu pobjedu čine još monumentalnijom: moguće je da je Beyoncé ujedno i posljednja osoba koja će ikada osvojiti tu nagradu u tom obliku.
Godinama se činilo da je Gmail adresa nešto što dobiješ jednom – i zauvijek ostaje isto. Bez obzira na to jesi li je otvorio kao tinejdžer, pod nadimkom koji danas zvuči neugodno, ili prije nego što si mogao predvidjeti koliko će Google račun postati važan dio svakodnevice.