Zabave i druženja s najbližima većini su omiljena stvar kod blagdana. Ali blagdanska hrana nije samo jedna od glavnih točaka ovih susreta, već i veliki izvor iskušenja. Stoga je dobro znati koju hranu i piće je najbolje izbjegavati ili jesti umjereno.
Umjesto da ste opsjednuti brojanjem kalorija, bolje je da ste na oprezu i svjesni da su neka jela koja izgledaju zdravo zapravo, iznenađujuće – nezdrava. Poznavanje sastojaka svakog jela – slatkog ili kiselog – dobra je tehnika koja će vam pomoći da odlučite što možete jesti, a što je bolje izbjegavati.
Iskušenje dolazi u mnogim oblicima u ovo doba godine, a, iznad svega, zapamtite da se ništa ne smije konzumirati u pretjeranim količinama.
Blagdanska jela koja izgledaju zdravo, ali treba paziti s njima
Možda ćete za stolom pronaći jela koja na prvi pogled izgledaju zdravo, ali su zapravo kalorijska zamka. Uzmimo za primjer umake od artičoka ili špinata i mješavine orašastih plodova.
Artičoke su same po sebi vrlo zdrave i pune su izvrsnih hranjivih tvari poput vitamina C, folne kiseline i kalija. Ali te dobrobiti nestaju kada se u mješavinu ubace kremasti sir i majoneza. Svaka žlica ove vrste umaka ima oko 50 kalorija – a uzmite u obzir da se obično jede uz kreker ili komad kruha. Ako ne možete odoljeti kombinirajte artičoke s hrskavom mrkvom ili celerom i preskočite krekere.
S druge strane, orašasti plodovi bogati su zdravim masnoćama, vlaknima, proteinima i esencijalnim hranjivim tvarima poput magnezija, kalija, kalcija te nekih vitamina B skupine i vitamina E. Ipak, oni mogu sadržavati puno soli, stoga jedite umjereno.
Uobičajena pojava na blagdanskim domjencima su predjela umotana u tijesto – često punjena mesom, sirom ili povrćem. Punjenja mogu biti zdrava, ali tijesto je obično puno masnoće.
Vjerojatno je najbolje potpuno ih izbjegavati jer mogu izazvati i veliku ovisnost. Budimo realni: jednom kad počnete, teško ćete prestati!
Ćufte su još jedno jelo s kojim treba biti oprezan. Obično imaju visok udio masnoće – plus, često se prže u dubokom ulju, čime se povećava nezdravi udio masnoće i kalorija.
Porcije sira uobičajena su pojava na blagdanskim događajima, međutim, trebali biste ih jesti umjereno jer općenito imaju visok udio masti i kalorija.
Blagdanska pića koja treba izbjegavati
Kokteli su još jedan detalj bez kojih su blagdani nezamislivi. Zbog kombinacije alkohola i visokog udjela šećera, koktele je najbolje izbjegavati koliko god je to moguće. Pivo i vino imaju manje kalorija, ali nisu ni najzdravija opcija. Pijenje puno vode dobar je način da ostanete hidrirani i izbjegnete prekomjernu konzumaciju ovih blagdanskih žestokih pića!
Blagdanskih slatkiša ima u izobilju u ovo doba godine i veliki su izvor iskušenja. Ukrasne, punjene ili ledene, brojne su slastice jako ukusne, ali i strašan neprijatelj našemu struku!
Jedite ih umjereno ili ih podijelite s voljenima – na kraju krajeva – to je i smisao blagdana!
Bakalar, skandinavska riba koja je stoljećima bila specijalitet hladnih sjevernih mora, danas je nezaobilazna delicija mediteranske kuhinje, posebno tijekom blagdana. Taj fascinantni spoj tradicije i okusa u Istri doživljava pravu renesansu, a recept za jednostavno i brzo jelo koje oduševljava i najmlađe otkriva Aleksandar Stefanov, majstor bakalara s iskustvom od gotovo tri desetljeća.
U trenutku kada namirnica postaje glavna priča, a jednostavnost prostor za kreativnost, nastaje zimski meni koji slavi čiste okuse, tišinu prostora i večeri koje se pamte – bez žurbe, bez viška, s jasnim karakterom.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Pjevačica je nakon glasanja u Europskom parlamentu podržala inicijativu „My Voice, My Choice“ i poručila da je zajedništvo građanki i građana ključno za stvarne društvene promjene.
Advent u Zagrebu i ove godine potvrđuje status jednog od najuzbudljivijih glazbenih programa u regiji. Rijetke su prilike da se karizmatični umjetnici čuju u intimnom, blagdanskom okruženju, a upravo takvo iskustvo priređuje EU Advent. Nakon velikog koncerta u zagrebačkoj Areni, na Europski trg stiže Damir Urban, u petak, 27. prosinca, u ambijent obasjan toplim adventskim svjetlima.
Supruga Matea Kovačića na isti je dan proslavila 33. rođendan i drugu godišnjicu svog modnog brenda, prisjetivši se početaka i zahvalivši onima koji je podržavaju.