Kako je nastala kultna haljina na preklop Diane von Furstenberg?

Haljina na preklop prvo je bila - dvodijelni komplet.

05 srpnja 2024

Haljina na preklop Diane von Furstenberg PROFIMEDIA/GETTY
HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Slavna dizajnerica Diane von Furstenberg tijekom svoje bogate karijere predstavila je brojne nevjerojatne komade u živim bojama i uzorcima, no po jednom je modelu uistinu prepoznatljiva. Haljina na preklop slavni je kroj dizajnerice Diane von Furstenberg koji već godinama oduševljava princeze, pop zvijezde i slavne manekenke, a među glamuroznim damama New Yorka smatra se go-to komadom koji u barem nekoliko modela mora posjedovati svaka uspješna žena. Kako je nastala ova sasvim jednostavna, a opet genijalna haljina?

Haljina na preklop Diane von Furstenberg

Priča o kultnom komadu: Haljina na preklop Diane von Furstenberg

Vjerovali ili ne, haljina na preklop Diane von Furstenberg u svojim je počecima bila dvodijelni komplet koji se sastojao od suknje i majice  s V izrezom na preklop, na što su je inspirirale balerine.

PROČITAJTE: Priča o luksuzu rođena iz nestašice – Znate li zašto Hermes ima narančaste kutije?

Priča ide ovako.

21-godišnja Diane na jezeru Como u Italiji 1976. godine upoznala je Angela Ferrettija te dogovorila stažiranje u njegovoj tvrtki koja je izrađivala šalove i modne dodatke za Gucci i slične luksuzne brendove. Tako je naučila mnogo o svijetu mode, ali i otkrila zanimljiv rastezljivi materijal od kojeg je odlučila napraviti komplete koji su se sastojali od suknji i majica na preklop.

Haljina na preklop Diane von Furstenberg

Kada se ubrzo nakon toga preselila u New York sa svojom novom suprugom, princem Egonom von Furstenbergom, Diane je uspjela dobiti sastanak s modnom urednicom Diane Vreeland. Pokazala joj je svoju prvu kolekciju koja joj se svidjela i tako je 1972. godine dizajnerica osnovala svoj brend DVF.

Haljina na preklop u kratkom je roku oduševila svijet

Haljina na preklop na scenu je stigla tek 1974. godine, a bila je inspirirana jednim od njezinih kompleta koji je Julie Nixon Eisenhower nosila u TV prijenosu tijekom skandala Watergate. Dizajnerica je svoju novu haljinu predstavila uz slogan: “Osjećaj se kao žena, nosi haljinu!” te tako oduševila svijet.

Haljina na preklop Diane von Furstenberg

Haljina na preklop, koja se izvorno prodavala za 80 dolara, postigla je trenutni uspjeh zbog laskavog kroja i izrade od elastičnog materijala, a modni brend DVF samo u prvoj godini proizveo ih je u nevjerojatnih 25 000 komada, a prodao milijun do 1976. godine.

Danas gotovo da nema slavne žene koja je nije nosila od princeze Catherine preko Michelle Obame pa do Oprah Winfrey.

Haljina na preklop Diane von Furstenberg

 

druge vijesti