HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Zaljubljenici u svijet magije i čarobnjaštva mogu uživati u novom izdanju svima omiljenog serijala koji je do sada prodan u više od 600 milijuna primjeraka i koji je preveden na više od 85 jezika te poslušan u više od milijardu sati kao audio knjiga. Zanimljivo je da je sa svakom od četiri posljednje knjige u serijalu srušen rekord najbrže prodavane knjige u povijesti.

Prijevod drugog nastavka na hrvatski potpisuje Dubravka Petrović, koja je domaćoj publici već poznata budući da je za Algoritam prevela četiri nastavka ovog serijala („Harry Potter i Plameni pehar“, „Harry Potter i Red feniksa“, „Harry Potter i Princ miješane krvi“ i „Harry Potter i Darovi smrti“).

J.K. Rowling autorica je uvijek popularnog, epohalnog serijala o Harryju Potteru, čijih je sedam nastavaka ekranizirano u osam planetarno popularnih filmova. U dobrotvorne svrhe napisala je i tri popratna naslova, uključujući Čudesne zvijeri i gdje ih naći koji je nadahnuo novi serijal filmova, a čiji je glavni lik magizoolog Newt Scamander. Priča o Harryjevom odraslom životu nastavila se u obliku kazališne predstave Harry Potter i ukleto dijete, koju je J. K. Rowling napisala u suradnj s dramatičarom Jackom Thorneom i redateljem Johnom Tiffanyjem. 2020. godine vraća se štivu za mlađe čitatelje s bajkom „The Ickabog“, a tantijeme donira Volantu, svojoj dobrotvornoj zakladi koja podržava rad dobrotvornih udruga čiji je cilj smanjiti društvene posljedice pandemije koronavirusa. Njezin je najnoviji roman za djecu, „The Christmas Pig“, objavljen 2021. godine. J. K. Rowling dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoja djela, uključujući i kriminalistički serijal koji je napisala pod pseudonimom Robert Galbraith. Zaklada Volant podržava velik broj humanitarnih akcija, a ova autorica je i osnivačica Lumosa, dobrotvorne udruge koja se bori za međunarodnu reformu brige o djeci. J. K. Rowling živi u Škotskoj sa svojom obitelji.

O čemu je riječ u ovoj knjizi?

Harry Potter proživljava najčudnije ljetne praznike u životu. Dursleyjevi njegov magični školski pribor i vjernu drže pod ključem, proslavio je najgori rođendan dosad, a u sobu mu je provalio kućni vilenjak noseći zlokobne vijesti. Kad ga iz kućnog pritvora letećim automobilom izbavi njegov najbolji prijatelj Ron, Harryjeva se sreća mijenja. Nakratko.

Stigavši u Školu vještičarenja i čarobnjaštva u Hogwartsu, Harry čuje zloslutni šapat koji odjekuje velebnim hodnicima stare škole. A tada počnu napadi. Netko ili nešto vreba učenike i čini se da ne namjerava prestati.

druge vijesti