HELLO
Domagoj Kukec

U Galeriji Prsten Doma hrvatskih likovnih umjetnika sinoć je službeno otvorena međunarodna grupna izložba Svjetovi unutar svjetova kustosice Jelene Tamindžije Donnart.

Međunarodna izložba „Svjetovi unutar svjetova“ koja okuplja petero umjetnika Sophie Erlund (Danska), Stephena Kenta (SAD), Josepa Maynoua (Španjolska), Igora Eškinju (Hrvatska) i Marka Požlepa (Slovenija), prvotno je, u veljači ove godine otvorena u Centru suvremene umjetnosti CCA Andratx na Mallorci, a zatim u travnju u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Izložba je ostvarena nakon jednomjesečne umjetničke rezidencije u centru suvremene umjetnosti CCA Andratx na Mallorci, koji je osnovao poznati dansko-francuski kolekcionarski par Jacob i Patricia Asbæk.

Svjetovi unutar svjetova

Igor Eškinja

Izložba kustosice Jelene Tamindžije Donnart

Svjetovi unutar svjetova

Josep Maynou

Okupljena grupa umjetnika bili su sudionici umjetničkog rezidencijalnog projekta pod nazivom “Artist meets Chef” 2017. i 2019. godine u hotelu Adriatic u Rovinju, u sklopu projekta Udruge Nomad koji vode Vanja Žanko, Ana Petričić Gojanović, Daria Darmaniyan, Andrea Šarić, Dora Zane i Jelena Tamindžija Donnart.

Svjetovi unutar svjetova

Mark Požlep

Predstavljanje izložbe na Mallorci i u Dubrovniku bile su prve dvije etape putujuće međunarodne izložbe, a posljednja točka ove izložbe je Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika poznat kao Meštrovićev paviljon.

Propitivanja naše vlastite percepcije prostora

Okupljena grupa umjetnika s odmakom od svakodnevice propituje svoju umjetničku praksu tijekom rezidencijalnog programa gdje dublje zadiru u nova i već postavljena pitanja u svom radu: od pitanja stvaranja slike i fenomena hiperprodukcije vizualnog u današnjoj epohi u slikama različitih tehnika autora Stephena Kenta, bilježenje trenutaka u procesu stvaranja vizualnih dnevnika Josepa Maynoua pri čemu se umjetnik koristi svakodnevnim predmetima, propitivanja vlastite percepcije prostora koji nas okružuje i u kojem obitavamo u radu Igora Eškinje, odnos objekta i čovjeka i propitivanje njegova antropocentričnog pogleda u skulpturi, crtežima i zvučnom radu Sophie Erlund te pitanja stvaranja životnih situacija u kojima ćemo sami sebe dovesti u novu dimenziju percepcije stvarnosti u videoradu i crtežima Marka Požlepa.

Svjetovi unutar svjetova

Sophie Erlund

Partneri izložbe su CCA Andratx, Udruga Nomad, Umjetnička galerija Dubrovnik, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. Projekt podržava Danska umjetnička zaklada (Danish Arts Foundation), Goethe Institut, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Hilton Imperial Dubrovnik.

Svjetovi unutar svjetova

Stephen Kent

Izložba je otvorena do 8.listopada 2023.

druge vijesti