HELLO
Stipe Vukšić

Stephen King vjerojatno je najpoznatiji autor horora na svijetu, ali to ne znači da ga nikada nijedan film nije uplašio.

Gostujući u emisiji History of Horror koju vodi glumac i redatelj Eli Roth, otkrio je da postoji jedan film koji je prvi put odlučio pogledati dok je bio u bolnici „pod teškim lijekovima“, što, doduše, i nije idealna situacija za gledanje horor filmova.

Ipak, Kingov sin mu je donio VHS kasetu i uvjerio ga da barem pokuša.

Blair Witch Project je po Kingu najstrašniji horor ikad snimljen

Ali film je bio previše, i King je bio prisiljen „ugasiti ga na pola“, govoreći svom sinu da je „previše jeziv“.

Dakle, koji je film bio previše za Kralja horora? U pitanju je kultni Blair Witch Project.

Ovaj horor iz 1999. koji su napisali, režirali i montirali Daniel Myrick i Eduardo Sánchez, govori o troje mladih studenata režije koji putuju u selo u Marylandu kako bi snimili dokumentarac o mitskoj vještici iz Blaira. Ovo je bio revolucionaran projekt – jedan od prvih mainstream filmova koji su koristili tehniku tzv. found footage, odnosno cijeli je film prikazan iz perspektive kamera kojima su glumci snimali svoje okruženje. S potpuno nepoznatim glumcima u glavnim ulogama, nastala je viralna kampanja koja je mnoge uvjerila da su se događaji iz filma stvarno dogodili i da su „studenti“ stvarno nestali.

Evo kako je King objasnio svoj izbor za najstrašniji horor ikad snimljen

Film je ostavio traga na Kinga i on je čak pisao o njemu u izdanju svoje knjige Danse Macabre iz 2010. godine.

King je rekao: “Jedna stvar o vještici iz Blaira: prokleta stvar izgleda stvarno. Još jedna stvar o vještici iz Blaira: prokleta stvar djeluje stvarno.

“I zato što se događa, to je kao najgora noćna mora koju ste ikada imali, ona koju ste probudili dašćući i plačući od olakšanja jer ste mislili da ste živi zakopani, a pokazalo se da je mačka skočila na vaš krevet i zaspala na vašim prsima .”

druge vijesti