HELLO
Stipe Vukšić

Bradley Cooper i Helen Mirren imaju mnogo toga različitoga, ali ovo je dvoje glumaca upalo u slične kontroverzije sa svojim posljednjim filmovima, ilustrirajući promjenjive standarde i osjetljivost u modernom Hollywoodu, koja je ovaj put vidljiva u slučaju glumaca koji glume likove Židova, piše CNN.

Je li antisemitizam u Hollywoodu kada nežidovi glume Židove?

Prvi val te rasprave došao je kao odgovor na slike sa seta Cooperova (osim što je glavni glumac on je i redatelj) novog filma, biografskog filma o  Leonardu Bernsteinu “Maestro”. Helen Mirren je više pažnje privukla u Ujedinjenom Kraljevstvu glumeći bivšu izraelsku premijerku Goldu Meir u britanskoj povijesnoj drami “Golda” koja je trenutno u kinima.

Kritičari su kritizirali izgled Coopera koji nosi umjetni nos kako bi pojačao svoju sličnost s pokojnim dirigentom, sredstvo koje Mirren također koristi u “Goldi”, u kojem glumi premijerku tijekom Jom Kipurskog rata 1973.

antisemitizam u hollywoodu

Bradley Cooper glumi skladatelja Leonarda Bernsteina.FOTO: Profimedia

Branitelji (među njima i Bernsteinova djeca) su istaknuli da su glumci to radili od pamtivijeka, nastojeći što više nalikovati povijesnim ličnostima. Nosili su cipele s povišenjem kako bi odgovarali visini Abrahama Lincolna ili šminkali ožiljak na licu kako bi sličili mafijašu Alu Caponeu.

Doduše, ono što se smatra prihvatljivim, promijenilo se tijekom godina. Tako se danas mnogi srame činjenice da su u prošlosti Hollywooda bijelci glumili uloge Indijanaca, Azijata i crnaca tako što su bojili kožu u crveno, žuto ili smeđe (poznato pod nazivima Blackface u slučaju crnaca odnosno Yellowface u slučaju Azijata).

U novije vrijeme, rasprava se često pomiče izvan rasnih i etničkih razlika na druge osjetljive skupine, tako da je Brendan Fraser prošle godine doživio neke napade zbog svoje (kasnije Oscarom nagrađene) uloge čovjeka od gotovo 300 kila u filmu “The Whale“, zbog koje je nosio tzv. fat-suit, odnosno odijelo koje ga je učinilo debljim nego što jest. Neki su tvrdili da su redatelj i producenti filma trebali za ulogu pronaći nekog glumca koji stvarno ima 300 kilograma.

Postoji li uopće antisemitizam u Hollywoodu ili je ovo što su napravili Mirren i Cooper najnormalnija stvar?

Ironija je da, kao i u slučaju Frasera, drastična promjena izgleda obično ide ruku pod ruku s nagradama, a to je ono što očito i Bradley Cooper i Helen Mirren traže ovim ulogama. Dovoljno je sjetiti se nekih Oscarom nagrađenih uloga iz bliže i dalje prošlosti, kao na primjer kada je Nicole Kidman nosila umjetni nos da bi glumila spisateljicu Virginiju Woolf ili legendarne posvećenosti Roberta De Nira, koji je za ulogu boksača Jakea LaMotte u klasiku “Razjareni bik“ prvo nabio mišiće da bi glumio boksača u naponu snage, a zatim nabio 30 kilograma sala kako bi glumio LaMottu u kasnijoj fazi života, kada je nastupao kao komičar.

Ne postoje dvije potpuno iste situacije, iako su Cooper/Bernstein i Mirren/Meir blizu, postavljajući pitanja o tome promiču li nežidovski glumci antisemitske stereotipe kada mijenjaju svoj izgled kako bi utjelovili Židove.

antisemitizam u hollywoodu

Helen Mirren u filmu Golda glumi bivšu izraelsku premijerku.FOTO: Profimedia

Odabir Helen Mirren za ulogu Golde Meir izazvao je raspravu u Ujedinjenom Kraljevstvu kada je film završio s produkcijom prošle godine. Komičar i pisac David Baddiel rekao je za Variety da se problem ne odnosi konkretno na “Goldu”, već na pitanje zašto se “neautentični” prikazi smatraju neprikladnima u slučaju ostalih manjina, ali ne nužno u slučaju Židova. Iako je branila svoju ulogu, Helen Mirren je izjavila i da su pitanja bila “potpuno legitimna”.

Povjesničar David M. Perry izjavio je za CNN da se “svaka nežidovska osoba koja stavi lažni nos kako bi predstavila Židova, se sudara s mračnom poviješću.”

Ipak, teško je pobjeći od osjećaja da je “kontroverza” oko Coopera dobila na snazi djelomično zbog glumčeve slave. Zbog aktualnoga štrajka koji brani glumcima komentiranje uloga u novim projektima, Cooper se još nije oglasio.

Pišući u Slateu, Mark Harris artikulirao je protuargument, pokušavajući ne odbaciti u potpunosti skeptike, ističući da gluma zahtijeva “uživljavanje u nekoga tko očito niste“. Govoreći o specifičnostima situacije u slučaju Cooper, sugerirao je da je ovo, u biti, pogrešna bitka koju treba voditi, zaključivši da postoji dovoljno otvorenog i zabrinjavajućeg antisemitizma protiv kojeg ne trebamo “tratiti vrijeme i energiju pokušavajući ga pronaći“.

U filmu “Golda” stvarnost i fikcija isprepliću se uključivanjem stvarnih snimaka Meir i Henryja Kissingera i onih u kojima ih Mirren i Liev Schreiber glume.

Helen Mirren nije prva velika nežidovska glumica koja je našminkana da bi više sličila Goldi Meir. Legendarna Ingrid Bergman još je 1982. dobila Emmy za najbolju glumicu u mini seriji za ulogu izraelske premijerke u seriji “Woman Named Golda“.

druge vijesti