HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Većina ljudi ustaje iz kreveta mutnih očiju i odlazi ravno pod tuš kako bi se osvježili (i probudili) za dan koji je pred njima. Drugi inzistiraju na tome da se moraju istuširati prije spavanja kako bi izbjegli prenošenje dnevne prljavštine na plahte. Neki ljudi, naravno, naprave oboje.

Ali jeste li se ikada zapitali koje je najbolje vrijeme za tuširanje – ujutro ili navečer? Je li jedna opcija bolja za vašu opću higijenu?

Poznati britanski magazin Glamour porazgovarao je s dvama stručnjacima kako bi otkrio postoji li odgovor na ovo pitanje.

Najbolje vrijeme za tuširanje je – prije spavanja

Prema doktoru Giuseppeu Aragoni, liječniku opće prakse i medicinskom savjetniku stranice Prescription Doctor, tuširanje ujutro ili navečer ovisi o osobnim preferencijama i načinu života.

Jutarnje tuširanje vjerojatno je popularnije među ljudima jer budi osjetila i osvježava vas da budete spremni za dan koji je pred vama, no nije nužno bolje za vas“, rekao je.

najbolje vrijeme za tuširanje

Umjesto toga, on tvrdi da je odvajanje vremena za večernje tuširanje dobar način da se opustite, da ublažite napetosti koje su se nakupile tijekom dana tako što ćete pustiti da vam topla voda udari u ramena i leđa, ispere prljavštinu od dana. To također pospješuje noćni san jer ćete se od vruće vode i pare osjećati čisto, opušteno i pospano.

Međutim, glavna prednost noćnog tuširanja je ta što tijekom dana vaše tijelo i vaša kosa mogu skupljati alergene i iritanse iz zraka i prljavštinu, osobito u ljetnim mjesecima od peludi, kemikalija i znoja. Dakle, ako idete u krevet bez tuširanja, one će se zatim prenijeti na vaš krevet i plahte i ne samo da mogu potaknuti prljavu posteljinu i alergije, već mogu uzrokovati i svrbež, nadraženu i suhu kožu, kao i probleme s kožom lica kao što su akne zbog prljave posteljine i jastuka“.

Iako kaže da to ovisi o osobnim preferencijama i vremenu/poslu, općenito smatra da se noćno tuširanje smatra najboljim za čistoću i za poticanje dobrog sna.

Osim vremena kada se tuširate, bitna je i temperatura vode

Antonia Harman, s druge strane, vjeruje da je temperatura vode kojom se tuširate važnija od vremena kada se tuširate.

najbolje vrijeme za tuširanje

Jutarnje tuširanje može biti okrepljujuće“, kaže ona. “Možete se istuširati i odrediti namjere za dan koji je pred vama, planirati svoje sastanke i imati malo vremena za sebe prije nego što uslijede dnevni poslovi. Ako se želite još više ohrabriti, mogli biste se odlučiti za terapiju hladnom vodom. Sve ispod 15 stupnjeva Celzija smatra se hladnom vodom. Ako ste dovoljno hrabri, mogli biste se cijelo vrijeme tuširati hladnom vodom. Osim što ćete se probuditi, hladna voda potiče imunološki, krvožilni i probavni sustav. Čak i pomaže vašem tijelu da se brže oporavi od ozljeda ili boli u mišićima koju možete osjećati nakon teretane“.

PROČITAJTE: Manje no što mislite: Istraživanje otkriva koliko koraka na dan zapravo treba za fit figuru i zdravlje

Dodaje da je večernje tuširanje također odlično za vaše zdravlje, ali ako se tuširate u ovo vrijeme, voda neka bude vruća. “Dugo tuširanje vrućom vodom povisit će vam unutarnju temperaturu, dok se hladite, postat ćete pospani tako da se je najbolje otuširati 30-45 minuta prije spavanja kao prirodni sedativ“.

Ona zaključuje: “Jutarnje ili večernje tuširanje, izbor je vaš. Samo upamtite da je temperatura jednako važna kao i vrijeme“.

druge vijesti