HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Zdravlje nije odsutnost bolesti, nego stanje ravnoteže – fizičke, mentalne i probavne. Sve što unosimo u organizam gradi nas, mijenja nas, oblikuje naše raspoloženje, energiju i dugovječnost. U svijetu prepunom brzih rješenja, često zaboravimo da su najdjelotvornije stvari upravo one najjednostavnije – pravilna prehrana, voda, kretanje i mir. Hrana nije samo gorivo – ona je poruka tijelu.

Kad jedemo industrijski prerađene proizvode, šećere i loše masti, tijelu poručujemo da se ne brinemo o njemu. Kad jedemo cjelovito, raznoliko i prirodno, pokrećemo procese obnove, čišćenja i jačanja. Probava je središnja os probavnog zdravlja – ono što ne možemo probaviti, naše tijelo ne može iskoristiti. Zdrava probava znači dobru apsorpciju nutrijenata, snažan imunitet, bistar um i stabilno raspoloženje.

Nepravilan rad crijeva može uzrokovati osjećaj težine, umora, razdražljivosti i loš san. Zato crijeva nisu samo „cijev“ kroz tijelo – ona su drugi mozak. U njima nastaje serotonin, hormon sreće. U njima se nalaze milijuni živčanih stanica koje komuniciraju s mozgom u stvarnom vremenu. Kada crijeva stagniraju, stagnira cijelo tijelo. Zato redovita i kvalitetna probava nije luksuz, već temelj zdravlja.

PROČITAJTE: Osvježavajuća limunada po receptu Jennifer Garner neće vas razočarati

No, bez stresa – tijelo se obnavlja svaki dan ako mu damo šansu. Ključno je slušati tijelo i davati mu ono što ga pokreće. Topla voda ujutro, vlakna tijekom dana, fermentirani proizvodi, povrće, voće, zdrave masnoće i kretanje – to je formula za sklad. Nije stvar u gladovanju ni dijetama, već u mudrom odabiru.

PROČITAJTE: Hrana za probavu – Tajna vitalnosti počinje u trbuhu

Hrana može biti lijek – ako znamo što biramo. U nastavku ti donosim pažljivo osmišljen 7-dnevni jelovnik koji nije samo „za probavu“, već i za opće zdravlje, lakoću u tijelu i bolji osjećaj u vlastitoj koži.

Ako se držiš ovoga sedam dana – tvoje crijeva neće šaptati, nego govoriti: Hvala ti.

PRAVILA ZA SVE DANE:

  • Nakon buđenja: Popiti 2 čaše tople vode s malo limuna.

  • Između obroka: Piti vodu (min. 2,5 litre dnevno), topli čajevi (kamilica, đumbir, komorač).

  • Kretanje: Šetnja od 30 minuta dnevno, lagano istezanje ili joga za probavu.

  • Poželjno: Isti raspored jedenja svaki dan — doručak do 9 sati, ručak do 14, večera do 19.

DAN 1

Doručak (8:00)

  • Zobena kaša: 5 žlica zobenih pahuljica kuhati u vodi + 1 žličica mljevenih lanenih sjemenki

  • Dodati pola naribane jabuke + 4 suhe šljive (namočene preko noći)

  • Posuti s malo cimeta i dodati 1 žličicu maslinovog ulja

Međuobrok (10:30)

  • 1 kruška + 1 šalica toplog čaja od komorača

Ručak (13:30)

  • Varivo od leće:

    • 1 šalica leće, mrkva, celer, tikvica, luk, češnjak, lovorov list

    • Kuhano u maslinovu ulju s malo crvene paprike

  • 1 kriška integralnog kruha

Međuobrok (16:00)

  • Šaka oraha + šalica toplog biljnog čaja (menta ili đumbir)

Večera (18:30)

  • Salata: kuhani slanutak, rikola, maslinovo ulje, limun, malo naribanog đumbira

  • 1 pečeni batat s maslinovim uljem i timijanom

DAN 2

Doručak

  • Smoothie: 1 banana + 1 šalica kefira + 2 suhe smokve + 1 žličica chia sjemenki

  • 1 žlica zobenih pahuljica (ubaciti u smoothie)

Međuobrok

  • 1 kivi (s korom ako može) + topli čaj

Ručak

  • Juha od bundeve (bez vrhnja): pirjana na luku i maslinovu ulju

  • Integralna riža s blitvom i češnjakom

  • Zelena salata s maslinovim uljem i limunom

Međuobrok

  • 2 suhe marelice + 1 šalica čaja od đumbira

Večera

  • Kuhana brokula, mrkva i cvjetača s maslinovim uljem

  • Tvrdo kuhana jaja (2 kom)

  • 1 kriška integralnog kruha

DAN 3

Doručak

  • Proso kuhan u vodi, dodati pola naribane kruške, cimet i 1 žličicu maslinova ulja

  • 2 suhe šljive (namočene)

Međuobrok

  • Jogurt s probioticima + 1 žličica mljevenih lanenih sjemenki

Ručak

  • Kiseli kupus + pečeni krumpir u kori + grah salata s bučinim uljem

  • Čaša vode sobne temperature uz ručak

Međuobrok

  • 1 jabuka + 5 badema

Večera

  • Krema od kuhane tikvice, luka i celera

  • Pečeno pileće bijelo meso + leća

DAN 4

Doručak

  • 2 dvopeka s avokadom (gnječen s limunom i maslinovim uljem)

  • 1 kivi

  • Čaj od mente

Međuobrok

  • Kefir + 1 suha smokva

Ručak

  • Juha od povrća (mrkva, poriluk, celer)

  • Ječam s pirjanim povrćem (tikvica, paprika, crveni luk)

  • Salata s rukolom i limunom

Međuobrok

  • 1 breskva (ako nije sezona — naribana jabuka)

Večera

  • Palenta s blitvom i češnjakom + 1 kuhana repa

DAN 5

Doručak

  • Kaša od heljde s mljevenim lanenim sjemenkama + borovnice + malo cimeta

  • Topla voda s limunom

Međuobrok

  • 1 naranča + 1 žlica oraha

Ručak

  • Mahune s krumpirom, češnjakom i maslinovim uljem

  • Kiseli kupus ili salata od cikle

Međuobrok

  • Jogurt s probioticima + 1 žličica meda

Večera

  • Varivo od tikvica, poriluka i mrkve

  • 1 kuhano jaje

  • 1 kriška integralnog kruha

DAN 6

Doručak

  • Smoothie: 1 banana + 2 suhe šljive + šaka špinata + 1 žličica chia sjemenki + voda

  • 1 dvopek

Međuobrok

  • 1 kruška

Ručak

  • Crvena leća kuhana s povrćem + crvena paprika

  • Integralna tjestenina

  • Zelena salata s limunom

Međuobrok

  • Šaka lješnjaka

Večera

  • Prokulice kuhane na pari + kvinoja + 1 žličica maslinovog ulja

  • Jogurt s probioticima

DAN 7

Doručak

  • Zobene pahuljice u toploj vodi s 1 žlicom mljevenog lana + 1/2 naribane jabuke + cimet

  • 1 suha smokva

Međuobrok

  • 1 mandarina

Ručak

  • Varivo od graha + kuhani ječam

  • salata od kiselog kupusa

Međuobrok

  • 1 šalica čaja + 2 dvopeka s namazom od avokada

Večera

  • Povrtna juha

  • Kuhana cikla i kuhano jaje

  • 1 kriška raženog kruha

druge vijesti