HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Kad je sijeda kosa u pitanju, sve zanima – može li se taj postupak ikako prirodno obrnuti? Zbog sijede kose pate muškarci i žene, a posebno je izazovno ženama kojima su sijede već tako vidljive da zbog njih moraju svakih nekoliko tjedana juriti u frizerski salon ili kod kuće posezati za tubicom boje kako bi uklonile izrast. U Hollywoodu, a i na ulicama brojnih gradova sve je popularnije prihvaćanje sijedog izgleda u punom sjaju, no velik broj žena ipak bira prikrivanje uz pomoć boje.

Je li moguće prirodno obrnuti taj postupak? Jedno istraživanje pokazalo je zanimljive rezultate.

Sijeda kosa – kako do nje dolazi?

Sijede vlasi se pojavljuju kad tjelesne stanice koje proizvode pigment, zvane melanociti, prestanu proizvoditi melanin – pigment koji koži, kosi i očima daje njihovu boju – što dovodi do sijede, a zatim i bijele kose.

PROČITAJTE: Beauty rutina Sarah Jessice Parker – Ovako razbuđuje lice kad mora rano ustati

Sijeda kosa može se pojaviti zbog genetike i raznih razloga, a vrlo često i zbog velike količine stresa, doživljenog šoka, a neki tvrde i prehrane siromašne vitaminima i mineralima (pogotovo željezom).

sijeda kosa

Može li se taj postupak obrnuti?

Istraživanje koje je provelo Sveučilište Columbia 2021. otkrilo je da su neki sudionici primijetili promjenu na kosi koja je bila sijeda kad se emocionalni stres smanjio, no to je još uvijek prilično neuobičajena pojava. Kako bi se stimulirala sinteza melanina i, prema tome, preokrenula sijeda kosa, bilo putem topikalnih sredstava, fotodinamičke terapije ili mikroiglicama, osoba treba imati dovoljno matičnih stanica melanocita, koje proizvode pigmentne stanice za našu kosu.

Iako su potrebna dodatna istraživanja, opće je prihvaćeno da bez tih matičnih stanica (koje s godinama prestaju funkcionirati) nijedan tretman neće vratiti izvornu boju kose, niti postoji učinkovit tretman za repigmentaciju kose u ovoj fazi.

Samo će vrijeme pokazati može li znanost pronaći način da reaktivira te stanice i održi proizvodnju melanina, ali javni interes svakako postoji da istraživanja krenu naprijed, piše In Style.

Nada leži u uklanjaju velikog izvora stresa i – novim proizvodima?

Budući da na sijedu kosu djeluju brojni čimbenici, mnogi brendovi za njegu kose nadobudno razvijaju proizvode koji će vašu kosu zadržati pigmentiranom što je duže moguće. Jedan od najnovijih koji se pojavio na tržištu za prevenciju sijedih je Living Proof Scalp Care Serum za gustoću, koji se može pohvaliti kompleksom protiv sijedih bogatim antioksidansima.

Sijeda kosa – kako prirodno pokušati spriječiti tu pojavu?

Naglasak je, naravno, na riječi POKUŠATI.

Ipak, prevencija je mnogo učinkovitija strategija kada je riječ o sijedim vlasima, za razliku od njihovog potpunog uklanjanja.

Zdrava prehrana i način života, zajedno s upravljanjem stresom, mogu održati vašu boju kose što dulje prirodnom i zdravom, smatraju neki stručnjaci.

druge vijesti